Επίδομα Θέρμανσης

Το Επίδομα Θέρμανσης ή αλλιώς επίδομα Πετρελαίου καταβάλλεται 1 φορά ετησίως σε Φυσικά Πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας, ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, κι εφόσον αυτά πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Επίσης βασική προϋπόθεση για την επιδότηση είναι το ακίνητο για το οποίο κάνει αίτηση ο εκάστοτε δικαιούχος να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτό μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενο ή ιδιοκατοικείται.

Το ποσό στο οποίο ανέρχεται το Επίδομα Θέρμανσης ορίζεται εκ νέου κάθε χρόνο από τους φορείς. Για το έτος 2019 συγκεκριμένα, το ποσό ξεκινούσε από τα 80€ με ανώτατο όριο τα 350€ και ανερχόταν στα 16 λεπτά για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης χωρίς να τίθενται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και την περιοχή. Η κλίμακα των 80€ έως και των 350€ καθορίζεται επίσης από τη σύνθεση του κάθε νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει η κύρια κατοικία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το επίδομα αυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί. Για νοικοκυριά με ένα παιδί το επίδομα ξεκινάει από τα 70 ευρώ και φτάνει τα 275 ευρώ, με δύο παιδιά κυμαίνεται από 77 έως 300 ευρώ, με τρία παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά από 90 έως 350 ευρώ.

Παράλληλα οι γεωγραφικές ζώνες (οι οποίες χωρίζονται σε ορεινές και μη ορεινές) καθορίζουν επιπλέον προσαυξήσεις βάσει των αναγκών κάθε περιοχής, καθώς οι ορεινές περιοχές έχουν προσαύξηση 20% στην επιδότηση.

Οι 4 ζώνες στις οποίες χωρίζεται η Ελληνική Επικράτεια κατά την εξέταση του δικαιώματος επιδότησης θέρμανσης είναι οι εξής:

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.

ΖΩΝΗ Β

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.

ΖΩΝΗ Γ

Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.

ΖΩΝΗ Δ

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για το έτος 2019 χορηγήθηκε σε κάθε δικαιούχο Επίδομα Θέρμανσης για αγορά πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του άνηκε στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν άνηκε στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται όπως αναφέραμε κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανερχόταν σε 300 ευρώ, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 350 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος προκύπτουν μέσα από μια σειρά εισοδηματικών κριτηρίων. Βάσει των δεδομένων του 2019, ως δικαιούχοι αναγνωρίστηκαν όσοι ανήκαν στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  2. Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξήθηκε κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και διαμορφώθηκε κατά περίπτωση ως εξής:
  • Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  •  Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  •  Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.
  1. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξήθηκε κι εδώ κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος για την υποβολή της αίτησής του πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής του TaxisNet, ώστε να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων για το Επίδομα Θέρμανσης. Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος (ο οποίος πρέπει να είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης),
  • το ονοματεπώνυμό του.
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.
  • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου.
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία.
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Στην περίπτωση που  πραγματοποιείται αίτηση από τον διαχειριστή ή τον εκπρόσωπο μιας πολυκατοικίας, ακόμη και από εταιρία διαχείρισης, στην εφαρμογή πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει.
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία.
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης.
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, οι δικαιούχοι προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Κατεβάστε τώρα την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά και αποκτήστε το Premium πακέτο υπηρεσιών με 9,99€ το μήνα.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Comments (4)

  1. Pablo Villalpando
    9 Δεκεμβρίου, 2019

    SEO is always changing so leaving the strategy and tactics to Onum has more than paid for itself. We estimate ROI is over 10 to 1 – I can’t say enough about this team.

  2. Pablo Villalpando
    9 Δεκεμβρίου, 2019

    Onum has been extremely consistent and reliable through our entire engagement. Our results speak for themselves.

  3. Pablo Villalpando
    9 Δεκεμβρίου, 2019

    It also gives you insights on your market’s behavior such as location, times of activity, frequency of searches, technologies used, product preferences, etc.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.