Επίδομα Στέγασης

Το Επίδομα Στέγασης ή αλλιώς Επίδομα Ενοικίου είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριάπου μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος θεωρούνται τα νοικοκυριά που διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία και τηρούν μια σειρά κριτηρίων εισοδηματικών, περιουσιακών και διαμονής, ενώ είναι απαραίτητο να πληρούν και μια σειρά βασικών  προϋποθέσεων που αναλύονται παρακάτω.

Για το 2020 όσοι λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου είχαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για να γυρίσουν στο όνομα τους τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για την μισθωμένη κατοικία τους. Όσοι δεν το έπραξαν δεν θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ενοικίου.

Επίσης οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία δέκα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας το νόμιμο και το μόνιμο της διαμονής τους.

Παράλληλα για όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος ενοικίου ισχύει από 1.1.2020 οτι το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Μέχρι τώρα δεν ίσχυε η συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Έτσι ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε: 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 10.500 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 14.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 17.500 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 21.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω.

Μονοπρόσωπα Νοικοκυριά7.000 €
Νοικοκυριά με 2 μέλη10.500 €
Νοικοκυριά με 3 μέλη14.000 €
Μονογονεϊκή Οικογένεια με 1 ανήλικο τέκνο14.000 €
Νοικοκυριά με 4 μέλη17.500 €
Μονογονεϊκή Οικογένεια με 2 ανήλικα τέκνα17.500 €
Νοικοκυριά με 5 μέλη και άνω21.000 €
Μονογονεϊκή Οικογένεια με 3 ανήλικα τέκνα και άνω21.000 €

Η δεύτερη κατηγορία κριτηρίων που εξετάζονται είναι τα Περιουσιακά, τα οποία χωρίζονται σε ακίνητη και κινητή περιουσία.

Για την Ακίνητη περιουσία εξετάζεται η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της Κινητής περιουσία εξετάζονται συνολικά τα ύψη των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και δεν μπορεί συνολικά να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα: Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 10.500 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 14.000 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 17.500 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ

Μονοπρόσωπα Νοικοκυριά7.000 €
Νοικοκυριά με 2 μέλη10.500 €
Νοικοκυριά με 3 μέλη14.000 €
Νοικοκυριά με 4 μέλη17.500 €
Νοικοκυριά με 5 μέλη και άνω21.000 €

Τέλος, σε ότι αφορά τα κριτήρια διαμονής, για να οριστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται αυτή η οποία υποβάλλεται για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η τυχόν μετά τη λήξη του έτους, εντός του οποίου έχει ταχθεί η ανωτέρω προθεσμία, υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Κατεβάστε τώρα την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά και αποκτήστε το Premium πακέτο υπηρεσιών με 9,99€ το μήνα.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Comments (3)

 1. Pablo Villalpando
  24 Μαΐου, 2019

  SEO is always changing so leaving the strategy and tactics to Onum has more than paid for itself. We estimate ROI is over 10 to 1 – I can’t say enough about this team.

 2. Pablo Villalpando
  15 Ιουλίου, 2019

  Onum has been extremely consistent and reliable through our entire engagement. Our results speak for themselves.

 3. Pablo Villalpando
  12 Αυγούστου, 2019

  It also gives you insights on your market’s behavior such as location, times of activity, frequency of searches, technologies used, product preferences, etc.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.