Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υποχρέωση Φορολογικής Δήλωσης Φοιτητών

Υποχρέωση Φορολογικής Δήλωσης Φοιτητών

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για την υποβολή των Δηλώσεων Εισοδήματος του 2019, πολλοί είναι οι φοιτητές οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν και τη δική τους φορολογική δήλωση για πρώτη φορά. Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί.

Σύμφωνα, με την ισχύουσα νομοθεσία, φέτος υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2019 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Για παράδειγμα ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν φέτος οι νέοι που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη και ασχέτως αν είναι εξαρτώμενα μέλη (φοιτητές κ.λπ.) εφόσον το προηγούμενο έτος (2019) απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων).

Επίσης οι νέοι που συμπλήρωσαν τα 18 εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

  1. δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κτίσμα στο οποίο κατέχουν έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
  2. έχουν στο όνομά τους οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.).
  3. απέκτησαν εντός του 2019 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).
  4. ίδρυσαν εντός του 2019 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά τους.
  5. προχώρησαν εντός του 2019 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
  6. είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Αντίστοιχα δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης οι νέοι που οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019 αλλα ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Εάν κατά το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε από τόκους, ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ).
  2. Εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο 18άρης φοιτητής που μένει με τους γονείς του και έχει εισόδημα από τόκους έστω κι 0,01 λεπτό του ευρώ, θα υποβάλλει φορολογική δήλωση, χωρίς φυσικά να φορολογηθεί για το εισόδημα αυτό.

Κατεβάστε τώρα την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά και αποκτήστε το Premium πακέτο υπηρεσιών με 9,99€ το μήνα.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.