Τοποθέτηση ετικέτας: ,

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #3537
  Avatartzonick
  Συμμετέχων

  Καλημέρα σας , είχαμε μιλήσει από email , αλλά δεν μου είχατε απαντησει σε αυτήν την ερώτηση:

  Άρα πρέπει να φυλάω αποδείξεις ή φαίνονται απο το σύστημα ακομα και οταν πληρώσω με χρεωστική; και επίσης πως υπολογίζεται το ποσό αποδείξεων, δηλαδή πόσες αποδειξεις πρέπει να μαζέψω για την αγορα πχ του 1200 κυβικα αυτοκινητου με κοστος 2000; ;

  #3572
  ParaskevasParaskevas
  Keymaster

  Προκειμένου ένας φορολογούμενος να επωφεληθεί τη μείωση φόρου, απαιτείται να πραγματοποιεί δαπάνες οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστική κάρτα, μεταφορά, πάγια εντολή, e-wallet κλπ).

  Το ελάχιστο ύψος των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιηθεί, ορίζεται σε 30% του πραγματικού εισοδήματος και οι δαπάνες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20.000 €.

  Υπάρχει δυνατότητα μείωσης του ποσοστού δαπανών σε 20%, εάν έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, καταβολές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ενοικίων και δανειακών υποχρεώσεων.

  Εξαίρεση από την υποχρέωση αυτή, αποτελούν – μεταξύ και άλλων κατηγοριών – οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

  Σε περίπτωση όπου δεν καλύπτεται το ελάχιστο ποσό αποδείξεων, η διαφορά μεταξύ απαιτούμενου και δηλωθέντος ποσού φορολογείται με 22%.
  Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως δεν απαιτείται πλέον η συλλογή αποδείξεων, για όσους έχουν κάνει δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

  Σε περίπτωση όμως ενδεχόμενου ελέγχου, θα πρέπει ο φορολογούμενος να είναι σε θέση να αποδείξει την εξόφληση των δαπανών με αυτό τον τρόπο, προσκομίζοντας-ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά-, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.

  Να τονίσουμε πως οι φορολογούμενοι, οι οποίοι εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων, οφείλουν σε κάθε περίπτωση να έχουν διαθέσιμες τις χάρτινες αποδείξεις για 5 έτη από το κάθε έτος αναφοράς.

  Σχετικά με το ερώτημα σας, θα πρέπει να υπολογίσετε τα τεκμήρια σας και σε αυτή τη βάση θα υπολογιστεί το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων.

  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 1 μήνα πριν από ParaskevasParaskevas.
  • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 1 μήνα πριν από ParaskevasParaskevas.
  #3578
  Avatartzonick
  Συμμετέχων

  Καλησπερα σας, έχω ήδη αναφέρει ότι μενω ως φιλοξενούμενος , και δεν Έχω κάτι άλλο στην κατοχή είμαι και ότι είμαι άνεργος όποτε, για αμάξι 1300 κυβικά με έτος κυκλοφορίας 2006 ποσό θα ειναι το ποσό αυτό που πρέπει να φυλάξω;

  #3674
  ParaskevasParaskevas
  Keymaster

  Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος, περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών. Στο πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα, το οποίο προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

  Κατ΄επέκταση εάν θεωρήσουμε ότι δεν έχετε καθόλου πραγματικό εισόδημα για το 2020 αλλά μόνο τεκμαρτό εισόδημα, τότε δεν έχετε υποχρέωση να πραγματοποιήσετε δαπάνες οι οποίες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστική κάρτα, μεταφορά, πάγια εντολή, e-wallet κλπ).

  Σε περίπτωση όμως που είχατε πραγματικό εισόδημα μέσα στο 2020 (μας είχατε αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμα ότι εργαζόσασταν μέχρι τον 7/2020), τότε οι δαπάνες που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχονται σε ποσοστό 30 % του εισοδήματος αυτού.

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.