Με τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2020 βάσει του Άρθρου 43 του Νόμου 4646/2019, οι οφειλές προς την Φορολογική Αρχή ρυθμίζονται πλέον:

  1. από 2 έως 24 δόσεις
  2. από 2 έως 48 δόσεις, εφόσον βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές

Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς των 48 δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, ενώ ισχύει περιορισμός ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, το οποίο ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα, ο υπολογισμός των δόσεων υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, για τα οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος, ή το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός τους στην πράξη υπολογισμού του αριθμού των δόσεων.

Όπως λέω πάντα, όλα τα προβλήματα είναι φορολογικά! Λύστε αυτά και όλα τ’ άλλα θα λυθούν αυτόματα!

Κατεβάστε τώρα την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά και αποκτήστε το Premium πακέτο υπηρεσιών με 9,99€ το μήνα.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.