ΝΕΑ

«Επιτακτική ανάγκη η απόκτηση soft skills και η καλλιέργεια ενσυναίσθησης»

Ο Κωνσταντίνος Ράικος, Founder & Group CEO της KRS Group μιλά στο Workforce για την εφαρμογή της εξάωρης εργασίας και τις πρωτοβουλίες για τους ανθρώπους της εταιρείας. Ο ίδιος αναφέρεται και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της KRS ήδη από το 2018 και εξηγεί ποιο είναι κατά τη γνώμη του το μέλλον της εργασίας.

Εδώ και 2 χρόνια προετοιμάζετε την 6ωρη εργασία. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή και ποια ήταν η αντίδραση των εργαζομένων;

Η σκέψη του 6ώρου ξεκίνησε το 2017 όταν πέρασα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σε αυτή τη φάση συνειδητοποίησα την αξία του χρόνου και, βασιζόμενος σε αυτή τη σκέψη, ξεκίνησα να επανασχεδιάζω την εταιρεία, εστιάζοντας σε 2 πυλώνες: την τεχνολογία και τους Ανθρώπους, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται. Με την τεχνολογία καταφέραμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και να βελτιώσουμε την ποιότητα της εργασίας μας, ολοκληρώνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό μας στα τέλη του 2018. Στις αρχές του 2020 δημιουργήσαμε ομάδες και ξεκινήσαμε τους «πρωινούς καφέδες», δηλαδή συναντήσεις μου με ένα διαφορετικό τμήμα κάθε μέρα. Όταν ξεκίνησαν οι πρωινοί καφέδες θέσαμε έναν Smart στόχο: Την εξάωρη εργασία. Παράλληλα, για να πετύχουμε αυτά που σχεδιάζαμε, δημιουρ – γήσαμε και υλοποιήσαμε μεσημεριανά workshops. Επιπλέον, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην εταιρική μας κουλτούρα και, με την βοήθεια της Game Tree και της Ντόρας Αγγελοπούλου, έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ανατροφοδότησης. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε ένα induction e-learning πρόγραμμα που αποτελείται από 6 σεμινάρια, τα οποία βοηθούν τα νέα μέλη της ομάδας να κατανοούν την κουλτούρα της KRS. Παρότι οι πρώτες εβδομάδες ήταν δύσκολες για την ομάδα μας, πλέον λειτουργούμε κανονικά χωρίς να έχουμε χάσει κάποιο deadline. Σημειώνω, τέλος, πως την εξάωρη εργασία την έχουμε αφιερώσει στη μνήμη της Ανθούλας Κατσαβούνη, partner της KRS, η οποία έφυγε άδικα το καλοκαίρι του 2021.

Παρατηρείτε διαφορές σε σχέση με την 8ωρη εργασία και τι άλλες πρωτοβουλίες λαμβάνετε σε σχέση με τους ανθρώπους σας;

Έχουμε παρατηρήσει μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Για να επιτευχθεί ο στόχος μας, το σύστημά μας λειτουργεί κυκλικά με όλα τα μέρη να έχουν την ανάλογη υποστήριξη. Το γεγονός αυτό μας αναγκάζει να επικοινωνούμε και, όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα. Εκτός των όσων ήδη αναφέρθηκαν, έχουμε ιδρύσει την KRS Academy, ενώ θα δημιουργήσουμε σεμινάρια ασύγχρονου e-learning, με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση της ομάδας μας, βασιζόμενοι πάντα στις αξίες μας και στο όραμα μας. Στην ακαδημία αυτή θα υπάρχει σεμιναριακό υλικό σχετικά με την Φορολογία και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, πάντα με την προσέγγιση της KRS σχετικά με τον χειρισμό αυτών, καθώς και ευρεία επιχειρηματική θεματολογία των κλάδων στους οποίους εξειδικευόμαστε, όπως οι startups και το BnB.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό ήδη από το 2018. Πόσο «έτοιμους» σας βρήκε η πανδημία και σε ποιους τομείς σας έχει βοηθήσει η εξέλιξη αυτή;

Πράγματι, στο πλαίσιο του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, το 2018 δημιουργήσαμε τέσσερις εφαρμογές. Πρόκειται για δύο mobile apps, το KRS Reporting και το KRS Invoice, και δύο εσωτερικές. Οι εν λόγω εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη τον Μάιο του 2019. Οι εφαρμογές KRS Reporting και KRS Invoice αφορούν την αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους της διαδικασίας ενημέρωσης μεταξύ εταιρείας-πελάτη και λογιστή, προσφέροντας τη δυνατότητα για real time πληροφόρηση. Και οι δυο εφαρμογές είναι μια δωρεάν παροχή της KRS αποκλειστικά προς τους πελάτες του ομίλου. Αναφορικά με την πανδημία, αυτή μας βρήκε έτοιμους τεχνολογικά, καθώς τα άλλα δυο εργαλεία που είχαν σχεδιαστεί αφορούν αποκλειστικά την εσωτερική οργάνωση της εταιρείας, αλλά ανέτοιμους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ανθρώπων μας.

Ποιο είναι τελικά το μέλλον της εργασίας;

Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι. Το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης δείχνει ότι τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Νομίζω πως αυτή η μάστιγα θα κρατήσει για άλλα δύο χρόνια και αυτό γιατί οι σοβαρές επιπτώσεις που θα επέλθουν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και της «φορολόγησης» των κρυπτονομισμάτων θα φανούν τότε. Πιστεύω στην ευέλικτη εργασία και στην τηλεργασία, αλλά δεν γνωρίζω ακόμα το πώς θα απορροφηθεί η κουλτούρα της εταιρείας. Πιθανόν το metaverse να αποτελεί μια προσέγγιση. Τέλος, αυτό που νομίζω πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη είναι η απόκτηση soft skills και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης

Πηγή: Workforce Employer’s Daily News

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.