ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Τι Είναι το ΑΦΜ και Γιατί Είναι Σημαντικό;

Γιατί-είναι-σημαντικό-το-ΑΦΜ-Παρασκευάς

Στα παγκόσμια φορολογικά συστήματα – πόσο μάλλον το Ελληνικό – κυριαρχεί μια σύγχυση όσον αφορά τη πληθώρα εννοιών που υπάρχει.

ΑΦΜ, ΦΠΑ, ΑΜΚΑ, ΔΟΥ και άλλα πολλά είναι έννοιες που ακούμε συνεχώς αλλά δεν γνωρίζουμε πάντα τι σημαίνουν.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθεις μια από τις πιο σημαντικές, το ΑΦΜ.

Συγκεκριμένα, θα αναλύσουμε:

Ώστε να μην σου μείνει καμία απορία και να μάθεις ακριβώς τι είναι το ΑΦΜ και τι περιλαμβάνει.

Ας ξεκινήσουμε.

Τι είναι το ΑΦΜ

Το ΑΦΜ ή αλλιώς Αριθμός Φορολογικού Μητρώου είναι ένας υποχρεωτικός αριθμός που εκδίδει η εφορία για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί σαν τη “ταυτότητά” του.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα είναι εννιαψήφιος και φυσικά μοναδικός για το κάθε ένα.

Για τα φυσικά πρόσωπα το πρώτο αριθμητικό ψηφίο είναι 1,2,3 ή 4, ενώ για τα νομικά πρόσωπα ξεκινάει από 7,8 ή 9.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ΑΦΜ υποχρεούται να εκδίδει κάθε νομική οντότητα (εταιρεία) με τη σύστασή της, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο με τη γέννησή του σύμφωνα με το άρθρο 14 του πρόσφατου νόμου 4659/2020, το οποίο αναφέρει πως…

Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης θα αναγράφεται και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), εκτός από το όνομα, το επώνυμο, τη δημοτικότητα, και (εφόσον υφίσταται) τον Φορέα Ασφάλισης του νεογνού.

Σχετικά με τον ορισμό δεν μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα, ελπίζουμε λοιπόν να έχεις τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι είναι το ΑΦΜ.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικός αυτός ο αριθμός;

Γιατί Είναι Σημαντικό το ΑΦΜ

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ΑΦΜ πρέπει να εκδίδει κάθε φυσική ή νομική οντότητα που είναι εγγεγραμμένη φορολογούμενη στην Ελλάδα.

Το ΑΦΜ είναι σημαντικό γιατί ταυτοποιεί κάθε οικονομική, ασφαλιστική ή λογιστική συναλλαγή που κάνει.

Οικονομικές συναλλαγές μπορεί να είναι η αγοραπωλησίες αγαθών μεταξύ επιχειρήσεων, ασφαλιστικές συναλλαγές μπορεί να είναι η ασφάλεια υγείας για παράδειγμα, ενώ οι λογιστικές μπορεί να αφορούν την υποβολή μιας δήλωσης ΦΠΑ ή μιας φορολογικής δήλωσης.

Το τελευταίο μάλιστα είναι πολύ σημαντικό και συχνά κάτι που ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Αν όμως θες να κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια την φορολογική σου δήλωση, τότε ο Παρασκευάς Φορολογάς μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις όλα τα φορολογικά σου προβλήματα!

Όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B transactions), εκδίδεται τιμολόγιο πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών όπου μάλιστα η επιχείρηση που αγοράζει το προϊόν/υπηρεσία μπορεί να δικαιούται να εκδώσει το τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ.

Σημείωση: Όταν πρόκειται για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων σε διαφορετικά κράτη, κάθε κράτος έχει τον δικό του κωδικό μπροστά από το ΑΦΜ. Για την Ελλάδα υπάρχει το πρόθεμα EL.

Έτσι, ένα Ελληνικό εταιρικό ΑΦΜ θα έχει τη δομή EL123456789.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου έχει ιδιαίτερη σημασία, για όλες τις οντότητες που έχουν φορολογική παρουσία σε μια χώρα.

Πώς εκδίδεται όμως το ΑΦΜ;

Πάμε να δούμε ορισμένα βασικά στοιχεία.

Πώς Εκδίδεις ΑΦΜ

Πλέον, η απόδοση του ΑΦΜ μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά μέσω του myAADElive, όπου μπορείς ακόμα και να κάνεις βιντεοκλήση με υπάλληλο της ΑΑΔΕ και να λάβεις, κατόπιν αιτήσεως, ΑΦΜ και Κλειδάριθμο.

Για να κλείσεις ραντεβού θα χρειαστείς:

  • Επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο
  • Email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της ψηφιακής αίτησης απόδοσης ΑΦΜ

Απαιτείται επίσης η συμπλήρωση της δήλωσης απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων (Δ210), η οποία αντικαθιστά τα παλαιότερα έντυπα Μ1, Μ2 κτλ.

Όσον αφορά την έκδοση ΑΦΜ για επιχειρήσεις, αυτό γίνεται με τη σύστασή τους και την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ και την αρμόδια ΔΟΥ.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να συμπληρώσουν και το έγγραφο Δ211 συμπληρώνοντας την ένδειξη «Έναρξη».

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ΑΦΜ αποδίδεται στους εταίρους και διαχειριστές των ΟΕ, ΕΕ, των ΕΠΕ αλλά και των ΙΚΕ.

Με Λίγα Λόγια

Είδαμε λοιπόν τι είναι το ΑΦΜ, γιατί είναι σημαντικό, καθώς και ορισμένα πράγματα όσον αφορά την έκδοσή του από πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Επομένως, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, είναι υψίστης σημασίας να κατέχεις ΑΦΜ – αν δεν έχεις ήδη – ώστε να μπορείς να υποβάλεις φορολογικές δηλώσεις και να κάνεις λοιπές λογιστικές υποχρεώσεις.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σε αγχώνει καθώς ο Παρασκευάς είναι εδώ για εσένα!

Μέσω της εφαρμογής του, μπορείς εύκολα και γρήγορα να υποβάλεις την φορολογική σου δήλωση, καθώς και να ειδοποιείσαι για τυχόν επιδόματα και οφειλές στο δημόσιο.

Ανακάλυψε τα πακέτα του Παρασκευά Φορολογά, κατέβασε την εφαρμογή του για Android και iOS και τα φορολογικά σου προβλήματα θα λυθούν!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.