ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΡΑΦΕΙ

Άδεια πατρότητας: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι επιλογές

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν 4808/2021 κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται κατά τη γέννηση του τέκνου άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, με αποδοχές (ισχύς από 19/6/2021).

Η άδεια αυτή δύναται να χορηγείται με τους εξής τρόπους:

  1. 2 ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες 12 χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης ή
  2. μετά την ημερομηνία γέννησης

Για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος γνωστοποιεί (προφορικά, γραπτά, ηλεκτρονικά, ή με όποιον άλλο τρόπο εξυπηρετεί τα μέρη) την πιθανολογούμενη ημέρα τοκετού στον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να λάβει εγκαίρως γνώση.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη (δεν προσαυξάνεται λόγω γέννησης διδύμων, τριδύμων ή περισσότερων πολύδυμων τέκνων) και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

Τα ως άνω ισχύουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους (με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν 4830/2021 τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 50 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν 3528/2007) όσον αφορά την άδεια πατρότητας).

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.