ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Τι Είναι ο Φόρος Εισοδήματος και Πώς Υπολογίζεται;

φόρος-εισοδήματος-Παρασκευάς-Φορολογάς

Ως πολίτες, όλοι έχουμε ορισμένες φορολογικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους, με αντάλλαγμα διάφορες παροχές όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Μια από τις υποχρεώσεις αυτές είναι ο φόρος εισοδήματος, για τον οποίο θα μιλήσουμε στο άρθρο αυτό.

Συγκεκριμένα, θα καλύψουμε:

Και πολλά ακόμα, τα οποία θα σου λύσουν απορίες που ενδεχομένως είχες.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’την αρχή.

Τι είναι ο φόρος εισοδήματος;

Με απλά λόγια, ο φόρος εισοδήματος είναι ένας φόρος που επιβάλλει το κράτος σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες μιας χώρας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εισόδημα.

Είτε το εισόδημα αυτό προέρχεται από μισθωτή εργασία, είτε από παθητικές πηγές, υπόκειται σε φορολογία ανάλογα με το ύψος του.

Παραδείγματα φορολογητέου εισοδήματος είναι:

  • Μισθωτή εργασία
  • Συντάξεις
  • Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, ακίνητη περιουσία)
  • Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (μετοχές, ομόλογα κτλ)

Όπως αναφέραμε, ο φόρος αυτός είναι χρήσιμος για το κράτος καθώς μαζί με άλλους τρόπους (π.χ ΦΠΑ) είναι ένα έσοδο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να παρέχει εκπαίδευση, υγεία και άλλες παροχές στους πολίτες.

Οι πολίτες αυτοί είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, ώστε να γνωρίζει το κράτος ακριβώς ποιο ήταν το ετήσιο εισόδημά τους και να φορολογηθούν αναλογώς.

Αφού καλύψαμε συνοπτικά τι είναι ο φόρος εισοδήματος και γιατί υπάρχει, ας δούμε πώς υπολογίζεται ώστε να γνωρίζεις και εσύ τι πρέπει να αποδώσεις στο κράτος.

Πώς υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος;

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ακολουθούν ένα μοντέλο όπου ο φόρος αλλάζει ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Επομένως, αν αναρωτιέσαι τι φόρο εισοδήματος πρέπει να πληρώσεις, θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις παρακάτω!

Από το 2013, ο φόρος εισοδήματος δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος του εισοδήματός σου, αλλά και από πού προέρχεται αυτό.

Δηλαδή, το εισόδημα από μισθωτή εργασία φορολογείται διαφορετικά από ότι το εισόδημα από μετοχές για παράδειγμα.Όσον αφορά το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, αυτό φορολογείται με την ακόλουθη κλίμακα:

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις φορολογούνται με την ως άνω κλίμακα.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως ο τελικός φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως αν για παράδειγμα το ετήσιο εισόδημά σου είναι 15,000€, τότε ο φόρος θα είναι 9% για τα πρώτα 10,000€ και 22% για τα υπόλοιπα 5,000€.

Άρα ο φόρος εισοδήματος θα είναι 900€ + 1,100€ = 2,000€.

Σχετικά με το εισόδημα από κεφάλαιο, υπάρχει η εξής φορολογία:

Φυσικά, το εισόδημα μπορεί να προέρχεται και από άλλες πηγές όπως είναι τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία υπόκεινται στη δική τους φορολογική κλίμακα:

Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό 5% από το ανωτέρω εισόδημα για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.

Φυσικά, εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχει και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία υποβάλλεται μόνο σε εισοδήματα άνω των 12,000€.

Ξεκινάει από 2,2% για εισοδήματα από 12,000€ μέχρι 20,000€, και φτάνει το 10% για ετήσια εισοδήματα άνω των 220,000€.

Όμως, δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα από:

  • Επιχειρηματική δραστηριότητα
  • Κεφάλαιο
  • Υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

Τέλος, υπάρχει και η ειδική περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από τυχερά παιχνίδια

Όπως κάθε πηγή εισοδήματος, πρέπει και αυτή να φορολογηθεί με τους δικούς της συντελεστές οι οποίοι είναι οι εξής:

Με λίγα λόγια, αυτές είναι οι πιο βασικές κλίμακες όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος.

Καλό είναι να γνωρίζεις πως ο φόρος αυτός δεν είναι ανάγκη να καταβάλλεται αμέσως, αλλά μπορεί να υποβληθεί σε 8 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Ας δούμε τώρα ορισμένα πράγματα σχετικά με τη φορολογική δήλωση.

Πώς να κάνεις φορολογική δήλωση

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η φορολογική δήλωση πρέπει να γίνεται ετησίως ώστε να γνωρίζει το κράτος ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα του κάθε ατόμου.

Πρόκειται δηλαδή για μια ετήσια ψηφιακή δήλωση, η οποία αναφέρει όλα τα εισοδήματά σου από μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις, ακίνητα και τα λοιπά.

Παραδοσιακά, η φορολογική δήλωση γινόταν με την επίσκεψη σε έναν λογιστή. Πλέον όμως μπορείς να κάνεις την φορολογική σου δήλωση μόνος σου, μέσα από την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά!

Δηλαδή, μπορείς μέσα από την οθόνη του κινητού σου να υποβάλεις την φορολογική σου δήλωση μέσα σε 10 λεπτά, γρήγορα και με ασφάλεια.

Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως κάνεις κάποιο λάθος, γιατί ο Παρασκευάς θα δει την δήλωσή σου και θα την ελέγξει.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανακαλύψεις ποιο απ΄τα ευέλικτα πακέτα σου ταιριάζει, να κατεβάσεις την εφαρμογή, να ακολουθήσεις βήμα-βήμα τη διαδικασία και είσαι έτοιμος!

Με λίγα λόγια

Είδαμε λοιπόν τι είναι ο φόρος εισοδήματος, πώς υπολογίζεται και πώς να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση πιο εύκολα από ποτέ.

Ελπίζουμε να σου λύθηκαν πολλές απορίες σχετικά με την φορολογία εισοδήματος, καθώς και τις διάφορες κλίμακες που υπάρχουν.

Το σίγουρο είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο φαντάζουν και η υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν θα έπρεπε να σε τρομάζει.

Αν λοιπόν θες να την κάνεις γρήγορα και οικονομικά μέσα από το κινητό σου, κατέβασε την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά για Android ή iOS και ξεκίνα άμεσα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.