ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φόρος Πολυτελείας στην Ελλάδα (Οδηγός 2023)

φόρος-πολυτελείας-οδηγός-Παρασκευάς-Φορολογάς

Ο φόρος πολυτελείας ή αλλιώς φόρος πολυτελούς διαβίωσης, είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν φόρο με διάφορες πτυχές που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, σε περίπτωση που είμαστε υπόχρεοι να τον καταβάλλουμε στο κράτος.

Για τον λόγο αυτό, στο σημερινό άρθρο θα καλύψουμε:

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά. 

Τι είναι ο Φόρος Πολυτελείας;

Ο φόρος πολυτελείας ή αλλιώς φόρος πολυτελούς διαβίωσης, όπως είναι γνωστός, είναι ένας φόρος που εφαρμόστηκε το 2013 με το άρθρο 44 του νόμου 4111/2013 και επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήρια) που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων, καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

Πρόκειται δηλαδή για το φόρο που επιβάλλεται στο τεκμήριο που προκύπτει από τη χρήση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν θεωρηθεί ως «πολυτελείας».

Με πιο απλά λόγια, αν για παράδειγμα έχεις στην κατοχή σου ένα σκάφος ή ένα αεροπλάνο ιδιωτικής χρήσης, σου προσδίδεται επιπλέον φόρος, σαν φορολογούμενος που είσαι.

Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε και την έννοια των τεκμηρίων, τα οποία είναι μια πλασματική μέθοδος υπολογισμού του υποθετικού (ή αλλιώς τεκμαρτού) εισοδήματος που προκύπτει από τη χρήση και απόκτηση περιουσίας.

Αν δηλαδή έχεις ένα τεκμήριο και το πραγματικό σου εισόδημα δεν επαρκεί να το καλύψει, τότε το κράτος (μέσω της δήλωσης εισοδήματος) σου επιβάλλει φόρο που υπολογίζεται στο ύψος του τεκμαρτού αυτού εισοδήματος.

Όταν υπάρχουν όμως και κάποια τεκμήρια υψηλής αξίας (πολυτελείας), τότε επιβάλλεται και ένας επιπλέον και αυτός φόρος είναι ο φόρος πολυτελείας.

Πού επιβάλλεται όμως ο φόρος αυτός; Πάμε να δούμε.

Σε Ποια Είδη Επιβάλλεται Φόρος Πολυτελείας;

Τα είδη όπου επιβάλλεται φόρος πολυτελείας είναι τα εξής:

1. Επιβατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού

O φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται για κατοχή ή κυριότητα επιβατικών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών) με παλαιότητα μέχρι και 10 έτη και συγκεκριμένα:

  • Για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.
  • Για επιβατικά αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Από το φόρο εξαιρούνται τα ΙΧ αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς τα ΙΧ πολυτέκνων με τουλάχιστον 4 εξαρτώμενα τέκνα.

Τα ποσά που καλείσαι να πληρώνεις σαν κάτοχος ΙΧ από 1.929 έως 2.500 κυβικά κυμαίνονται από 287€ έως 465,50€ όταν είναι παλαιότητας 5 μέχρι 10 ετών και από 410€ έως 665€ όταν είναι παλαιότητας μέχρι 5 ετών, ενώ για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών τα ποσά ξεκινούν από 1.292,20€ όταν είναι παλαιότητας 5 μέχρι 10 ετών και από 1.846€ όταν είναι παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

2. Σκάφη αναψυχής

O φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται για κατοχή ή κυριότητα σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η τυχόν δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος.

Από το φόρο εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπον τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

3. Πισίνες

O φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται για κατοχή ή κυριότητα εσωτερικών και εξωτερικών πισινών ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

4. Αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα

O φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται για κατοχή ή κυριότητα αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Όπως, γνωρίζεις, ο υπολογισμός του φόρου αυτού βασίζεται στα ποσά τεκμηρίων που αναγράφονται στην φορολογική δήλωση.

Μια ετήσια δήλωση που για πολλούς αποτελεί αγκαρία ή κάτι εντελώς άγνωστο. Τα πράγματα όμως μπορούν να γίνουν πολύ απλά με τη βοήθεια των σωστών εργαλείων.

Ας δούμε πώς ακριβώς γίνεται αυτό.

Πώς να Κάνεις Φορολογική Δήλωση

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το ύψος του φόρου πολυτελείας προκύπτει από τεκμήρια που έχει ένας φορολογούμενος.

Που αναγράφονται όμως αυτά;

Μα φυσικά, στη φορολογική δήλωση η οποία γίνεται ετησίως ώστε να γνωρίζει το κράτος ποιο είναι το φορολογητέο εισόδημα του κάθε ατόμου.

Πρόκειται δηλαδή για μια ετήσια ψηφιακή δήλωση, η οποία αναφέρει όλα τα εισοδήματά σου από μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις, ακίνητα και τα λοιπά.

Παραδοσιακά, η φορολογική δήλωση γινόταν με την επίσκεψη σε έναν λογιστή. Πλέον όμως μπορείς να κάνεις την φορολογική σου δήλωση μόνος σου, μέσα από την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά.

Φυσικά, παρέχεται και η δυνατότητα βοήθειας από λογιστή σε περίπτωση που απαιτούνται κεφάλαια για την κάλυψη τεκμηρίων.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακαλύψεις τα πακέτα που σου προσφέρει ο Παρασκευάς Φορολογάς, να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει, και να κατεβάσεις την εφαρμογή για Android ή iOS.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.