ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Κοινός Τραπεζικός Λογαριασμός – Αναλυτικός Οδηγός

Ο Κοινός Τραπεζικός Λογαριασμός, είναι από τους δημοφιλέστερους τύπους λογαριασμών και παρατηρείται με βάση  στατιστικών ότι οι περισσότεροι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν περισσότερους από ένα καταθέτες. Για την ιστορία, οι Κοινοί Τραπεζικοί Λογαριασμοί (ή αλλιώς join accounts) πρωτοεμφανίστηκαν τον 20ο αιώνα.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον Κοινό Τραπεζικό Λογαριασμό, με σκοπό να λυθεί η οποιαδήποτε απορία. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τις παρακάτω θεματικές:

      • Τι ισχύει για τις αναλήψεις Κοινού Τραπεζικού Λογαριασμού ;

        • Τι γίνεται με τους Κοινούς Τραπεζικούς Λογαριασμούς αν προκύψει Θάνατος;

        • Υπάρχει δυνατότητα Κατάσχεσης Κοινού Τραπεζικού Λογαριασμού;

       

      Κοινός Τραπεζικός Λογαριασμός – Ορισμός

      Ξεκινώντας με τον ορισμό, Κοινό Τραπεζικό Λογαριασμό μπορούμε να ορίσουμε τη δυνατότητα, που διαθέτει κάθε φυσικό/νομικό πρόσωπο, να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό, στην τράπεζα της επιλογής του, όπου δικαιούχος δε θα είναι μόνο εκείνος, αλλά και άλλα φυσικά/νομικά πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα είτε θα μπορούν να συμπράξουν είτε δε θα μπορούν κατά την κατάρτιση της σύμβασης, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να δικαιούνται σε οποιαδήποτε περίπτωση την χρήση των καταθέσεων.

      Τι ισχύει για τις αναλήψεις Κοινού Τραπεζικού Λογαριασμού;

      Κάθε άτομο, όπου ανήκει σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη, ανεξαρτήτου ώρας και στιγμής και ποσού, ακόμη και αν δε καταθέτει το ίδιο το πρόσωπο τα χρήματα.
      Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τα άτομα τα άτομα που ορίζετε σαν συνδικαιούχους.

       

      Φορολογικοί Έλεγχοι και Κοινοί Τραπεζικοί Λογαριασμοί

      Αρκετά συχνά, ζητείται από το Υπουργείο Οικονομικών, φορολογικός έλεγχος, ώστε να αποδειχτεί από που και πως προέρχονται τα χρηματικά ποσά, η ρευστότητα τους, μαζί με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις αλλά και τα τεκμήρια τους.

      Αν τύχει και ζητηθεί, περαιτέρω έλεγχος για το άτομο που «εξετάζεται» φορολογικά από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που συμμετέχει σε κοινόχρηστους τραπεζικούς λογαριασμούς, τότε οφείλει να αποδείξει πως οι τραπεζικές καταθέσεις είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη αναλογία, με βάση τον υπολογισμό των φορολογικών αρχών.

      Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε θα μπορέσει να αποδειχτεί με ακρίβεια, η αιτία κάθε ανάληψης ή κατάθεσης του κάθε ποσού ξεχωριστά, ειδικά αν επρόκειτο για αρκετά παρελθοντικό χρόνο. Για τον λόγο αυτό,οι ελεγκτές οδηγούνται σε επιβολές υπέρογκων φόρων και προστίμων, καθώς τα προγενέστερα ποσά θεωρούνται και καταγράφονται, ως εισόδημα από άγνωστη πηγή.

       

      Τι γίνεται με τους Κοινούς Τραπεζικούς Λογαριασμούς αν προκύψει θάνατος;

      Σε περίπτωση που υπάρξει αιφνίδιος θάνατος ενός συνδικαιούχου, θα γίνει αυτόματη απαλλαγή φόρου, ακόμη και αν οι άλλοι συν δικαιούχοι ή και ο ίδιος ο κληρονόμος έχει προχωρήσει σε μερική ή πλήρη ανάληψη του χρηματικού ποσού, με βάση την φορολογία της κληρονομιών.

      Για να υπάρξει και η παραπάνω προϋπόθεση, πρέπει εξ αρχής στη τραπεζική σύμβαση, όταν υπογράφεται, να καταγράφεται για τη περίπτωση θανάτου και για το μοίρασμα των χρημάτων, στους υπόλοιπους συν δικαιούχους και κληρονόμους εν ζωή (σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.5638/1932).

      Σε περίπτωση που οι κοινόχρηστες καταθέσεις βρίσκονται στο εξωτερικό, οι απαλλαγές φόρων δεν ισχύουν, ακόμη και αν υπάρχει αντίστοιχη αλλοδαπή σύμβαση. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει φορολογική απαλλαγή, είναι ο Έλληνας υπήκοος που ζει στο εξωτερικό, να έχει κλείσει διαμονή στο εξωτερικό τουλάχιστον 10 συνεχόμενα έτη.

       

      Υπάρχει δυνατότητα Κατάσχεσης Κοινού Τραπεζικού Λογαριασμού;

      Η απάντηση εδώ, είναι ναι. Σημειώνεται ότι ο κοινόχρηστος λογαριασμός, που αφορά τις κατασχέσεις, διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συν δικαιούχων.

      Με πιο απλά λόγια, αν σε ένα κοινόχρηστο λογαριασμό με ποσό των 4.000 ευρώ και  υπάρχουν τέσσερα άτομα ( Α, Β, Γ, Δ) και ο Δ χρωστά στη Χ εταιρεία 1.000 ευρώ, η εταιρία έχει το δικαίωμα, να πάρει το ποσό που του αναλογεί (4.000:4), ασχέτως με τα πόσα χρήματα, έχει συνεισφέρει ο Δ κ’ άθολή τη διάρκεια της ύπαρξης του κοινόχρηστου τραπεζικού λογαριασμού.

       

      Με λίγα λόγια

      Συνολικά είδαμε τι είναι ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός και ισχύει με τις αναλήψεις και τους φορολογικούς ελέγχους. Επιπλέον εξετάσαμε τι γίνεται στην περίπτωση θανάτου ενός προσώπου, ενώ αναφερθήκαμε και στη δυνατότητα κατάσχεσης ενός κοινού τραπεζικού λογαριασμού.

      Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να κατεβάσεις το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε και να διευκολυνθείς σε κάθε διαδικασία διαχείρισης που αφορά το μισθωτήριο συμβόλαιό σου!

      Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

      Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

      Φορολογική Δήλωση

      Leave a comment

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.