ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

5 λιγότερο γνωστές άδειες που πρέπει να ξέρετε

Παρασκευάς Φορολογάς - Άδειες

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε 5  λιγότερο γνωστές άδειες που πρέπει να ξέρετε. Συγκεκριμένα, οι άδειες με τις οποίες θα ασχοληθούμε είναι:

 • Άδεια λόγω Aids
 • Άδεια Επιμόρφωσης Συνδικαλιστικών Στελεχών
 • Άδεια για Μεταγγίσεις Αίματος
 • Ειδική Άδεια Λόγω Αιμοληψίας ή Λήψης Αιμοπεταλίων
 • Άδεια για Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Άδεια λόγω Aids

Μία από τις άδειες για την οποία δεν ήξερες πολλές λεπτομέρειες είναι η άδεια λόγω Aids. Συγκεκριμένα η άδεια απευθύνεται σε εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση οι οποίοι:

 • έχουν εργαστεί έως και τέσσερα έτη στον ίδιο εργοδότη
 • είναι φορείς ή πάσχουν από AIDS
 • έχουν κριθεί ικανοί προς εργασία

Οι εργαζόμενοι αυτοί, δικαιούνται κάθε ημερολογιακό έτος, επιπλέον άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως ενός μήνα, από τη γνωστοποίηση στον εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 11, ΕΓΣΣΕ 2004.

Άδεια Επιμόρφωσης Συνδικαλιστικών Στελεχών

Η Άδεια Επιμόρφωσης Συνδικαλιστικών Στελεχών, χορηγείται με αποδοχές σε συνδικαλιστικά στελέχη, με σκοπό την συμμετοχή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Η άδεια έχει διάρκεια έως και δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Χορηγείται κάθε ημερολογιακό έτος σε αναλογία 1%, του απασχολούμενου προσωπικού (σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 1766/1988). 

Την υποχρέωση να χορηγούν την συγκεκριμένη άδεια έχουν επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίας οι οποίες απασχολούν πενήντα (50) ή περισσότερους εργαζόμενους.

Προκειμένου να χορηγηθεί η Άδεια Επιμόρφωσης Συνδικαλιστικών Στελεχών, πρέπει να υπάρχει ανακοίνωση εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΣΕ) σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο θα καλύπτει όλο το χρόνο διάρκειας της άδειας.

Η ΓΣΕΕ επιλέγει τουλάχιστον τρεις (3) εργαζόμενους, οι οποίοι θα λάβουν την άδεια. Ο αριθμός τον εργαζόμενων όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 15.

Η συγκεκριμένη άδεια επεκτείνεται και στα μέλη των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Άδεια για Μεταγγίσεις Αίματος

Η άδεια για μεταγγίσεις αίματος, απευθύνεται σε εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, οι οποίοι:

 • Έχουν εργαστεί έως και τέσσερα χρόνια στον ίδιο εργοδότη
 • Πάσχουν από νόσημα το οποίο απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται  επιπλέον άδεια με αποδοχές έως και είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 8 (ΕΓΣΣΕ 2002-2003).

Να σημειωθεί πως για τη λήψη της άδειας και το νόσημα από το οποίο πάσχουν οι εργαζόμενοι πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί στον εργοδότη.

Ειδική Άδεια Λόγω Αιμοληψίας ή Λήψης Αιμοπεταλίων

Ειδική Άδεια Λόγω Αιμοληψίας ή Λήψης Αιμοπεταλίων, σύμφωνα με το άρθρο 68, του Ν. 4554/2018, δικαιούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι:

 • Ανταποκρίνονται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης
 • Μετέχουν σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία
 • Προσέρχονται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας με δική τους πρωτοβουλία για να προσφέρουν αίμα

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας με πλήρεις αποδοχές. Η άδεια αυτή ισχύει μόνο για την ημέρα που γίνεται η αιμοληψία.

Οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τον εργοδότη και να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα λάβουν από το νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο επισκέφθηκαν για την αιμοληψία. Η ίδια άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

Προκειμένου ο εργαζόμενος να λάβει την ειδική άδεια, θα πρέπει να ενημερώσει έγκαιρα τον εργοδότη του, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες νωρίτερα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κάλυψης έκτακτης ανάγκης.

Σε περιπτώσεις ταυτόχρονων αιτημάτων από τους εργαζόμενους, για χρήση της ειδικής άδειας, ένας εργοδότης έχει τη δυνατότητα, αφού πρώτα συνεννοηθεί με τον εργαζόμενο, και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η επιχείρηση, να χορηγήσει την άδεια μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημερών από την τέλεση της αιμοληψίας, το αργότερο.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να λάβει ειδική άδεια αιμοληψίας, έως και δύο (2) φορές το χρόνο.

Άδεια για Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η τελευταία από τις άδειες τις οποίες θα αναφέρουμε είναι η Άδεια για Υποβολή σε Μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, η άδεια απευθύνεται σε εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες υποβάλλονται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του Ν. 3305/2005.

Αφού λάβουν βεβαίωση από τον γιατρό τους, ή τον διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι εργαζόμενες έχουν δικαίωμα άδειας επτά (7) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν 4808/2021.

Μία άδεια που δεν αναφέραμε, αλλά αξίζει να γνωρίζετε είναι και η Άδεια λόγω θανάτου συγγενούς. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συγκεκριμένη άδεια, πατήστε εδώ.

Με λίγα λόγια

Αυτές ήταν 5 από τις λιγότερο γνωστές άδειες που αξίζει να ξέρετε. Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά, ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να ενημερωθείτε για λύσεις που σας ωφελούν και ναπραγματοποιήσετε τις δηλώσεις σας εύκολα και γρήγορα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.