ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Λύση σύμβασης εργασίας με απόλυση – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

λύση σύμβασης εργασίας

Στο σημερινό μας άρθρο, θα αναλύσουμε τη λύση της σύμβασης της εργασίας, με απόλυση. Θα δούμε αναλυτικά τι γίνεται στην κάθε περίπτωση και τι δικαιούται ο απολυμένος.  Πιο αναλυτικά:

  • Τι εννοούμε με τον όρο λύση της σύμβασης εργασίας;
  • Τι είναι τακτική καταγγελία;
  • Τι είναι άτακτη καταγγελία;
  • Απόλυση χωρίς προειδοποίηση και Απόλυση με προειδοποίηση
  • Τρόποι Λύσης Σύμβασης Αορίστου Χρόνου

Σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας

Από τη 1/1/2022, έχει καταργηθεί κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά, με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας αλλά και κάθε διάταξη, που έχει να κάνει με την καταγγελία της σύμβασης ή τη σχέση εργασίας των υπαλλήλων και εφαρμόζεται και επί των εργατοτεχνιτών.

Η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου μπορεί να λήξει είτε  με καταγγελία από την πλευρά του εργοδότη (δηλαδή, απόλυση) είτε από την πλευρά του εργαζόμενου (δηλαδή, παραίτηση/οικειοθελής αποχώρηση).

Να σημειωθεί ότι, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από την πλευρά του εργοδότη, διακρίνεται σε δύο είδη, τη τακτική και την άτακτη.

Τι είναι η τακτική καταγγελία;

Η τακτική καταγγελία, έρχεται έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και αφορά τους υπαλλήλους. Η τακτική καταγγελία, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • η διάρκεια του χρονικού διαστήματος της προμήνυσης, μπορεί και  κλιμακώνεται ανάλογα με την προϋπηρεσία του υπαλλήλου στην εκάστοτε εταιρεία 
  • η οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, θα μειωθεί στο ½ από αυτήν, που θα οφειλόταν εάν και μόνο εάν, δεν είχε προηγηθεί η προμήνυση.

Τι είναι η άτακτη καταγγελία; 

Η άτακτη καταγγελία αποτελεί τη λύση της σύμβασης άμεσο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τη στιγμή που το έγγραφο της καταγγελίας δοθεί στον εργαζόμενο. 

Η άτακτη καταγγελία, να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική μορφή καταγγελίας, που μπορεί να εφαρμοστεί και για τους εργατοτεχνίτες. 

Σε αντίθεση προς την τακτική καταγγελία, ο εργοδότης οφείλει στον απολυόμενο ολόκληρη (και όχι τη μισή) αποζημίωση, όπως διαβάσαμε παραπάνω. 

Για να είναι αποδεκτή και έγκυρη, η άσκηση του δικαιώματος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του αορίστου χρόνου απαιτούνται τα εξής:

  • η τήρηση του έγγραφου τύπου
  • η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης στον απολυόμενο
  • να γίνει η καταχώρηση του εργαζομένου στο απαιτούμενο μισθολόγιο του ασφαλιστικού φορέα ή στην ασφάλιση του απολυμένου.

Απόλυση χωρίς προειδοποίηση 

Ο εργοδότης, έχει το δικαίωμα να απολύσει τον υπάλληλο, με δύο τρόπους. Πρόκειται για απόλυση με προειδοποίηση και απόλυση χωρίς προειδοποίηση, ενώ υπενθυμίζουμε, ότι αν ο εργοδότης προχωρήσει σε απόλυση εργατοτεχνίτη και στη μία περίπτωση και στην άλλη, οφείλει να του δώσει ολόκληρη την αποζημίωση. 

Αναλυτικότερα:

Όταν έχουμε απόλυση χωρίς προειδοποίηση, ο εργοδότης σύμφωνα με τον Ν.2112/1920, υποχρεούται να καταβάλλει στον απολυόμενο όλη την αποζημίωση.

Απόλυση με προειδοποίηση 

Αντιθέτως, όταν έχουμε απόλυση με προειδοποίηση,  ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να κάνει γνωστό, με έγγραφο στο (άμεσα πρώην) μισθωτό ότι, η υπάρχουσα σύμβαση εργασίας θα λυθεί μετά την πάροδο του χρόνου προειδοποίησης. 

Επίσης, είναι αναγκαίο και στην πράξη, να εφαρμόζεται η ημερομηνία της απόλυσης, δηλαδή η λήξη του χρόνου προειδοποίησης και να καθορίζεται με ακρίβεια, π.χ. 20 Φεβρουαρίου 2023. 

Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης έχει υποχρέωση κατά την ημέρα που ορίστηκε ως λύση της σύμβασης εργασίας μεταξύ τους (ημέρα απόλυσης), να καταβάλει το μισό (δηλαδή το 1/2) του ποσού, της νόμιμης αποζημίωσης του απολυμένου. 

Τρόποι Λύσης Σύμβασης Αορίστου Χρόνου

Ανάλογα με την σύμβαση εργασίας, μπορεί να υπάρχουν οι εξής τρόποι λύσης σύμβασης εργασίας του αορίστου χρόνου. Οι τρόποι αυτοί, είναι έξι:

  • Όταν υπάρχει θάνατος του μισθωτού. Σύμφωνα με το Άρθρο 675 του Αστικού Κώδικα, όταν επέλθει ξαφνικός θάνατος του μισθωτού, υπάρχει και λύση της σύμβασης
  • Όταν υπάρξει θάνατος του εργοδότη, αν και με τον θάνατο του, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σίγουρη λύση συνεργασίας. 

Μετά το θάνατο του εργοδότη η υπάρχουσα σύμβαση εργασίας, μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του, αν και εφόσον, συνεχίσουν εκείνοι πλέον την επιχείρηση, τότε εκείνοι μέλλουν να πάρουν την απόφαση. 

  • Καταγγελία σύμβασης εργασίας από εργοδότη. Σε αυτή τη περίπτωση, υπάρχει και η ανάλογη αποζημίωση στον μισθωτό. 
  • Καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον μισθωτό/εργαζόμενο. Ο μισθωτός έχει το δικαίωμα, να προχωρήσει σε καταγγελία με τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ελεύθερα και σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, αλλά και να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εργασία του. Παρόλα αυτά οφείλει, να ενημερώσει εγκαίρως τον εργοδότη του, μέσα στα καθορισμένα από το νόμο λογικά χρονικά όρια.
  • Υπάρχει και η αμοιβαία συναίνεση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, όταν πρόκειται για συνταξιοδότηση. 
  • Όταν υπάρξει σοβαρή καταδίκη του εργαζόμενου για ένα σοβαρό αδίκημα, λόγου χάρη την απώλεια της ελληνικής του ιθαγένειας, την κατάργηση της θέσης του ή την πρόσληψη από αυτόν σε άλλη θέση, σε δημόσιο τομέα.

Αν επιθυμείς να ενημερωθείς για οτιδήποτε αφορά περί απόλυσης ή οικειοθελούς παραίτησής, μη διστάσεις να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Author

Paraskevas

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.