ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φόρος Ανακύκλωσης – Τι είναι και Τι ισχύει;

Φόρος Ανακύκλωσης

Τι είναι ο Φόρος Ανακύκλωσης; Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στον Φόρο Ανακύκλωσης, την ορολογία του, τη σημασία του, τον λόγο ύπαρξης του και πως είναι υποχρεωμένη η κάθε επιχείρηση, να φορολογεί το πλαστικό. 

Αναλυτικότερα θα δούμε:

  • Τι είναι ο φόρος ανακύκλωσης; 
  • Ποια είναι τα πρόσωπα που υποχρεούνται να επιβάλλουν τον φόρο της ανακύκλωσης;
  • Ποια είναι η αιτιολογική έκθεση για τον φόρο ανακύκλωσης; 
  • Ο λόγος εφαρμογής του φόρου ανακύκλωσης;
  • Που εισπράττονται αυτά τα έσοδα;

Τι είναι ο Φόρος Ανακύκλωσης;

Με τον φόρο ανακύκλωσης, αναφερόμαστε στις πλαστικές συσκευασίες των προϊόντων που περιέχουν PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) και θα επιβαρύνονται με τέλος ανακύκλωσης ύψους 0,08 ευρώ, που είναι αρχή γενομένης από την 1η Ιουνίου του 2022. Ο στόχος είναι η σταδιακή μείωση της χρήσης του πλαστικού, με κάθε δυνατό τρόπο η αποθάρρυνση της χρήσης του. 

Ποια είναι τα πρόσωπα που υποχρεούνται να επιβάλλουν τον Φόρο Ανακύκλωσης;

Τα πρόσωπα που επιβάλλονται να ακολουθούν τον φόρο της ανακύκλωσης, είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα τα οποία η συσκευασία τους, περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η δήλωση για την απόδοσης του τέλους ανακύκλωσης θα υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση, κάθε τρίμηνο, έως και την τελευταία ημέρα του μήνα που θα ακολουθεί την χρονική περίοδο στην οποία αφορά.

Μέχρι να γίνει ολοκλήρωση της υλοποίησης της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αυτή θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr) σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται με τα στοιχεία Α.1054/2022 και είναι απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ. 

Για την περίοδο της πρώτης εφαρμογής και για τα έσοδα του μήνα Ιούνιος 2022, η δήλωση υποβλήθηκε μέχρι και την 1η Αυγούστου 2022 (έχει ήδη πραγματοποιηθεί)

Η δήλωση θα υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αν υπάρχει αδυναμία ηλεκτρονικής αποστολής. 

Ποια είναι η αιτιολογική έκθεση για τον Φόρο Ανακύκλωσης;

Όσον αφορά, την αιτιολογική έκθεση για τον φόρο ανακύκλωσης, αναφέρεται κατά γράμμα από τον νόμο, ότι: 

Με το προτεινόμενο άρθρο λαμβάνονται μέτρα σε συμμόρφωση με την παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 94/62/ΕΚ. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε από την 1η Ιουνίου του 2022 τέλος ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο. Στόχος είναι η αποθάρρυνση της χρήσης τους, αφού δεν είναι τεχνικά δυνατός ο διαχωρισμός της ετικέτας αυτής και επομένως η ανακύκλωσή τους. Το τέλος αυτό αποδίδεται στον Ε.Ο.ΑΝ. 

Για ποιο λόγο εφαρμόζεται ο Φόρος Ανακύκλωσης; 

Ο λόγος εφαρμογής, του φόρου ανακύκλωσης, τα 0,08 λεπτά, για τις συσκευασίες που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσον αφορά την μόλυνση/ ρύπανση του περιβάλλοντος από το πλαστικό. 

Είναι ίδια φιλοσοφία, με την χρέωση που εφαρμόστηκε στις πλαστικές σακούλες και παρατηρήθηκε η άμεση μείωση τους. 

Μπαίνοντας λίγο πιο βαθιά στο ζήτημα, υπολογίζεται ότι:

κάθε χρόνο παράγονται 11,2 δισεκατομμύρια τόνοι στερεών αποβλήτων, ενώ η αποσύνθεση των οργανικών μερών τους συμβάλλει στο 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως έχει μελετηθεί και ανακοινωθεί από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Που εισπράττονται αυτά τα έσοδα;

Ο φόρος των πλαστικών συσκευασιών, ανήκει στα δημόσια έσοδα [που εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε και αποδίδονται στον Ε.Ο.ΑΝ ( Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), με μοναδικό σκοπό την χρηματοδότηση για περισσότερες και συχνότερες δράσεις ανακύκλωσης. 

Για οποιοδήποτε φορολογικό θέμα και αν προκύψει ή θέλετε άμεση ενημέρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά από Android, iOS, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας .

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.