ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Τι είναι το ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) και πως το εκδίδω;

ηλεκτρονικό παράβολο

Τι είναι το ηλεκτρονικό παράβολο και ποια είναι η διαδικασία έκδοσής του; Τι παραπάνω χρειάζεται να γνωρίζεις; Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στις παρακάτω θεματικές: 

Τι είναι το ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο); 

Το e-παράβολο είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή έκδοσης παράβολων τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλα τα έντυπα παράβολα που χρησιμοποιούνται σήμερα. 

Πώς εκδίδω και χρησιμοποιώ ένα e-παράβολο; 

Για να εκδόσεις ένα ηλεκτρονικό παράβολο θα προβείς στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Δημιουργία e-παράβολου: Αρχικά συμπληρώνεις την ηλεκτρονική φόρμα και εκδίδεις έναν «μοναδικό κωδικό αριθμού» παράβολου. 

2. Πληρωμή e-παράβολου: Με χρήση του παράβολου σου, η πληρωμή γίνεται: στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ ή με τη χρήση πιστωτική, χρεωστικής, προπληρωμένης κάρτας μέσω του site της ΑΑΔΕ. 

3. Κατάθεση e-παράβολου στον Φορέα: Στη συνέχεια καταθέτεις το ηλεκτρονικό παράβολο στον Φορέα για τον οποίο έχει εκδοθεί.

Χρειάζεται να έχω κωδικούς TAXISnet για να εκδώσω ηλεκτρονικό παράβολο;

Όχι δεν χρειάζεται να έχεις κωδικούς TAXISnet για να εκδώσεις ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο). Επομένως μπορείς να εκδώσεις ηλεκτρονικό παράβολο και ως μη πιστοποιημένος χρήστης του TAXISnet.

Βέβαια αν εκδώσεις ηλεκτρονικό παράβολο χωρίς κωδικούς TAXISnet τότε δε θα μπορείς μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του να το αναζητήσεις, επανεμφανίσεις, επανεκτυπώσεις ή να κάνεις οποιαδήποτε μεταβολή στο πεδίο του IBAN. Αυτό συμβαίνει διότι για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η χρήση κωδικών TAXISnet.

Για αυτό το λόγο στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις μία από τις παραπάνω ενέργειες είναι απαραίτητο να πιστοποιηθείς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή e-Παράβολο.

Πώς χρησιμοποιώ το e-παράβολο;

Αρχικά αφού έχεις προχωρήσει στην έκδοση αλλά και στην πληρωμή ενός ηλεκτρονικού παράβολου, στη συνέχεια χρειάζεται να το καταθέσεις στον Φορέα.

Αφού γίνει η ταυτοποίηση του μοναδικού κωδικού αριθμού του παραβόλου, στη συνέχεια ο υπάλληλος του αντίστοιχου Φορέα δεσμεύσει το e-παράβολο προς χρήση.

Με ποιον τρόπο μπορώ να πληρώσω ένα ηλεκτρονικό παράβολο; 

Προκειμένου να έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις αμέσως ένα ηλεκτρονικό παράβολο, μπορείς να προβείς στη πληρωμή του σε ένα κατάστημα ή μέσω web-banking και phone-banking στις εξής τράπεζες:

  • ALPHA BANK
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • EUROBANK
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (μόνο σε κατάστημα)
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Εναλλακτικά μπορείς να προβείς σε πληρωμή χρησιμοποιώντας πιστωτική/χρεωστική/προπληρωμένη κάρτα, η οποία έχει εκδοθεί από Ελληνική Τράπεζα.

Η πληρωμή αυτή μπορεί να γίνει φυσικά και στις υπόλοιπες τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ. 

Όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό παράβολο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από το πέρασμα 1-2 εργάσιμων ημερών. 

Μπορώ να ακυρώσω ένα ηλεκτρονικό παράβολο;

Ένα ηλεκτρονικό παράβολο δεν μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει. Βέβαια το παράβολο το οποίο δεν έχει πληρωθεί ακυρώνεται αυτόματα αφού περάσει η καταληκτική ημερομηνία. 

Από την άλλη πλευρά όσον αφορά το πληρωμένο e-παράβολο το οποίο όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί, μπορείς να κάνεις ένα «Αίτημα Επιστροφής Χρημάτων» μέσα από την εφαρμογή “e-Παράβολο”.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως δεν μπορείς να μεταβάλεις τα στοιχεία ενός e-παράβολου μετά την έκδοση του. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση μεταβολής του πεδίου του ΙΒΑΝ. Τη δυνατότητα αυτή βέβαια έχουν μόνο όσοι χρήστες του TAXISnet είναι πιστοποιημένοι.

Με λίγα λόγια

Αναλύσαμε τον ορισμό του e-παράβολου και μιλήσαμε σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης του. Παράλληλα αναφερθήκαμε και στον τρόπο χρήσης ενός ηλεκτρονικού παράβολου. 

Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά, ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να ενημερωθείτε για λύσεις που σας ωφελούν και ναπραγματοποιήσετε τις δηλώσεις σας εύκολα και γρήγορα!

Author

Paraskevas

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.