ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Δώρο Γάμου – Τι ισχύει και πως φορολογείται;

δώρο γάμου

Πως φορολογείται το δώρο γάμου και τι πρέπει να γνωρίζεις; Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου από την αρμόδια αρχή; 

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια που παντρεύονται επιλέγουν να ανοίξουν έναν κοινό λογαριασμό προκειμένου οι καλεσμένοι τους να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν χρήματα, αντί να προσφέρουν πιο «παραδοσιακά» δώρα, όπως συνέβαινε στην περίπτωση της λίστας γάμου.

Τελικά, τα χρήματα αυτά, τα οποία προσφέρονται στο ζευγάρι την ημέρα του γάμου τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές και αν ναι με ποιον τρόπο;

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα εξετάσουμε το δώρο γάμου, αναλύοντας τις παρακάτω θεματικές:

  • Τι ισχύει σχετικά με το Δώρο Γάμου;
  • Δώρο Γάμου – Φόρος Δωρεών
  • Πως φορολογείται το Δώρο Γάμου
  • Δώρο Γάμου – Βαθμοί Συγγένειας 

Τι ισχύει σχετικά με το Δώρο Γάμου;

Τι ισχύει όταν κάποιος λαμβάνει ένα δώρο γάμου; Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος επικαλεστεί χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από λίστες γάμου ή δώρα γάμου, ο ισχυρισμός αυτός εξετάζεται ως θέμα από την αρμόδια ελεγκτική αρχή. 

Το βάρος της απόδειξης μάλιστα, φέρει ο δικαιούχος του συγκεκριμένου εμβάσματος ο οποίος καλείται να προσκομίσει κάθε νόμιμο μέσο. Για παράδειγμα τη ληξιαρχική πράξη γάμου αλλά και το αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού. 

Το διάστημα προσκόμισης ξεκινάει από δύο μήνες πριν το γάμο έως και ένα μήνα μετά την τέλεση του γάμου. 

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση τον έλεγχο για την τυχόν επιβολή φόρου δωρεάς. (ΠΟΛ.1033/21.2.2013)

Δώρο Γάμου – Φόρος Δωρεών

Τα ποσά που λαμβάνει κάποιος ως δώρο γάμου αποτελούν δωρεές σε χρήμα. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να μπορέσουν να νομιμοποιηθούν, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώσει φόρο δωρεών. (άρθρο 56. Ν. 4839/2021).

Το υπόλοιπο της περιουσίας εκτός των χρηματικών ποσών, η οποία αποκτάται μέσω δωρεάς ή και γονικής παροχής, το οποίο απομένει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και απαλλαγών υποβάλλεται σε φόρο.

Από τον φόρο ο οποίος προκύπτει μάλιστα, εκπίπτει:

  • Ο φόρος ο οποίος αναλογεί στις προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές
  • Ο φόρος ο οποίος αποδεδειγμένα έχει καταβληθεί ή βεβαιωθεί στην αλλοδαπή, οριστικά και τελεσίδικα, για τις δωρεές και γονικές παροχές κινητών τα οποία έγιναν εκεί.

Σε φόρο υπόκειται η γονική παροχή ή η δωρεά οποιουδήποτε περιουσιακού προς τα πρόσωπα τα οποία υπάγονται στην Α’ κατηγορία.

Σε φόρο υπόκειται επίσης και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα πρόσωπα Α’ κατηγορίας, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών. Ο φόρος έχει συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. 

Προχοσή: Οι δωρεές και γονικές παροχές που αναφέραμε δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των συγκεκριμένων προσώπων. 

Πως φορολογείται το Δώρο Γάμου

Ας δούμε λοιπόν πως φορολογείται το δώρο γάμου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάποιος.

Σε φόρο υπόκειται η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών. Ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς ενώ ο συντελεστής του είναι δέκα τοις εκατό (10%), για όσους δικαιούχους υπάγονται στην Α΄ κατηγορία. 

Ο συντελεστής ανεβαίνει στο είκοσι τοις εκατό (20%) για τους δικαιούχους οι οποίοι υπάγονται στη Β΄ κατηγορία.

Τέλος ο συντελεστής φτάνει στο σαράντα τοις εκατό (40%), για όσους δικαιούχους ανήκουν στην Γ’ κατηγορία.

Δώρο Γάμου – Βαθμοί Συγγένειας 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως η φορολογία του δώρου γάμου εξαρτάται και από την κατηγορία στην οποία ανήκει ένας συγγενείς. Ας αναφερθούμε λοιπόν συνοπτικά στους βαθμούς συγγένειας αλλά και στις κατηγορίες στις οποίες ανήκουν στην περίπτωση των χρηματικών δωρεών.

Ουσιαστικά οι βαθμοί συγγένειας δείχνουν πόσες γεννήσεις έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα σε δύο άτομα. Υπάρχουν συνολικά επτά βαθμοί συγγένειας, όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Συγκεκριμένα:

#1 – Κατηγορία Α: 

  • γονείς
  • παιδιά
  • σύζυγος
  • πεθερός, πεθερά
  • εγγόνια

#2 – Κατηγορία Β:

  • τα δισέγγονα, οι παππούδες, προπαππούδες, προγιαγιάδες κ.λπ.
  • τα εκούσια ή δικαστικά αναγνωρισθέντα τέκνα έναντι των ανιόντων του πατέρα που τα αναγνώρισε 
  • οι κατιόντες του αναγνωρισθέντος έναντι του αναγνωρίσαντος και των ανιόντων αυτού
  • αδέλφια (αμφιθαλή ή ετεροθαλή)
  • οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου (ανεψιοί του κληρονομουμένου ή του δωρητή)
  • οι πατριοί και οι μητριές
  • τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγο και τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες) 
  • οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές) του κληρονομουμένου ή του δωρητή.

#3 – Κατηγορία Γ:

Στην Γ΄κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος συγγενής, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, ή εξωτικός του κληρονομουμένου ή του δωρητή.

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στο δώρο γάμου, τι ισχύει σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία αλλά και το πως φορολογείται. Εξετάσαμε επιπλέον τι ισχύει για τον φόρο του δώρου γάμου σε κάθε κατηγορία.

Για οποιοδήποτε φορολογικό θέμα και αν προκύψει ή θέλεις άμεση ενημέρωση, μπορείς να χρησιμοποιήσετε και την εφαρμογή του Παρασκευά Φορολογά από AndroidiOS, καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Author

Paraskevas

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.