ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Εργατική Διαφορά: Τι είναι και πως επιλύεται;

εργατική διαφορά

Τι είναι η εργατική διαφορά και πως ένας εργαζόμενος μπορεί να κινηθεί προκειμένου να επιλυθεί; Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τον ορισμό της εργατικής διαφοράς, και θα αναλύσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η Εργατική Διαφορά;
  • Ποιο είναι το αντικείμενο Εργατικών Διαφορών;
  • Ποια είναι η διαδικασία επίλυσης μίας Εργατικής Διαφοράς;

Τι είναι η Εργατική Διαφορά; 

Με τον όρο εργατική διαφορά, εννοούμε κάθε είδους διαφωνία ανάμεσα σε έναν εργαζόμενο και έναν εργοδότη. Η διαφορά αυτή προκύπτει από την εργασιακή τους σχέση και σχετίζεται με την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

Για την επίλυση μίας εργατικής διαφοράς, ο εργαζόμενος, ή ακόμα και περισσότεροι εργαζόμενοι οι οποίοι επικαλούνται κοινό συμφέρον, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Η Επιθεώρηση Εργασίας στη συνέχεια συγκαλεί τριμερή συνάντηση, στην οποία παρευρίσκονται ο εργαζόμενος, ο εργοδότης και ο επιθεωρητής. Κατά τη διάρκεια της τριμερής συνάντησης συζητείται το αντικείμενο της Εργατικής Διαφοράς αλλά και ο τρόπος επίλυσης της.

Ποιο είναι το αντικείμενο Εργατικών Διαφορών;

Ας δούμε λοιπόν πιο μπορεί να είναι το αντικείμενο των εργατικών διαφορών. Ενδεικτικά, το αντικείμενο εργατικών διαφορών μπορεί να είναι:

  • οφειλές αποδοχών και προσαυξήσεων και άλλων παροχών οι οποίες προβλέπονται σε ατομικές ή συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα, αποδοχών αδείας και επιδόματος
  • μη χορήγηση κανονικής άδειας, ή άδειας άλλου τύπου 
  • μη καταβολή ή καταβολή μειωμένης αποζημίωσης απόλυσης,
  • θέματα προστασίας της μητρότητας, ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, διακρίσεων λόγω φυλής, θρησκεύματος, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης κ.α.,
  • θέματα σχετικά με βία και παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον.

Ποια είναι η διαδικασία επίλυσης μίας Εργατικής Διαφοράς;

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα πως επιλύεται μίας εργατική Διαφορά. Συγκεκριμένα η διαδικασία επίλυσης εργατικής διαφοράς ξεκινάει όταν κατατεθεί η σχετική αίτηση από τον εργαζόμενο στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων ή αλλιώς ΤΕΕΣ.

Συγκεκριμένα η αρμοδιότητα του Τμήματος προσδιορίζεται σύμφωνα με τη διεύθυνση της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ή εργαζόταν ο εργαζόμενος.

Στην αίτηση περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των μερών αλλά και τα σχετικά θέματα τα οποία αποτελούν και το αντικείμενο της εργατικής διαφοράς.

Στη συνέχεια ορίζεται η ημερομηνία και ώρα της τριμερούς συνάντησης στα γραφεία του ΤΕΕΣ με ενημέρωση των μερών.

Η ημέρα της συνάντησης 

Μαζί με τον επιθεωρητή, τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, την ημέρα της συνάντησης παρίστανται και οι νομικοί τους σύμβουλοι. Δεν προβλέπεται όμως η παρουσία μαρτύρων.

Προσοχή: Μπορούν να συμμετέχουν έως 5 εκπρόσωποι από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, εκτός των νομικών συμβούλων.

Στη συζήτηση της εργατικής διαφοράς, γίνεται να παραστεί εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, κατόπιν ενημέρωσης, στην περίπτωση που η επίλυση της εργατικής διαφοράς αφορά στην εφαρμογή διατάξεων για την προστασία της μητρότητας, την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου ή για θέματα που αφορούν βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Τη δυνατότητα να παραστεί έχει και ο διερμηνέας νοηματικής γλώσσας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, στην περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη κωφού ή βαρήκοου ατόμου. Το ίδιο ισχύει και την περίπτωση αλλοδαπού ατόμου το οποίο χρειάζεται έναν μεταφραστή.

Η συζήτηση διεξάγεται δια ζώσης. Ο επιθεωρητής δίνει το λόγο στα μέρη ενώ παράλληλα φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή όλης της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όλες οι απόψεις των δύο μερών καταγράφονται και στη συνέχεια εξετάζονται τα σχετικά έγγραφα και τα παραστατικά ή αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προσκομίζουν. Στόχος της εξέτασης αυτής είναι η επίλυση της διαφοράς ή ο συμβιβασμός των δύο μερών.

Τέλος, στη περίπτωση απουσίας ενός από τα μέρη, χωρίς σημαντική αιτία, ο Επιθεωρητής καταγράφει μόνο τις απόψεις του μέρους που έχει παραστεί. Αν μάλιστα η απουσία δεν μπορεί να αιτιολογηθεί, τότε θεσπίζεται μαχητό τεκμήριο για την αλήθεια των πραγματικών ισχυρισμών του προσώπου.

Με λίγα λόγια

Εξετάσαμε τι είναι η εργατική διαφορά, ποιο είναι το αντικείμενό της καθώς και τη διαδικασία με την οποία επιλύεται. 

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ό,τι σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.