ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι γλυτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, το πρόστιμο των 100 ευρώ που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, θα καταργηθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. 

Φορολογικές δηλώσεις – Η κατάργηση του προστίμου

Η κατάργηση αυτού του προστίμου για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις εισοδήματός τους, προβλέπεται στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα καταργηθεί, εφόσον το ποσό του φόρου που αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνει την απαλλαγή από πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, είτε αφορά φυσικό πρόσωπο, είτε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, όταν το ποσό του φόρου προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. 

Φορολογικές Δηλώσεις – Πότε προβλέπεται η απαλλαγή από πρόστιμο 

Προς το παρόν, η απαλλαγή από πρόστιμο προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Με αυτήν την πρόταση, η απαλλαγή θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υποβάλλεται εκπρόθεσμα αρχική δήλωση, εφόσον το ποσό του φόρου που προκύπτει προς καταβολή δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που αφορά την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, είτε αρχικής είτε τροποποιητικής, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 100 και 500 ευρώ, όταν η βασική οφειλή, δηλαδή ο φόρος που προκύπτει προς καταβολή, ανέρχεται σε ποσό έως και 100 ευρώ.

Φορολογικές Δηλώσεις 2023 – Οι Μεταβατικές Διατάξεις

Ας αναλύσουμε τι ισχύει σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις. Συγκεκριμένα προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την εφαρμογή της παραγράφου 1 σε πράξεις επιβολής προστίμου που έχουν ήδη εκδοθεί. 

Αυτό ισχύει για εκείνες που:

 

    • η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν έχει λήξει

    • εκκρεμεί απόφαση για την ασκηθείσα προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών

    • η προθεσμία για την άσκηση δικαστικής προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δεν έχει λήξει

    • εκκρεμεί προσφυγή ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων για την απόφαση ή τη σιωπηρή απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. 

Οι πράξεις αυτές εκδόθηκαν για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είτε φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, από τις οποίες το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ. 

Αυτό ισχύει τόσο για εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, όπου το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ, όσο και για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, όπου το ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Οι αναφερόμενες πράξεις ακυρώνονται εάν έχουν ήδη εισπραχθεί, ή συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, τα χρήματα επιστρέφονται. Αυτές οι διατάξεις εφαρμόζονται επίσης για εκκρεμείς περιπτώσεις επιβολής προστίμου, όπου έχουν εκδοθεί πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος με ποσό φόρου προς καταβολή έως 100 ευρώ. 

Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με τη νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, όταν το επιπρόσθετο ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σύγκριση με την αρχική δήλωση ανέρχεται σε έως 100 ευρώ. 

Αυτή η ρύθμιση είχε ως σκοπό τον εξορθολογισμό της αρχικής διάταξης, ώστε το πρόστιμο να μην αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την τακτοποίηση της σωστής φορολογικής κατάστασης από τους φορολογούμενους και την εκπλήρωση των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεών τους.

Με λίγα λόγια 

Εξετάσαμε τι ισχύει σχετικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις του 2023 και ποιοι δεν θα το πληρώσουν. Επίσης αναφερθήκαμε στις μεταβατικές διατάξεις και στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Παρασκευάς Φορολογάς όχι μόνο σε καθοδηγεί σε κάθε στάδιο υποβολής φορολογικής δήλωσης, αλλά μπορεί και να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση και υποβολή της δήλωσής σου.

Εάν επιθυμείς να γνωρίσεις τις υπηρεσίες του Παρασκευά Φορολογά, δες τα διαθέσιμα πακέτα μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android και iOS, ώστε να κάνεις τη δήλωσή σου σε μόλις 10 λεπτά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.