ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

φόρος εισοδήματος

Τι ισχύει σχετικά με τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος, στις Φορολογικές Δηλώσεις του 2023; Πότε υπάρχει η έκπτωση του 3%, όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείο Οικονομικών; 

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

Φορολογικές Δηλώσεις 2023 – Τι ισχύει;

Στην τροπολογία που υποβλήθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών, προτείνονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

    1. Το συνολικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις θα περιλαμβάνει επίσης τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις που λαμβάνουν οι Ευρωβουλευτές.

    1. α. Ο φόρος εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022 για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα θα καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις.

β. Παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου εισοδήματος και των συναφών οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον πραγματοποιηθεί εφάπαξ καταβολή του φόρου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Φόρος Εισοδήματος για Νομικά Πρόσωπα

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από νομικά πρόσωπα και οντότητες για το φορολογικό έτος 2022, εξαιρουμένων εκείνων που έχουν διαλυθεί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση, θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 68, ενώ οι υπόλοιπες επτά (7) δόσεις θα καταβληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά (7) μηνών.

Φόρος Εισοδήματος για Φυσικά Πρόσωπα

Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022, αυτή πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023. Έπειτα η καθεμία από τις επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Φόρος Εισοδήματος από συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα και οντότητες

Η πληρωμή του φόρου, που προκύπτει από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, πραγματοποιείται σε έξι (6) ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2023, ενώ οι υπόλοιπες πέντε (5) δόσεις θα πληρωθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων πέντε (5) μηνών.

Έκπτωση 3% – Τι ισχύει; 

Στην περίπτωση που ο φόρος ο οποίος οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

Προσοχή: Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.».

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε, στη νέα τροπολογία του, στις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος και στην έκπτωση του 3%, η οποία παρέχεται.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ό,τι σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.