ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογικές Δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να προσέξεις και πως θα αποφύγεις τα λάθη;

φορολογικές δηλώσεις

Από τις 31 Μαρτίου, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε, ορίζοντας την αρχή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Φέτος, στις φορολογικές δηλώσεις του 2023, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές αλλά και κάποια πράγματα που χρειάζεται να προσέξεις και να δώσεις την προσοχή σου.

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλα όσα χρειάζεται να προσέξεις φέτος, στις φορολογικές δηλώσεις. 

Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Φορολογικές Δηλώσεις – Μέχρι πότε είναι ανοιχτές; 
  • Τι έχει αλλάξει στις φετινές Φορολογικές Δηλώσεις;
  • Ποια είναι μερικά κοινά λάθη που κάνει κάποιος στη Φορολογική του Δήλωση;
  • Πως θα κάνω τη φορολογική μου δήλωση εύκολα; 

Φορολογικές Δηλώσεις – Μέχρι πότε είναι ανοιχτές; 

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι ανοιχτές έως και τις 30 Ιουνίου.

Βέβαια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανακοίνωσης κάποιας παράτασης μέσα στον Ιούνιο. Εξάλλου, πέρσι, το 2022 είχε ανακοινωθεί παράταση των φορολογικών δηλώσεων έως και τις 31 Αυγούστου!

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η πληρωμή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου, με τον φόρο ο οποίος προκύπτει να καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία μάλιστα, όσοι επιλέξουν να πληρώσουν το σύνολο του φόρου μέχρι την 31η Ιουλίου, θα λάβουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Τι έχει αλλάξει στις φετινές Φορολογικές Δηλώσεις;

#1 Αλλαγές στο Ε3 στις φετινές Φορολογικές Δηλώσεις

Κάτι στο οποίο αξίζει να δώσετε την προσοχή σας είναι οι αλλαγές στο φορολογικό έντυπο Ε3. Συγκεκριμένα φέτος, για πρώτη φορά, προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, σύμφωνα τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα του myDATA.

#2 Φορολογικές Δηλώσεις 2023 – Αλλαγές στο Ε1 και Ε2

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε2. Συγκεκριμένα, αυτή τη χρονιά, το εκκαθαριστικό αλλά και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2 έχουν ανασχεδιαστεί. Σκοπός του συγκεκριμένου ανασχεδιασμού είναι η συμπλήρωση τους να γίνει πιο εύκολη.

#3 Τι ισχύει για τα εξαρτώμενα τέκνα στις Φορολογικές Δηλώσεις;

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις όσοι φορολογούμενοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα, πρέπει να συμπληρώσουν το επίθετο των τέκνων τους αλλά και τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας του. Αυτό είναι υποχρεωτικό εφόσον έχει εκδοθεί σε ειδικά πεδία.

#4 Νέοι Κωδικοί στις φετινές Φορολογικές Δηλώσεις

Κάτι ακόμα στο οποίο πρέπει να δώσεις την προσοχή σου, φέτος, είναι οι νέοι κωδικοί που έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα αυτοί οι κωδικοί έχουν δημιουργηθεί για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό ισχύει στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων και συγκεκριμένα αγροτών.

Ποια είναι μερικά κοινά λάθη που κάνει κάποιος στη Φορολογική του Δήλωση;

Οι νέες αλλαγές είναι σίγουρο, πως ακόμα και αν έχουν ως στόχο την απλοποίηση των φορολογικών δηλώσεων, θα μπερδέψουν αρκετούς φορολογούμενους, τουλάχιστον στην αρχή. 

Εξάλλου ένας φορολογούμενος δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει και να προσέχει τα πάντα. 

Ας αναφερθούμε συνοπτικά σε κοινά λάθη που μπορεί κάποιος να κάνει κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης της φορολογικής του δήλωσης. Συγκεκριμένα:

#1 Λάθη στα Επιδόματα

Ένα από τα πιο κοινά λάθη είναι η εισαγωγή των επιδομάτων σε λάθος κωδικό.

#2 Κωδικός Ε1

Μη συμπλήρωση κωδικού 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

#3 Κενά ή παραλείψεις 

Είναι αρκετά σύνηθες μία φορολογική δήλωση να υποβάλλεται με παραλείψεις ή ακόμα και κενά.

Πως θα κάνω τη φορολογική μου δήλωση εύκολα; 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, μπορούν να γίνουν αρκετά λάθη κατά τη συμπλήρωση μίας φορολογικής δήλωσης. 

Τα λάθη αυτά είναι λογικό να συμβούν αν δεν υπάρχει κάποιος που θα καθοδηγήσει τον φορολογούμενο και θα του επιτρέψει να κάνει με ευκολία τη δήλωση του, χωρίς να «πληρώνει» τα λάθη του.

Αν δεν έχεις τον χρόνο ή δεν θες να ανησυχείς για τις συνεχόμενες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις, τότε κάνε και εσύ τη φορολογική σου δήλωση με τον Παρασκευά Φορολογά. 

Ο Παρασκευάς Φορολογάς αποτελεί το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο, απλοποιώντας τη διαδικασία της φορολογικής δήλωσης. Συγκεκριμένα η εφαρμογή σου παρέχει:

#1 Ταχεία εξυπηρέτηση

Η ομάδα του Παρασκευά Φορολογά βρίσκεται στη διάθεση σου, έτοιμη να σε βοηθήσει να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

#2 Άμεση Επικοινωνία

Έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με έναν λογιστή από την ομάδα του λογιστικού γραφείου της KRS, της εταιρείας πίσω από τον Παρασκευά Φορολογά, ο οποίος θα σε βοηθήσει και θα σου λύσει οποιαδήποτε απορία.

#3 Ευκολία στη Χρήση

Το app του Παρασκευά Φορολογά είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Αρκεί να κατεβάσεις την εφαρμογή και να απαντήσεις μερικές απλές ερωτήσεις!

Με λίγα λόγια

Στο συγκεκριμένο άρθρο ασχοληθήκαμε με ορισμένες από τις παραμέτρους που αλλάζουν και πρέπει να προσέξεις στις φετινές φορολογικές δηλώσεις του 2023. 

Επίσης αναφερθήκαμε και στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τη φορολογική σου δήλωση, χωρίς κανένα άγχος, τον Παρασκευά Φορολογά.

Εάν επιθυμείς να γνωρίσεις τις υπηρεσίες του Παρασκευά Φορολογά, δες τα διαθέσιμα πακέτα μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android και iOS, ώστε να κάνεις τη δήλωσή σου σε μόλις 10 λεπτά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.