ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Αποδεικτικό Καταβολής Φόρου: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;

αποδεικτικό καταβολής φόρου

Τι είναι το αποδεικτικό καταβολής φόρου και πότε πρέπει να εκδοθεί; Σε ποιους απευθύνεται τελικά και πως μπορείς να το εκτυπώσεις; Πως αποδεικνύεται η καταβολή φόρου;

Στο συγκεκριμένα άρθρο θα απαντήσουμε αναλυτικά σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

    • Τι είναι το αποδεικτικό  καταβολής φόρου; 

    • Πότε υπάρχει υποχρέωση έκδοσης αποδεικτικού καταβολής;

    • Σε ποιους απευθύνεται το αποδεικτικό καταβολής φόρου;

    • Πως εκτυπώνεται το αποδεικτικό καταβολής φόρου;

    • Πως αποδεικνύεται η καταβολή φόρου;

Τι είναι το αποδεικτικό  καταβολής φόρου; 

Το αποδεικτικό καταβολής φόρου είναι το έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή του φόρου στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων. 

Πότε υπάρχει υποχρέωση έκδοσης αποδεικτικού καταβολής;

Η έκδοση του πιστοποιητικού πληρωμής, που αποδεικνύει την ολοκληρωμένη εξόφληση του φόρου μεταβίβασης από τον υπεύθυνο προς αυτόν, απαιτείται σε κάθε περίπτωση που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων. 

Το πιστοποιητικό πληρωμής πρέπει να επισυνάπτεται υποχρεωτικά στο νομικό έγγραφο που συντάσσεται από το συμβολαιογράφο.

Σε ποιους απευθύνεται το αποδεικτικό καταβολής φόρου;

Αυτό αφορά κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και οποιοδήποτε είδος νομικής οντότητας. 

Συγκεκριμένα, πιστοποιητικό πληρωμής εκδίδεται σε όλες τις περιπτώσεις που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων (π.χ. πώληση ακινήτου, εγγραφή δικαστικής απόφασης, αναγκαστική απαλλοτρίωση για δημόσιο σκοπό, κατάργηση Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε. και μεταβίβαση ακινήτων της εταιρείας στα μέλη της κλπ.). 

Όταν συντάσσεται ένα νομικό έγγραφο μεταβίβασης με βάρος, το πιστοποιητικό πληρωμής πρέπει να επισυνάπτεται υποχρεωτικά σε αυτό από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. 

Στις φορολογήσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, πιστοποιητικό πληρωμής εκδίδεται στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του Κώδικα, απαιτείται άμεση καταβολή, δηλαδή όταν το αντικείμενο της κτήσης λόγω θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής είναι μετρητά ή κινητά γενικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποδειχθεί η πλήρης εξόφληση του φόρου.

Πως εκτυπώνεται το αποδεικτικό καταβολής φόρου;

Το πιστοποιητικό πληρωμής μπορεί να εκτυπωθεί από την εφαρμογή «ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ» του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet από τον υπεύθυνο καταβολής, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του. 

Αφού ταυτοποιηθεί ο υπεύθυνος καταβολής και εμφανιστεί το ΑΦΜ του, επιλέγεται το έτος για το οποίο ζητείται η έκδοση του πιστοποιητικού πληρωμής. 

Στη συνέχεια, εμφανίζεται μια οθόνη με τα πιστοποιητικά πληρωμής που αφορούν τις συναλλαγές του φορολογούμενου, και παρέχεται η δυνατότητα να τα εκτυπώσει.

Πως αποδεικνύεται η καταβολή φόρου;

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4223/2013 (287 Α΄/31-12-2013), ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων και οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών που απαιτούν άμεση καταβολή, πρέπει να καταβληθούν εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης ή την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. 

Η πληρωμή του φόρου τεκμηριώνεται με αποδεικτικό καταβολής που εκδίδεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Κατά την ολοκλήρωση της υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνεται επίσης μια Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.). 

Αυτή η Ταυτότητα Οφειλής ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. 

Με τη χρήση αυτής της ταυτότητας, ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει ολόκληρο ή μέρος της βεβαιωμένης οφειλής, χρησιμοποιώντας τους τρόπους πληρωμής που προσφέρουν οι συνεργαζόμενες με την ΑΑΔΕ τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στο αποδεικτικό καταβολής φόρου, στην υποχρέωση καταβολής του ενώ είδαμε και σε ποιους απευθύνεται. Επίσης είδαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτυπώνεται.

Τέλος είδμε και πως αποδεικνύεται η καταβολή φόρου.

Εάν επιθυμείς να μαθαίνεις περισσότερα και να γνωρίσεις τις υπηρεσίες του Παρασκευά Φορολογά, δες τα διαθέσιμα πακέτα μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android και iOS, ώστε να κάνεις τη δήλωσή σου σε λίγα μόλις λεπτά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.