ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Έντυπο Ν – Προϋποθέσεις, βήματα και πρόστιμα

Τι είναι το Έντυπο Ν, τι χρειάζεσαι και ποια είναι τα βήματα; 

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Έντυπο Ν;
  • Τι θα χρειαστείς για το Έντυπο Ν;
  • Έντυπο Ν – Τα βήματα
  • Έντυπο Ν – Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής;
  • Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης τι πρόστιμα επιβάλλονται;
  • Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για το Έντυπο Ν;

Τι είναι το Έντυπο Ν;

Τι είναι λοιπόν το Έντυπο Ν; Το Έντυπο Ν είναι το έντυπο το οποίο είναι απαραίτητο για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Οντοτήτων.

Δηλαδή, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει να κάνει με την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενός νομικού προσώπου/οντότητας.

Τι θα χρειαστείς για το Έντυπο Ν;

Ας δούμε λοιπόν τι χρειάζεσαι:

#1 – Ε3

Αρχικά θα χρειαστείς μία κατάσταση οικονομικών στοιχείων από την επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3). Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης.

#2 – Ε2

Επιπλέον στην περίπτωση που το Νομικό Πρόσωπο έχει εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, τότε απαραίτητη είναι μία αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας (Ε2).

Έντυπο Ν – Τα βήματα

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για το Έντυπο Ν. Συγκεκριμένα:

Βήμα #1 – Είσοδος στο site της ΑΑΔΕ

Αρχικά χρειάζεται να  επισκεφθείς την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να μπεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αφού συμπληρώσεις τους κωδικούς και το όνομα χρήστη που έχεις στη διάθεση σου.

Βήμα #2 – Συμπλήρωση των εντύπων 

Αφού μπεις στο ψηφιακό περιβάλλον της ΑΑΔΕ, στη συνέχεια μπορείς να συμπληρώσεις το Ενιαίο Έντυπο Ν1, το Ε3 (για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα) και όποιο άλλο έντυπο απαιτείται.

Βήμα #3 – Υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης

Τέλος υποβάλλεις την ηλεκτρονική δήλωση και εκτυπώνεις τα έντυπα και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Έντυπο Ν – Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής;

Αρχικά χρειάζεται να γνωρίζουμε πως όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, όπως καθορίζονται στο άρθρο 45 του ν.4172/2013, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση φορολογίας για όλα τα εισοδήματά τους.

Επίσης:

#1 Γραφεία Ξένων Ναυτιλιακών 

Τα γραφεία ναυτιλιακών ξένων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.27/1975, καθώς και οι εγχώριες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις ίδιες διατάξεις, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μόνο εάν έχουν φορολογητέο εισόδημα.

#2 Ναυτιλιακές επιχειρήσεις 

Οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, υπόκεινται στη φορολογία σύμφωνα με το ν.27/1975 και το άρθρο 57 του ν.4646/2019 και υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει φορολογητέο εισόδημα, υποβάλλεται μαζί με τη φόρμα Ε3 μια κατάσταση φορολογικής τακτοποίησης, όπου καταχωρούνται υποχρεωτικά στον κωδικό 2018 οι αντίστοιχες δαπάνες που σχετίζονται με τα απαλλαγμένα έσοδα. 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με την ταυτόχρονη συμπλήρωση του κωδικού 559 της φόρμας Ν με τα ακαθάριστα έσοδα, καταλήγουμε σε μηδενικό φορολογικό αποτέλεσμα. Εάν υπάρχει φορολογητέο εισόδημα, στην προαναφερθείσα κατάσταση καταχωρούνται επίσης οι δαπάνες που αντιστοιχούν στα φορολογούμενα έσοδα και δεν αφαιρούνται από αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ΚΦΕ.

#3 Ιδρύματα υπό ίδρυση 

Τα ιδρύματα που βρίσκονται υπό ίδρυση και η έγκριση της σύστασής τους είναι εκκρεμής, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος εάν αποκτούν εισόδημα (π.χ. από ενοικίαση ακινήτων, τόκους κλπ.), λειτουργώντας νομίμως στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων τους. Η ανωτέρω δήλωση πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης τι πρόστιμα επιβάλλονται;

Στην περίπτωση που υποβάλλεις μια δήλωση μετά τη λήξη της επίσημης καταληκτικής ημερομηνίας, θα υπολογιστούν αυτομάτως τόκοι καθυστέρησης πληρωμής σύμφωνα με το άρθρο 53 του νόμου 4174/2013. 

Επιπλέον, θα επιβληθούν τα ανεξάρτητα πρόστιμα που προβλέπονται από το άρθρο 54 του νόμου 4174/2013, τα οποία θα πιστοποιηθούν από την αρμόδια φορολογική υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και όχι κατά τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης.

Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για το Έντυπο Ν;

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος πρέπει να γίνει έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα, μετά τη λήξη του φορολογικού έτους.

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στο Έντυπο Ν, είδαμε τι χρειάζεσαι, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να το συμπληρώσεις. Επίσης εξετάσαμε ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής αλλά και τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται.

Ο Παρασκευάς Φορολογάς, το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο, σου επιτρέπει να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση εύκολα, γρήγορα και χωρίς άγχος.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ό,τι σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.