ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

ΕΝΦΙΑ: Πως θα χορηγηθεί η έκπτωση 50% ή 100%;

ΕΝΦΙΑ

Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ; Πως θα χορηγηθεί η έκπτωση 50% ή 100%;

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 για να αλλάξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους που περιέχονται στη δήλωση Ε9 και βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ διαθέτει πλέον μια ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2022.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ισχύει αναλυτικά εξετάζοντας τις εξής θεματικές:

·       Τι ισχύει για όσους έχουν δικαίωμα έκπτωσης;

·       Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ

·       Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ

Τι ισχύει για όσους έχουν δικαίωμα έκπτωσης 

Για τους φορολογούμενους που έχουν δικαίωμα σε έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ και αλλάζουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει νέα εκκαθάριση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων όπως αυτή θα απεικονίζεται στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. 

Ένας νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ θα εκδίδεται εάν από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εάν προκύπτει υψηλότερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με μια νέα απόφαση της ΑΑΔΕ για τις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται για το έτος 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ εκδίδει κεντρικά νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. 

Ο φόρος υπολογίζεται σε ίσες μηνιαίες δόσεις που καταβάλλονται μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Με την απόφαση ξεκαθαρίζονται ακόμη τα εξής:

  • Στους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή με το πρώτο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.
  • Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν γίνεται να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτο εκκαθαριστικό.
  • Μετά τις 30 Ιουνίου 2022 γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ σύμφωνα με την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ.
  • Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μπορεί να εκδοθεί μόνο εφόσον προκύπτουν, από τις δηλώσεις, νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή κάποιο ποσοστό έκπτωσης.
  • Όσον αφορά το ποσό της έκπτωσης, αυτό χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
  • Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.
  • Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται 50% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, αυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο και εξαρτώμενο μέλος.
  • Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για άγαμους, τα 150.000 ευρώ για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οικογένειες οι οποίες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά ή στις οποίες περιλαμβάνονται άτομα με ποσοστό αναπηρίας το οποίο ξεπερνά το 80% απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε σύζυγο και εξαρτώμενο μέλος.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στον ΕΝΦΙΑ και την έκπτωση 50% ή 100%. Επίσης εξετάσαμε ποιοι δικαιούνται έκπτωση αλλά και το τι ισχύει για όσους έχουν δικαίωμα έκπτωσης.

Εάν επιθυμείς να γνωρίσεις τις υπηρεσίες μας, δες τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και να πραγματοποιείς τις αιτήσεις σου εύκολα για κάθε επίδομα που σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.