ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Δήλωση Πόθεν Έσχες – Τι είναι και πότε υποβάλλεται;

Δήλωση Πόθεν Έσχες

Τι είναι η Δήλωση Πόθεν Έσχες και τι ισχύει; Για πόσα έτη χρειάζεται κάποιος να υποβάλλει ΔΠΚ;

Στο σημερινό άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

 

  • Τι είναι η Δήλωση Πόθεν Έσχες

  • Πότε υποβάλλεται η δήλωση;

  • Τι περιλαμβάνει η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης;

  • Τι περιλαμβάνει η ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) και πότε υποβάλλεται; 

  • Για πόσα έτη υποβάλλει κάποιος ΔΠΚ;

  • Ενιαία Ηλεκτρονική Εφαρμογή – www.pothen.gr

Τι είναι η Δήλωση Πόθεν Έσχες

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (η οποία επίσης αναφέρεται ως πόθεν έσχες, προερχόμενη από την αρχαία ελληνική φράση «από πού το έχεις») αποτελεί την υποχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων να δηλώνουν και να τεκμηριώνουν τις πηγές των εισοδημάτων τους ή άλλων περιουσιακών στοιχείων τους. 

Εισήχθη με το νόμο 3213/2003 και περιλαμβάνει τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου κατά τη στιγμή υποβολής της δήλωσης. 

Τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εισοδήματα που κάποιος έχει εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, ακίνητα, μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, ομόλογα, μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, καταθέσεις, οχήματα κ.λπ.

Πότε υποβάλλεται η Δήλωση Πόθεν Έσχες;

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υποχρεωμένου, δηλαδή από τη στιγμή που κάποιος αναλαμβάνει μια θέση που απαιτεί την εκτέλεση αυτής της διαδικασίας.

Τι περιλαμβάνει η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης;

Η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία εγχώρια και διεθνή, κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υποχρεωμένου, για τον ίδιο, τον σύζυγο, το πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει πολιτική σύμβαση συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) και τα ανήλικα τέκνα τους. 

Περιλαμβάνει επίσης την αξία και τον τρόπο κτήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η υποχρέωση υποβολής της αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) πρέπει να εκπληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου 3213/2003, όπως ισχύει.

Τι περιλαμβάνει η ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ) και πότε υποβάλλεται; 

Η ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) υποβάλλεται εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. 

Περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τον υπόχρεο, το σύζυγο, το πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει συμφωνία συμβίωσης και τα ανήλικα τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που ενηλικιώνονται κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς της Δ.Π.Κ.

Κατά την υποβολή της Δ.Π.Κ., ο υπόχρεος ενημερώνει την περιουσιακή του κατάσταση σε σύγκριση με την τελευταία (ηλεκτρονική) υποβληθείσα Δ.Π.Κ. και διατηρεί αμετάβλητα τα στοιχεία που δεν έχουν αλλάξει. 

Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη ηλεκτρονική ετήσια δήλωση περιλαμβάνει τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία κατά το έτος αναφοράς (31/12/ΧΧ) και την αξία κτήσης τους, εφόσον διατίθεται.

Η ετήσια Δ.Π.Κ. κατατίθεται, κατά κανόνα, εντός μιας αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δ.Π.Κ. των ετών 2016, 2017 και 2018, ανατρέξτε στην ερώτηση 21.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Για πόσα έτη υποβάλλει κάποιος ΔΠΚ;

Ο υπόχρεος υποχρεούται να υποβάλει Δ.Π.Κ. κάθε έτος, εφόσον διατηρεί την ιδιότητά του και για το επόμενο έτος. 

Η υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. για ένα (1) έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου αφορά το ημερολογιακό έτος που ακολουθεί το έτος της απώλειας της ιδιότητας. 

Όσοι είχαν την ιδιότητα υπόχρεου για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2017, πρέπει να υποβάλουν Δ.Π.Κ. για το έτος 2018 (φορολογικό 2017), ακόμη και αν κατά τη διάρκεια του έτους έχασαν την ιδιότητα που τους καθιστούσε υπόχρεους να υποβάλουν την αντίστοιχη δήλωση, εκπληρώνοντας έτσι τις υποχρεώσεις τους.

Ενιαία Ηλεκτρονική Εφαρμογή – www.pothen.gr

Μέσω της ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.pothen.gr, προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), πραγματοποιούνται:

α) Η ψηφιακή υποβολή αντιγράφων συμβολαιογραφικών εγγράφων του άρθρου 8 του ν. 5026/2023 από τους συμβολαιογράφους,

β) η ηλεκτρονική καταχώρηση και τελικοποίηση καταστάσεων υποχρεωμένων προσώπων του άρθρου 17 του ν. 5026/2023 από τους εξουσιοδοτημένους φορείς ή τα όργανα διοίκησης,

γ) η ηλεκτρονική υποβολή Δ.Π.Κ. του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 από τα υποχρεωμένα πρόσωπα,

δ) η ηλεκτρονική υποβολή Δ.Ο.Σ. του άρθρου 23 του ν. 5026/2023 από τα υποχρεωμένα πρόσωπα.

Με λίγα λόγια 

Αναφερθήκαμε στη Δήλωση Πόθεν Έσχες, στον ορισμό αλλά και το πότε υποβάλλεται. Επίσης εξετάσαμε τι περιλαμβάνει η αρχική και η ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Εάν επιθυμείς να γνωρίσεις τις υπηρεσίες μας, δες τα διαθέσιμα πακέτα υπηρεσιών μας εδώ και κατέβασε το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και να πραγματοποιείς τις αιτήσεις σου εύκολα για κάθε επίδομα που σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.