ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού – Οδηγός

φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού

Τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού;
  • Που υποβάλλεται η φορολογική δήλωση;
  • Πως υποβάλλεται η φορολογική δήλωση ;

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού;

Άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση (Ε1) μόνο στην περίπτωση που αποκτούν εισόδημα από πηγές στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν αυτό φορολογείται με οποιοδήποτε τρόπο (π.χ. με βάση την κλίμακα φορολογίας ή ως αυτοτελές εισόδημα) ή ακόμη και αν εξαιρείται από τη φορολογία. 

Ωστόσο, κάποιος που διαμένει στο εξωτερικό και διαθέτει δευτερεύοντα κατοικία ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή κάνει αγορές ακινήτων ή αυτοκινήτων στη χώρα, δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση εφόσον δεν έχει αποκτήσει εισόδημα από πηγές στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Πότε υποβάλλεται η φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού;

Άτομα που επιδίδονται σε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα καταθέτουν τη φορολογική τους δήλωση στο αρμόδιο φορολογικό γραφείο, το οποίο εξαρτάται από την τοποθεσία της επιχείρησης τους την χρονιά που υποβάλλεται η δήλωση.

Για όσους έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο που είναι φορολογητέος στον Νομό Αττικής ή έχουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Αττική όπου διαμένουν προσωρινά, η δήλωση τους υποβάλλεται στο φορολογικό γραφείο των κατοίκων του εξωτερικού.

Αντίστοιχα, όσοι έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο ή έχουν προσωρινή ταχυδρομική διεύθυνση εκτός Αττικής, η δήλωση τους υποβάλλεται στο φορολογικό γραφείο της πρωτεύουσας του αντίστοιχου νομού.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλαπλά φορολογικά γραφεία στην πρωτεύουσα ενός νομού, η δήλωση υποβάλλεται στην Α΄ ΔΟΥ του νομού, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, όπου οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν στη Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

Για όσους έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο ή διαθέτουν προσωρινή ταχυδρομική διεύθυνση στους νομούς Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, η δήλωσή τους υποβάλλεται στο φορολογικό γραφείο που ανήκει ο φορολογικός εκπρόσωπος ή το φορολογικό γραφείο της ταχυδρομικής διεύθυνσης.

Πως υποβάλλεται η φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού;

Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συνήθως υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με εξαιρέσεις, όπως σε περιπτώσεις θανάτου, όπου μπορούν να υποβληθούν και εγχάρακτα.

Η προθεσμία για την υποβολή αυτών των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30 Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους. 

Σε περίπτωση θανάτου ή μετεγκατάστασης του φορολογούμενου στο εξωτερικό, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβληθεί από τους αρμόδιους κατά περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους. 

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στη Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού, στο ποιοι υποχρεούνται να την υποβάλλουν αλλά και στο που και πότε πρέπει να την υποβάλλουν.

Για να μάθεις περισσότερα για τον Παρασκευά Φορολογά μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.