ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φόρος Εισοδήματος –  Πως κάνω Υποβολή Δήλωσης και Αίτησης Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος;

Φόρος Εισοδήματος

Πως μπορείς να κάνεις υποβολή δήλωσης και αίτησης επιστροφής φόρου εισοδήματος; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι διαδικασία αναλυτικά.

Επίσης θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Τι είναι ο φόρος εισοδήματος;
  • Φόρος Εισοδήματος – Τι θα χρειαστείς;
  • Φόρος Εισοδήματος – Προϋποθέσεις 
  • Βήματα για Υποβολή Δήλωσης και Αίτησης Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος

Τι είναι ο Φόρος Εισοδήματος;

Ο φόρος εισοδήματος είναι ένας φόρος τον οποίο επιβάλλει το κράτος σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες μιας χώρας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ένα εισόδημα.

Είτε το εισόδημα αυτό προέρχεται από μισθωτή εργασία, είτε από παθητικές πηγές, υπόκειται σε φορολογία ανάλογα με το ύψος του.

Φόρος Εισοδήματος - Τι θα χρειαστείς;

Ας δούμε λοιπόν τη θα χρειαστείτε προκειμένου να κάνετε υποβολή δήλωσης και αίτησης επιστροφής φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

  1. Υποβολή δήλωσης από τον αιτούντα (περιλαμβάνεται μέσα στην αίτηση) καθώς και εξουσιοδότηση, στην περίπτωση που ένα αντίγραφο κατατίθεται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Τμήμα Φορολογικών Θεμάτων από τον νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα.
  2. Πιστοποίηση από την αρμόδια φορολογική αρχή του εξωτερικού (περιλαμβάνεται στο κείμενο της αίτησης) ή Πιστοποιητικό Φορολογικής Εγκατάστασης (μόνο για τις περιπτώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας).
  3. Στοιχεία που αποδεικνύουν την παρακράτηση φόρου, όπως: – αντίγραφα των τιμολογίων, – αντίγραφα των δηλώσεων για την παρακράτηση φόρου, – αντίγραφα των αποδείξεων είσπραξης φόρου, – επίσημο αντίγραφο οποιασδήποτε συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ή – οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φόρος Εισοδήματος - Προϋποθέσεις

Αφού αναφερθήκαμε στο τι θα χρειαστείς, ας δούμε ποιες είναι και οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να γνωρίζεις. Συγκεκριμένα:

  1. Ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet.
  2. Η αίτηση για επιστροφή φόρου πρέπει να υποβληθεί είτε από φυσικό πρόσωπο, είτε από νομικό πρόσωπο ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα που αποτελείται από πρόσωπα.
  3. Ο αιτών πρέπει να είναι ο αυθεντικός δικαιούχος του εισοδήματος.
  4. Ο δικαιούχος του εισοδήματος πρέπει να είναι κάτοικος μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει Συνθήκη/Συμφωνία που αφορά την αποφυγή της διπλής φορολογίας σχετικά με τους φόρους εισοδήματος.

Το εισόδημα πρέπει να έχει αποκτηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος παρά τις διατάξεις των Συνθηκών/Συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

 

Βήματα για Υποβολή Δήλωσης και Αίτησης Επιστροφής Φόρου Εισοδήματος

Τα βήματα είναι 7. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Βήμα #1

Ο ενδιαφερόμενος δηλαδή το άτομο που ουσιαστικά είναι ο πραγματικός δικαιούχος του εισοδήματος πρέπει να συμπληρώσει εις διπλούν την αίτηση επιστροφής φόρου η οποία παρακρατήθηκε κατά παρέκκλιση των διατάξεων των Συμβάσεων/Συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε δύο (2) αντίγραφα.

Βήμα #2

Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια υποβάλλει την αίτηση (δηλαδή και τα δύο αντίγραφα) στις αρμόδιες φορολογικές αρχές του Κράτους φορολογικής κατοικίας του.

Βήμα #3 

Με τη σειρά τους, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές παραλαμβάνουν την αίτηση και βεβαιώνουν την φορολογική κατοικία του ενδιαφερόμενου την ημερομηνία που αποκτήθηκε το εισόδημα, συμπληρώνοντας την αίτηση, υπογράφοντας και σφραγίζοντας και τα δύο (2) αντίγραφα της αίτησης.

Βήμα #4

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει το ένα αντίγραφο της αίτησης μαζί με τα κατά περίπτωση αποδεικτικά παρακράτησης φόρου στο Τμήμα Φορολογικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Βήμα #5

Το Τμήμα Φορολογικών Θεμάτων παραλαμβάνει την αίτηση και τα αποδεικτικά και ελέγχει την πληρότητα και ορθότητά τους.

Βήμα #6 

Το Τμήμα Φορολογικών Θεμάτων διαβιβάζει την αίτηση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).

Βήμα #7

Η ΔΟΥ επιστρέφει τον φόρο που καταβλήθηκε ή ένα τμήμα του στον πραγματικό δικαιούχο του εισοδήματος. Η επιστροφή γίνεται μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που ο ενδιαφερόμενος έχει δηλώσει όταν έκανε την αίτηση.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στη διαδικασία υποβολής και αίτησης επιστροφής φόρου εισοδήματος. 

Είδαμε το πως θα την κάνεις, τις προϋποθέσεις και αυτά που θα χρειαστείς. 

Επίσης αναφερθήκαμε αναλυτικά στα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.