ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Αμοιβαίο Κεφάλαιο – Τι είναι και πως φορολογείται;

αμοιβαίο κεφάλαιο

Τι είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο και πως φορολογείται; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον επενδυτή που επιλέγει αμοιβαία κεφάλαια;
  • Πως φορολογείται το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;

Τι είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο;

Ένα Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) είναι ένα πακέτο Αξιών με διάσπορά, το οποίο καταχωρείται ως μία “ανοιχτής φύσεως” επιχείρηση επενδύσεων, που προσφέρει μερίδια στο ευρύ κοινό σε συγκεκριμένη τιμή, και τα αγοράζει πίσω όταν αυτό απαιτείται, με βάση την πραγματική τους λογιστική αξία.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ένας οικονομικός διαμεσολαβητής που δίνει την δυνατότητα σε ένα σύνολο επενδυτών να διαχειριστούν τα κεφάλαιά τους βάσει ενός προκαθορισμένου επενδυτικού σχεδίου. Σύμφωνα με το νόμο 3283/2004, ορίζεται ως ένα ποσό περιουσίας που περιλαμβάνει κινητές αξίες και μετρητά, τα συστατικά στοιχεία των οποίων ανήκουν αδιαίρετα σε περισσότερα άτομα. Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αμοιβαίου κεφαλαίου είναι η έλλειψη νομικής προσωπικότητας και η μεταβλητή φύση του κεφαλαίου του (open-end fund).

Ένας διαχειριστής κεφαλαίων είναι υπεύθυνος για την επένδυση των χρημάτων του Α/Κ σε συγκεκριμένα χρεόγραφα (συνήθως μετοχές ή ομόλογα). Όταν επενδύει σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, ο επενδυτής αγοράζει μερίδια από αυτό και γίνεται μεριδιούχος.

Τοποθετώντας τα χρήματά του σε ένα Α/Κ, ο επενδυτής μεταβιβάζει το δικαίωμα στην ομάδα διαχείρισης του Α/Κ να επενδύσει για λογαριασμό του, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απόδοση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει η επένδυση. Αν αυτό δεν συμβεί, ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να αποσύρει τα χρήματά του από το Α/Κ και να τα επενδύσει σε άλλο Α/Κ με καλύτερες προοπτικές.

Η επιλογή του Α/Κ βασίζεται στον τύπο των επενδύσεων που γίνονται με τα χρήματα. Τα κύρια είδη των επενδύσεων που επιλέγονται από τα Α/Κ είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες, με ή χωρίς κίνδυνο, σταθερού εισοδήματος ή υπεραξίας, επιτοκιακού χαρακτήρα ή μετοχικές, ελληνικές ή διεθνείς.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον επενδυτή που επιλέγει αμοιβαία κεφάλαια;

#1 Μεγάλο Κεφάλαιο

Το χρηματικό ποσό που διαθέτει συνδυάζεται με τα ποσά άλλων επενδυτών, δημιουργώντας ένα μεγάλο κεφάλαιο που λειτουργεί οργανωμένα και εκμεταλλεύεται περισσότερες ευκαιρίες στις αγορές.

#2 Διαχείριση Χρημάτων από Ειδικούς

Τη διαχείριση των χρημάτων του αναλαμβάνουν ειδικοί παράγοντες της αγοράς, με πείρα, εκπαίδευση και πιστοποίηση από κρατική αρχή, οι οποίοι ασχολούνται με την αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου των αμοιβαίων κεφαλαίων.

#3 Πλήρης Διαφάνεια

Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και συνεχής ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο που επενδύονται τα χρήματά του, τις χρεώσεις και τα αποτελέσματα.

#4 Αποκλειστική Ιδιοκτησία Μεριδίων

Διαθέτει αποκλειστική ιδιοκτησία των μεριδίων του, αφού τα αμοιβαία κεφάλαια ανήκουν μόνο στους μεριδιούχους τους, και όχι στην εταιρεία διαχείρισης, την τράπεζα-θεματοφύλακα ή οποιονδήποτε άλλο μεσάζοντα.

#5 Επιλογές

Τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν πολλές επιλογές, δίνοντας την ευκαιρία να επενδύσει σε διάφορες αγορές και επενδύσεις διαφορετικού χαρακτήρα, τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς, και σε διαφορετικά νομίσματα.

#6 Θεσμική Προστασία

Επωφελείται από θεσμική προστασία, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια ρυθμίζονται από ένα πλήρες πλαίσιο εποπτείας που προστατεύει τους επενδυτές.

#7 Επενδυτική Ευελιξία

Τα αμοιβαία κεφάλαια παρέχουν επενδυτική ευελιξία, καθώς ο επενδυτής έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί αγορές και πωλήσεις μεριδίων καθημερινά, καθώς και να μεταφέρει από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο σε άλλο. Έτσι, οι επενδυτές δεν είναι περιορισμένοι και μπορούν εύκολα και απλά να μεταβούν σε διαφορετικό επενδυτικό προορισμό.

Αμοιβαίο Κεφάλαιο - Φορολογία

Η λειτουργία τους καθορίζεται από τον νόμο 4099 του 2012, ενώ το φορολογικό τμήμα βρίσκεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 103.

Για να το κάνουμε πιο απλό και χωρίς την χρήση τεχνικών όρων, αυτό που πραγματικά πρέπει να θυμηθούμε είναι ότι τα εισοδήματα από αμοιβαία κεφάλαια της Ελλάδας ή της ΕΕ δεν φορολογούνται. Δεν υπόκεινται σε φορολογία ούτε τα εισοδήματα από υπεραξίες, ούτε τα εισοδήματα από μερίσματα, ούτε τα εισοδήματα από τόκους.

Στην Ελλάδα υπάρχουν επενδυτικά εργαλεία που φορολογούνται με μηδενικό ποσοστό. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να δηλώνουμε.

Αυτά τα εισοδήματα δηλώνονται με τον κωδικό 659 ως εισόδημα που απαλλάσσεται από φορολογία.

Αν το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι σε χώρα εκτός της ΕΕ, τότε το εισόδημα από υπεραξία (κωδικός 865), φορολογείται με συντελεστή 15%. Ομοίως, τα εισοδήματα από μερίσματα ή τόκους (κωδικός 295), φορολογούνται επίσης με συντελεστή 15%.

Όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ύπαρξη ΣΑΔΦ (Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης), η οποία μπορεί να ορίζει κάτι διαφορετικό.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο, τον ορισμό και τα πλεονεκτήματα του. Επίσης είδαμε περισσότερα για το πως φορολογείται.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.