ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Stock Options: Τι είναι και πως φορολογούνται

stock options

Τι είναι τα stock options και πως φορολογούνται; Στο συγκεκριμένο άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι τα Stock Options;
  • Τύποι stock options
  • Πλεονεκτήματα της διαπραγμάτευσης stock options
  • Ο ρόλος των stock options στην αμοιβή των εργαζομένων
  • Πως φορολογούνται τα stock options

Τι είναι τα Stock Options;

Τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ή αλλιώς stock options είναι χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχουν στον κάτοχο του δικαιώματος προαίρεσης το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει ή να πωλήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα μετοχών μιας εταιρείας σε προκαθορισμένη τιμή (την τιμή άσκησης) εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (μέχρι τη λήξη του).

Τα μέσα αυτά αποτελούν μια μορφή παράγωγου τίτλου, καθώς η τιμή τους εξαρτάται από την τιμή του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, στην προκειμένη περίπτωση της μετοχής. Συνήθως χρησιμοποιούνται από επενδυτές για την αντιστάθμιση κινδύνων, την κερδοσκοπία ή από εργαζόμενους ως μορφή αποζημίωσης.

Τύποι stock options

Υπάρχουν δύο τύποι stock options: τα δικαιώματα αγοράς και τα δικαιώματα πώλησης.

#1 Δικαιώματα αγοράς

Αυτά δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να αγοράσει τη μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή εντός μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου. Οι επενδυτές αγοράζουν δικαιώματα αγοράς όταν πιστεύουν ότι η τιμή της υποκείμενης μετοχής θα αυξηθεί.

#2 Δικαιώματα πώλησης

Δίνουν στον κάτοχο το δικαίωμα να πουλήσει τη μετοχή σε συγκεκριμένη τιμή εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Οι επενδυτές αγοράζουν δικαιώματα πώλησης όταν πιστεύουν ότι η τιμή της υποκείμενης μετοχής θα μειωθεί.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Πλεονεκτήματα της διαπραγμάτευσης stock options

#1 Ευελιξία

Τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, από την αντιστάθμιση έναντι μιας πτώσης έως την κερδοσκοπία σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών των μετοχών.

#2 Μόχλευση

Δεδομένου ότι ένα δικαίωμα προαίρεσης σας επιτρέπει να ελέγξετε μια μεγάλη ποσότητα μετοχών με σχετικά μικρό κόστος (το ασφάλιστρο), η δυνητική απόδοση της επένδυσης μπορεί να είναι σημαντική.

#3 Περιορισμός του κινδύνου

Ο κίνδυνος περιορίζεται στο ασφάλιστρο που καταβλήθηκε για το δικαίωμα προαίρεσης. Εάν το δικαίωμα προαίρεσης λήξει άχρηστο, η απώλεια είναι το ασφάλιστρο που καταβλήθηκε.

#4 Δημιουργία εισοδήματος

Οι επενδυτές μπορούν να δημιουργήσουν εισόδημα γράφοντας (πουλώντας) δικαιώματα προαίρεσης και εισπράττοντας τα ασφάλιστρα από τους αγοραστές.

Ο ρόλος των stock options στην αμοιβή των εργαζομένων

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ως μέσο προσέλκυσης, διατήρησης και παροχής κινήτρων στους εργαζομένους. Αυτή η μορφή αποζημίωσης ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με εκείνα των μετόχων, καθώς τους παρακινεί να εργαστούν για την αύξηση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να κατανοούν τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτών των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος κατοχύρωσης, της τιμής άσκησης και της ημερομηνίας λήξης. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τις πιθανές φορολογικές επιπτώσεις της άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσής τους.

Πως φορολογούνται τα stock options

Σύμφωνα με το φορολογικό καθεστώς για τις μετοχές, τα κέρδη που προκύπτουν από τη χορήγηση δικαιωμάτων επιλογής αγοράς μετοχών (stock options) φορολογούνται ως κέρδη από υπεραξία με φορολογικό συντελεστή 15% (ή 5% για start-ups), αντί για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το οποίο φορολογείται με συντελεστή έως και 44%.

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν ανεξάρτητα από το εάν ο εργοδότης που διαθέτει τις μετοχές είναι Έλληνας ή είναι μια τρίτη εταιρεία, είτε ελληνική είτε αλλοδαπή, που ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται στα κέρδη που προκύπτουν από μετοχές που διατίθενται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο Ε 2208/2020, τα κέρδη από την αγοραπωλησία αυτών των μετοχών από τους εργαζομένους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, θα φορολογούνται είτε ως κέρδη από υπεραξία είτε ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Ο συγκεκριμένος φόρος που θα χρεωθεί ο εργαζόμενος εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την περίοδο κατά την οποία διατηρεί τις μετοχές πριν τις πουλήσει.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο τι είναι τα stock options και ποιοι τύποι stock options υπάρχουν. Επίσης είδαμε και το πως φορολογούνται.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.