ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Εξώδικο: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζεις

εξώδικο

Τι είναι το εξώδικο και ποιες συνέπειες έχει; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, εξετάζοντας τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Εξώδικο;
  • Εξώδικο – Συνέπειες 
  • Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που έχει εξώδικο; 

Τι είναι το Εξώδικο;

Το εξώδικο αποτελεί ένα έγγραφο το οποίο συντάσσεται και κοινοποιείται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε άλλο μέσω ενός δικαστικού επιμελητή, με επιβεβαιωμένη ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Στόχος της κοινοποίησης αυτής είναι να αποδειχθεί γραπτώς, μέσω της έκθεσης επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή, ότι ο παραλήπτης ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του εγγράφου, ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα αμφισβήτησης, τόσο ότι ο “αποστολέας” δήλωσε τα περιεχόμενα του εξώδικου, όσο και ότι ο “παραλήπτης” ενημερώθηκε για αυτά.

Ένα αντίγραφο του εξώδικου δίνεται στον παραλήπτη. Εάν ο παραλήπτης δεν είναι παρών την ώρα της επίδοσης ή αρνείται να το λάβει, τότε το εξώδικο θυροκολλείται. Ένα άλλο αντίγραφο αποστέλλεται στο σχετικό αστυνομικό τμήμα για ενημέρωση, ενώ ένα τρίτο αποστέλλεται με συστημένη επιστολή στον παραλήπτη. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η στιγμή παράδοσης του εξώδικου.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Εξώδικο - Συνέπειες

Το εξώδικο έχει διάφορες συνέπειες. Δεν αποσκοπεί μόνο στην επιβεβαίωση της αποδεικτικής του ισχύος, αλλά συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο πρόσκλησης και εύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής και εξωδικαστικής λύσης σε μια διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ του αποστολέα του εξώδικου και του παραλήπτη.

Επιπλέον, με την χρήση του εξώδικου, κάποιος μπορεί να προσκαλέσει τον άλλο να πράξει κάτι ή να σταματήσει την εκτέλεση μιας πράξης που παραβιάζει το νόμιμο δικαίωμα ή προκαλεί βλάβη στα συμφέροντα του αποστολέα. Για παράδειγμα, μια εξώδικη πρόσκληση μπορεί να αναφέρεται σε πρόσκληση για ρύθμιση της επαφής με τα παιδιά ή άλλα ζητήματα που ανακύπτουν μετά τη διάλυση του γάμου, ή τη διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά κάποιου που παραβιάζει τα δικαιώματα του αποστολέα.

Επιπρόσθετα, μέσω του εξώδικου μπορεί να γίνει γνωστή μια μονομερής δήλωση ή πράξη (όπως η υπαναχώρηση, η ανάκληση πληρεξουσίου κ.ά.), η οποία έχει άμεσες νομικές συνέπειες.

Τέλος, όταν με το εξώδικο απαιτείται η πληρωμή ενός χρέους, τότε θεωρείται ότι οι τόκοι καθυστέρησης αρχίζουν να αυξάνονται από την ημέρα επίδοσης του εξώδικου στον οφειλέτη.

Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που έρθει εξώδικο;

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αντιμετωπίζουν το εξώδικο σαν ένα άνευ σημασίας έγγραφο. Ωστόσο, το εξώδικο είναι ένα σημαντικό έγγραφο, καθώς είναι μια προπαρασκευαστική φάση πριν την δικαστική διαμάχη και επειδή σε κάποιες περιπτώσεις, όπως οι μισθωτικές που αναφέραμε, παράγει αποτελέσματα με την επίδοσή του. Άλλες τέτοιες περιπτώσεις που το εξώδικο παράγει νομικά αποτελέσματα, περιλαμβάνουν τη δήλωση υπαναχώρησης από σύμβαση και την καταγγελία της σύμβασης.

Έτσι, όταν κάποιος λαμβάνει ένα εξώδικο, πρέπει να αντιδρά με ωριμότητα και να ζητήσει συμβουλές από τον δικηγόρο του, ώστε να ενημερωθεί σωστά και να γνωρίζει την πιθανή πορεία της υπόθεσής του, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε λανθασμένες κινήσεις.

Εάν δεν γίνουν οι κατάλληλες δικονομικές ενέργειες από την αρχή, δηλαδή από τη στιγμή που λαμβάνεται ένα εξώδικο, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφούν οι λανθασμένες ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και στη φάση της αποστολής του εξώδικου. Το κείμενο που πρόκειται να αποσταλεί θα πρέπει να περιέχει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, χωρίς υπερβολές ή παραλείψεις.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο εξώδικο, το τι είναι καθώς και στο ποιες είναι οι συνέπειες του.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.