ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Blockchain: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζεις

blockchain

Η τεχνολογία blockchain είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των βιομηχανιών παγκοσμίως. Από την προέλευσή της που υποστηρίζει το Bitcoin έως τη σύγχρονη χρήση της σε πολυάριθμες εφαρμογές πέραν του κρυπτονομίσματος, η δυνατότητα της αλυσίδας μπλοκ να διαταράξει τις παραδοσιακές λειτουργίες είναι σημαντική. 

Το παρόν άρθρο παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τεχνολογίας blockchain, συζητώντας τον ορισμό, τη δομή, τις πιθανές χρήσεις, τα οφέλη και τις προκλήσεις της.

Θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το blockchain;
  • Δομή ενός blockchain
  • Χρήσεις του Blockchain
  • Οφέλη του Blockchain
  • Προκλήσεις και περιορισμοί του blockchain

Τι είναι το Blockchain;

Το blockchain είναι ένας τύπος τεχνολογίας κατανεμημένου βιβλίου (DLT) που αποθηκεύει δεδομένα σε πολλαπλά συστήματα σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, επιτρέποντας την καταγραφή και τη διανομή των δεδομένων, αλλά όχι την αλλοίωσή τους. Κάθε “μπλοκ” δεδομένων συνδέεται αλυσιδωτά με το επόμενο, σχηματίζοντας μια αδιάσπαστη αλυσίδα μπλοκ, εξ ου και η ονομασία “blockchain“.

Δομή ενός blockchain

Κάθε μπλοκ σε ένα blockchain περιέχει συνήθως ένα κρυπτογραφικό κατακερματισμό του προηγούμενου μπλοκ, μια χρονοσφραγίδα και δεδομένα συναλλαγών. Τα μπλοκ συνδέονται μεταξύ τους με χρήση κρυπτογραφίας – κάθε μπλοκ περιέχει έναν μοναδικό κωδικό που ονομάζεται κατακερματισμός και τον κατακερματισμό του προηγούμενου μπλοκ. Αυτή η αλυσίδα κατακερματισμών δημιουργεί ένα ιστορικό αρχείο όλων των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί στο δίκτυο, καθιστώντας την παραποίηση των αρχείων απίστευτα δύσκολη.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Χρήσεις του Blockchain

Το blockchain έχει εφαρμογές σε διάφορους τομείς:

#1 Κρυπτονομίσματα

Η πιο γνωστή εφαρμογή της αλυσίδας μπλοκ είναι τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum. Αυτά τα ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για την καταγραφή των συναλλαγών και τη δημιουργία νέων μονάδων.

#2 Έξυπνες συμβάσεις

Πρόκειται για αυτοεκτελούμενα συμβόλαια όπου οι όροι της συμφωνίας είναι γραμμένοι σε κώδικα. Επιβάλλουν και εκτελούν αυτόματα τους όρους μιας σύμβασης.

#3 Διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού

Η αλυσίδα μπλοκ παρέχει ένα αμετάβλητο αρχείο, καθιστώντας το ιδανικό για την παρακολούθηση των αγαθών καθώς μετακινούνται και αλλάζουν χέρια στην αλυσίδα εφοδιασμού.

#4 Υγειονομική περίθαλψη

Τα αρχεία ασθενών μπορούν να αποθηκεύονται σε μια αλυσίδα μπλοκ, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων.

#5 Χρηματοοικονομικά

Το blockchain χρησιμοποιείται για την απλοποίηση και τον εξορθολογισμό των πληρωμών, τη μείωση της απάτης και τη βελτίωση της συμμόρφωσης και του ελέγχου.

Οφέλη του Blockchain

Τα οφέλη της τεχνολογίας blockchain περιλαμβάνουν:

#1 Διαφάνεια

Όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μοιράζονται την ίδια τεκμηρίωση σε αντίθεση με τα μεμονωμένα αντίγραφα. Για να αλλάξει ένα μεμονωμένο αρχείο συναλλαγών θα απαιτηθεί η συναίνεση ολόκληρου του δικτύου, καθιστώντας τα δεδομένα σε ένα blockchain πιο ακριβή, συνεπή και διαφανή.

#2 Ασφάλεια

Η μοναδική δομή του blockchain το καθιστά πιο ασφαλές από άλλα συστήματα τήρησης αρχείων. Μόλις εγκριθεί μια συναλλαγή, κρυπτογραφείται και συνδέεται με την προηγούμενη συναλλαγή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αλλοίωση δεδομένων προηγούμενων συναλλαγών.

#3 Αποκέντρωση

Το blockchain δεν αποθηκεύει καμία από τις πληροφορίες του σε μια κεντρική τοποθεσία. Αντ’ αυτού, αντίγραφα της αλυσίδας μπλοκ διατηρούνται σε πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές, καθιστώντας την εξαιρετικά ανθεκτική σε τεχνικές βλάβες ή κακόβουλες επιθέσεις.

#4 Αποδοτικότητα

Αφαιρώντας την ανάγκη για μεσάζοντες τρίτων και γενικά έξοδα για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, το blockchain έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τους χρόνους των συναλλαγών και να μειώσει το κόστος.

Προκλήσεις και περιορισμοί του blockchain

Παρά τα πλεονεκτήματά της, η τεχνολογία blockchain δεν είναι απαλλαγμένη από τις προκλήσεις της:

#1 Επεκτασιμότητα

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών, η ταχύτητα του δικτύου μπορεί να μειωθεί. Αυτό το ζήτημα της επεκτασιμότητας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τα blockchains.

#2 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολυάριθμους υπολογιστές που επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα, απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας.

#3 Ρυθμιστικές προκλήσεις

Η αποκέντρωση και η ανωνυμία του blockchain μπορεί να το καταστήσει εργαλείο για παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος ή η φοροδιαφυγή.

Με λίγα λόγια

Η τεχνολογία blockchain έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση σε διάφορους τομείς, παρέχοντας διαφάνεια, ενισχύοντας την ασφάλεια και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, παρουσιάζει επίσης μοναδικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές της. 

Καθώς συνεχίζουμε να διερευνούμε τις εφαρμογές της και να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε ψηφιακές συναλλαγές και διαχειριζόμαστε δεδομένα.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.