ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Απόσβεση: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά έχει;

απόσβεση

Τι είναι η Απόσβεση και ποια χαρακτηριστικά έχει; Τι είναι η Απόσβεση Δανείου; 

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι η Απόσβεση;
  • Τι είναι η Απόσβεση Δανείου
  • Βασικά χαρακτηριστικά της Απόσβεσης
  • Επεξήγηση των εννοιών της απόσβεσης
  • Μεταβλητές απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων
  • Μεταβλητές απόσβεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων

Τι είναι η Απόσβεση;

Η απόσβεση στη λογιστική αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία διανέμονται και επιμερίζονται τα κόστη που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρήσης ενός παγίου περιουσιακού στοιχείου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα κόστη αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά ενός μηχανήματος ή κτιρίου, την απαξίωση ενός υπολογιστή ή κάποιου λογισμικού κ.λπ.

Η απόσβεση αποτελεί τη μείωση της αξίας ενός παγίου περιουσιακού στοιχείου, που προκύπτει από τη φθορά που υποστήθηκε. Αυτή η φθορά μπορεί να οφείλεται στην πάροδο του χρόνου (χρονική φθορά), στη χρήση (λειτουργική φθορά), ή και σε επιστημονικές και τεχνικές καινοτομίες και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση).

Εναλλακτικά, η απόσβεση μπορεί να θεωρηθεί το κόστος των υπηρεσιών που έχουν καταναλωθεί από κάθε πάγιο στοιχείο εκτός από τη γη. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, καθώς το απόθεμα των υπηρεσιών που προσφέρει είναι ανεξάντλητο.

Τέλος, η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο, επειδή το ποσό που αντιπροσωπεύει δεν εξέρχεται από την επιχείρηση προς κάποιον τρίτο, όπως γίνεται με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κ.λπ.

Τι είναι η Απόσβεση Δανείου

Εκτός από τη λογιστική απόσβεση, η οποία αφορά το «κόστος του πάγιου ενεργητικού ανά χρήση», έχουμε και την απόσβεση δανείου, που σημαίνει «αποπληρωμή». Η απόσβεση σε σχέση με τις πληρωμές τόκων ή δόσεων και τον υπολογισμό αποπληρωμής ενός δανείου δεν είναι συνδεδεμένη με τη λογιστική απόσβεση. Αυτό το άρθρο αφορά τη λογιστική απόσβεση, και όχι τον υπολογισμό αποπληρωμής δανείου.

Με μακρά ιστορία και χρήση σε πολλούς τομείς της οικονομίας, η απόσβεση καλύπτει πολλούς τύπους και χρονικά διαστήματα που εφαρμόζονται μέσα από τον όρο. Υπάρχουν επίσης παράτυπες χρήσεις του όρου, όπως η σύγχυση μεταξύ της απόσβεσης πάγιων στοιχείων (π.χ. κτηρίων) και της απόσβεσης άυλων στοιχείων (π.χ. πατέντας, δικαιωμάτων χρήσης κ.λπ.).

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Βασικά χαρακτηριστικά της Απόσβεσης

Στην ουσία, η απόσβεση είναι η εκτίμηση της απώλειας αξίας ενός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο διαφορετικών σημασιών είναι ότι ο όρος depreciation αναφέρεται σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν φυσική υπόσταση, όπως π.χ. κτήριο, ενώ ο όρος amortization αναφέρεται σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η εμπιστοσύνη, η υπεραξία, επιχειρηματικά σχέδια ή τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Επεξήγηση των εννοιών της απόσβεσης

Στα Αγγλικά, ο όρος απόσβεση έχει δύο διαφορετικές σημασίες:

  • Amortization (που αφορά τις αποσβέσεις των άυλων στοιχείων)
  • Depreciation (που αφορά τις αποσβέσεις των πάγιων στοιχείων)

Στην ελληνική γλώσσα, και οι δύο όροι μεταφράζονται ως “απόσβεση.” Αν και παρόμοιοι, οι όροι δεν είναι ταυτόσημοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τις λογιστικές πράξεις. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν εκτιμήσεις του πόσο “κοστίζουν” στην επιχείρηση τα περιουσιακά της στοιχεία κατά την πάροδο του χρόνου. Τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ένα κτήριο, σταδιακά φθείρονται, με αποτέλεσμα να αξίζουν λιγότερο καθώς περνά ο χρόνος. Αυτή η διαδικασία της “φθοράς” πρέπει να καταγράφεται, καθώς, παρόλο που είναι μια κάπως αφηρημένη έννοια, αποτελεί και αυτή ένα πραγματικό έξοδο για την επιχείρηση.

Μεταβλητές απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων

Κατά την κατανόηση των αποσβέσεων, υπάρχουν τρεις βασικές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη: η υπολειμματική αξία, το κόστος του περιουσιακού στοιχείου και η διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του περιουσιακού στοιχείου. Η υπολειμματική αξία αναφέρεται στην αξία του περιουσιακού στοιχείου στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Από την άλλη πλευρά, το κόστος περιουσιακού στοιχείου είναι η αξία που έχει κοστίσει στην εταιρεία για την απόκτησή του, ενώ η ωφέλιμη ζωή είναι τα χρόνια που το περιουσιακό στοιχείο θα παράγει πωλήσεις για την εταιρεία.

Μεταβλητές απόσβεσης άυλων περιουσιακών στοιχείων

Είναι ουσιαστικά το ίδιο με τις μεταβλητές αποσβέσεις για τα πάγια στοιχεία, με την εξαίρεση της υπολειμματικής αξίας. Τα περισσότερα άυλα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε απόσβεση δεν έχουν υπολειμματική αξία, καθώς λήγουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους. (Αυτό ισχύει για τα περισσότερα άυλα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από τα εμπορικά σήματα.)

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο τι είναι η απόσβεση και στα βασικά της χαρακτηριστικά. Επίσης εξετάσαμε περισσότερα σχετικά με τις μεταβλητές απόσβεσης. 

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.