ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολογική Δήλωση για Φιλοξενούμενους

φορολογική δήλωση για φιλοξενούμενους

Είσαι φιλοξενούμενος και θες να γνωρίζεις τι ισχύει με τη φορολογική σου δήλωση; Φιλοξενείς κάποιον και δεν ξέρεις πως θα τον δηλώσεις;

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τη φορολογική δήλωση για φιλοξενούμενους και όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

  • Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
  • Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ κάποιον ο οποίος πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση;
  • Στον υποπίνακα των κωδικών 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;
  • Φορολογική Δήλωση – Ορισμός 

Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Αν είσαι φιλοξενούμενος δηλαδή βρίσκεσαι σε κατάσταση φιλοξενίας, τότε καταχωρείς στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον ΑΦΜ του ατόμου που σε φιλοξενεί, τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας και τους μήνες της φιλοξενίας. 

Εάν το άτομο που σε φιλοξενεί έχει ήδη καταθέσει φορολογική δήλωση και δεν έχει συμπεριλάβει τη φιλοξενία, θα πρέπει να γίνει υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σε συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ κάποιον ο οποίος πρέπει να κάνει φορολογική δήλωση;

Στον κωδικό 007-008 εμφανίζεται υποπίνακας, όπου καταχωρίζετε τον ΑΦΜ του ατόμου που φιλοξενείς, τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας σου και τους μήνες κατά τους οποίους το φιλοξένησες.

Στον υποπίνακα των κωδικών 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτικό να δεχτείς τη φιλοξενία αν το παιδί σου είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σου.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Υπάρχει διασταύρωση στους φιλοξενούμενους των κωδικών 007-008. Εάν, λοιπόν, κάποιος φορολογούμενος δηλώσει ως φιλοξενούμενος (κωδικοί 091, 092, 093 του πίνακα 6), θα απαιτηθεί η επικύρωση από τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, ανεξαρτήτως εάν έχει συμπληρώσει τους κωδικούς 007-008 ή όχι.
  • Στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ακινήτου, ο παραχωρών δεν μπορεί να δηλώσει ότι φιλοξενείται εκεί. Δεν είναι επίσης δυνατό να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο ως κενό.
  • Τα τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους, καθώς και οι γονείς που φιλοξενούνται από τα τέκνα τους στην κατοικία των τέκνων, δεν επιβαρύνονται με την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας, που επιβαρύνει τα τέκνα ή τους γονείς που ιδιοκατοικούν, αντιστοίχως.
  • Εάν αυτός που φιλοξενείται έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος, πρέπει να συμπληρώσει την ένδειξη “Φιλοξενία” στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης εισοδήματός του.

Φορολογική Δήλωση – Ορισμός

Η φορολογική δήλωση είναι ένα ετήσιο ηλεκτρονικό έγγραφο που καταθέτει ένα φυσικό πρόσωπο, όπου καταγράφονται όλες οι εισπράξεις που είχε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Για ποιον λόγο όμως είναι αναγκαίο αυτό;

Το στόχος της φορολογικής δήλωσης είναι η ενημέρωση του κράτους σχετικά με το ακριβές ποσό που πρέπει να φορολογηθεί το κάθε άτομο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της φορολογίας εισοδήματος.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στις φορολογικές δηλώσεις και στο τι ισχύει σχετικά με τα φιλοξενούμενα πρόσωπα. Είδαμε την περίπτωση που κάποιος είναι φιλοξενούμενος αλλά και την περίπτωση που φιλοξενεί κάποιον άλλο.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.