ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

myCAR – Πως θέτω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία;

myCAR

Γνώριζες για το myCAR και πως μπορείς να θέσεις το όχημα σου σε ψηφιακή ακινησία; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε περισσότερα σχετικά με το myCAR και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Ποιές είναι οι ενέργειές μου;
  • Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, ποιές είναι οι ενέργειές μου;
  • Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

 

Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Ποιές είναι οι ενέργειές μου;

Πραγματοποιείς σύνδεση στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγεις την ενότητα «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» και εισάγετε ή επιλέγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο θέλετε να ζητήσετε ψηφιακή ακινησία. Εισάγεις τα στοιχεία του τόπου όπου θα ακινητοποιηθεί το όχημα, δηλαδή τον ταχυδρομικό κωδικό, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνεις επίσης με ευθύνη ότι ο χώρος στάθμευσης ανήκει σε εσάς, έχει ενοικιαστεί ή έχει παραχωρηθεί σε εσένα.

Καταθέτεις την αίτησή σου και, αν είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σου χορηγεί αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει μπει σε ψηφιακή ακινησία. Αν το όχημα ανήκει σε περισσότερους ιδιοκτήτες, αυτοί λαμβάνουν ειδοποίηση στην προσωποποιημένη τους πληροφόρηση σχετικά με το αίτημά σου, το οποίο πρέπει να εγκρίνουν ακολουθώντας μια διαδικασία παρόμοια με την ανωτέρω περιγραφείσα, ώστε να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή ακινησία.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, ποιές είναι οι ενέργειές μου;

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με αυτή που περιγράφεται στην προηγούμενη ερώτηση, συνδέεσαι στην πλατφόρμα myCAR μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr). Εντοπίζεις το όχημα που έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Για να άρεις την ακινησία, πρέπει να έχεις εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις: η εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για το τρέχον έτος, η ενεργή ασφαλιστική κάλυψη για την κυκλοφορία του οχήματος κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Το σύστημα θα ελέγξει αυτές τις προϋποθέσεις κατά την υποβολή του αιτήματος. Εφόσον έχετε πληρώσει τα απαιτούμενα τέλη και έχεις την απαραίτητη ασφαλιστική κάλυψη, μπορείτε να προχωρήσετε στην υποβολή του αιτήματος ακύρωσης της ψηφιακής ακινησίας πατώντας το κουμπί «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο τέλος της οθόνης.

Η πληρωμή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τους εξής λόγους:

  • Τη μεταβίβαση του οχήματος,
  • Την εξαγωγή του οχήματος από την Ελλάδα,
  • Και την επαναταξινόμηση του στην κυκλοφορία της Ελλάδας.

Εάν θέλω να κάνω άρση ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους, ποιές είναι οι ενέργειές μου;

Η δυνατότητα πληρωμής αναλογικών τελών κυκλοφορίας ανά μήνα παρέχει ευελιξία στους ιδιοκτήτες οχημάτων, καθώς μπορούν να πληρώσουν μόνο για τους μήνες κατά τους οποίους επιθυμούν να κινήσουν το όχημά τους. Πράγματι, αυτή η ρύθμιση βοηθάει στη μείωση του ετήσιου κόστους για όσους δεν χρησιμοποιούν το όχημα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώσεις προς προσοχή:

  • Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας μπορεί να εκμεταλλευτείτε μόνο μια φορά κάθε έτος. Αν μετά την πρώτη φορά επιθυμείτε να ξανακινήσετε το όχημα, θα χρειαστεί να εξοφλήσετε τα υπόλοιπα τέλη για το υπόλοιπο του έτους.
  • Αφού λήξει η περίοδος που έχετε πληρώσει για κίνηση, πρέπει να θέσετε ξανά το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα στον οποίο εξέπνευσε η άδεια κυκλοφορίας ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εάν η τελευταία μέρα του μήνα είναι αργία.

 

Συνεπώς, αν είσαι ιδιοκτήτης ενός οχήματος και επιθυμείτε να το κινήσεις μόνο για συγκεκριμένους μήνες, θα πρέπει να προγραμματίσεις την πληρωμή των τελών ανάλογα με αυτή τη ρύθμιση και να συμμορφωθείς με τις αντίστοιχες προθεσμίες για την επανενεργοποίηση και εκ νέου ακινησία του οχήματος.

Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο MyCAR και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να θέσει το όχημα του σε ψηφιακή ακινησία. Επιπλέον απαντήσαμε σε μερικές συχνές ερωτήσεις.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

 

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση