ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επίδομα μητρότητας: 780 ευρώ για εννέα μήνες σε όλες τις μητέρες

Επίδομα μητρότητας

Τι γνώριζες για το επίδομα μητρότητας; Γνωρίζεις πότε θα παρέχεται μηνιαίως βοήθημα ύψους 780 ευρώ;

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Σχετικά με τις ανακοινώσεις για το Επίδομα Μητρότητας
  • Τι είναι το Επίδομα Μητρότητας;

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Σχετικά με τις ανακοινώσεις για το Επίδομα Μητρότητας

Για τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο νέα μέλη της οικογένειας από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά, θα παρέχεται μηνιαίως ένα οικονομικό βοήθημα ύψους 780 ευρώ.

Η ενίσχυση αυτή θα ισχύει για όλες τις μητέρες, είτε αυτές είναι ελεύθερες επαγγελματίες, είτε ασφαλισμένες σε φορείς όπως ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, είτε αγρότισσες στον ΟΓΑ, αλλά και εκείνες που απασχολούνται ως μισθωτές και λαμβάνουν ενίσχυση κατά την περίοδο κύησης. Το δικαίωμα στην ενίσχυση έχουν επίσης γυναίκες που γίνονται μητέρες μέσω υιοθεσίας παιδιών έως 8 ετών.

Όσον αφορά την καταβολή του βοηθήματος σε νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή σχέση εργασίας, αυτή θα πραγματοποιείται μετά το πέρας της άδειας μητρότητας ή μετά την άδεια για μειωμένο ωράριο, αν αυτή δεν χρησιμοποιηθεί.

Για να λάβει μια μητέρα το βοήθημα, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να μην λαμβάνει άλλο αντίστοιχο επίδομα, να έχει ολοκληρωμένη ασφαλιστική ενημερότητα και να μην υπάρχει άλλη αντίστοιχη υπηρεσία που καλύπτει την ίδια ανάγκη, όπως η φύλαξη παιδιού σε νηπιαγωγείο.

Τι είναι το Επίδομα Μητρότητας;

Κατά το διάστημα της απουσίας μιας εργαζόμενης γυναίκας λόγω κύησης, τοκετού και λοχείας, το ελληνικό δίκαιο προβλέπει ότι θεωρείται σε άδεια λόγω νόμιμου κωλύματος. Αυτό σημαίνει ότι η εργαζόμενη δικαιούται να λάβει τις κανονικές αποδοχές της από τον εργοδότη για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα:

Εργαζόμενες που δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος εργασίας στον εργοδότη τους δικαιούνται τις αποδοχές τους για μισό μήνα.

Εργαζόμενες που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος εργασίας δικαιούνται τις αποδοχές τους για έναν μήνα.

Ο εργοδότης δεν έχει την υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε πρόσθετο ποσό πέραν των αποδοχών που καλύπτονται από τα παραπάνω. Επιπλέον, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από τις αποδοχές της εργαζόμενης τυχόν παροχές που έχει λάβει από τον ΕΦΚΑ για την ίδια περίοδο, λόγω τοκετού.

Οι παροχές από τον ΕΦΚΑ που δικαιούνται οι εργαζόμενες για την περίοδο του τοκετού και της λοχείας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ασφαλιστικές παροχές όπως η άδεια μητρότητας, κατά την οποία οι γυναίκες λαμβάνουν τις κανονικές τους αποδοχές.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο επίδομα μητρότητας, στο τι είναι και τι χρειάζεται να γνωρίζεις. Επίσης εξετάσαμε τις νέες ανακοινώσεις σχετικά με το επίδομα μητρότητας και το οικονομικό μηνιαίο βοήθημα.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση