ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επίδομα Μητρότητας – Οδηγός για τα 780 ευρώ (2024)

Επίδομα Μητρότητας

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Σχετικά με το Επίδομα Μητρότητας

Το επίδομα μητρότητας που καταβάλλεται στις δικαιούχες αντιστοιχεί σε έναν μηνιαίο ποσό ίσο με τον τρέχοντα κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει και την αναλογία των δώρων εορτών και το επίδομα αδείας. Στην περίπτωση που η εργαζόμενη απασχολείται μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι δεκατρείς ημέρες τον μήνα κατά μέσο όρο στο εξάμηνο που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό μειώνεται στο μισό του προαναφερθέντος ποσού.

Οι δικαιούχες αυτής της παροχής παραμένουν ασφαλισμένες στον κλάδο κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα η μητέρα να μεταβιβάσει μέχρι επτά μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας στον πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε σε επιχειρήσεις είτε σε εκμεταλλεύσεις, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη μεταβίβαση αυτής της άδειας θα ρυθμίζονται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Επίδομα Μητρότητας 780 ευρώ - Προϋποθέσεις

Για τον ηλεκτρονικό χειρισμό της αίτησης απαιτούνται οι κωδικοί TAXISNET, ώστε να γίνει η σύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α. μέσω επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ.

Στο διοικητικό μέρος, αναγκαία είναι η εγγραφή στο Μητρώο Φυσικών Προσώπων της Δ.ΥΠ.Α., εφόσον η ενδιαφερόμενη δεν είναι ήδη καταχωρημένη, και η κατοχή του αντίστοιχου αριθμού μητρώου. Η διαδικασία εγγραφής πραγματοποιείται διαδικτυακά με τους κωδικούς TAXISNET, μέσω της επιβεβαίωσης των στοιχείων της αιτούσας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στον τομέα των εργασιακών προϋποθέσεων, απαιτείται να υπάρχει ενεργή εξαρτημένη εργασιακή σχέση κατά τη στιγμή έναρξης της άδειας μητρότητας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας. Επίσης, προϋποθέτει απασχόληση είτε με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσω συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν. 4052/2012, και με σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία για εργασία στην Αμερικανική Ναυτική Βάση στη Σούδα.

Για τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, απαιτείται η ασφάλιση ως μισθωτή στον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΓΑ).

Στον οικονομικό τομέα, η λήψη παροχών μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΓΑ) γίνεται για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Όσον αφορά τις χρονικές προϋποθέσεις, η ειδική άδεια χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης με το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς και της ετήσιας κανονικής άδειας, αν προβλέπεται, με βάση τις ισχύουσες προθεσμίες και διατάξεις, ειδικά όταν δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης της ετήσιας κανονικής άδειας έως τις 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Στον ηλικιακό τομέα, οι θετές μητέρες είναι δικαιούχες της παροχής από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, εφόσον το τέκνο δεν έχει συμπληρώσει τα οκτώ έτη της ηλικίας του και εφόσον πληρούνται οι λοιπές απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τέλος, στον τομέα της χρονικής προθεσμίας, η αίτηση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 της Δ.ΥΠ.Α. εντός μοναδικής προθεσμίας εξήντα ημερών από την έναρξη της Ειδικής Άδειας Προστασίας της Μητρότητα

Επίδομα Μητρότητας 780 ευρώ - Βήματα

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης μητρότητας από την ενδιαφερόμενη μητέρα μπορεί να λάβει χώρα με δύο τρόπους: α) ηλεκτρονικά ή β) με φυσική παρουσία στα ΚΕΠ. Σε περίπτωση φυσικής παρουσίας στα ΚΕΠ, ο υπάλληλος του ΚΕΠ χρησιμοποιεί την εφαρμογή eΚΕΠ-ΕΡΜΗΣ, ελέγχει τα στοιχεία της αιτούσας και αποστέλλει την αίτηση και τα δικαιολογητικά στο αρμόδιο ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ. Η ηλεκτρονική υποβολή γίνεται μέσω των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ, όπου η ενδιαφερόμενη συμπληρώνει και επισυνάπτει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπάλληλος του ΚΠΑ2 αναλαμβάνει την επεξεργασία της αίτησης, ελέγχει τη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις, την πληρότητα και ορθότητα των δικαιολογητικών και επικοινωνεί με την αιτούσα για τυχόν διορθώσεις ή συμπληρώσεις. Ακολουθεί η έκδοση της Εγκριτικής Απόφασης Υπαγωγής στην Επιδότηση από τον αρμόδιο Τμηματάρχη, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η απόφαση αποστέλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ ή παραδίδεται από το ΚΠΑ2 ή τα ΚΕΠ.

Η μηνιαία καταβολή του ποσού γίνεται αυτοματοποιημένα από το λογισμικό της ΔΥΠΑ μετά την πλήρωση κάθε ημερολογιακού μήνα της άδειας. Τέλος, σε περίπτωση που η αίτηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις, ο αρμόδιος Τμηματάρχης εκδίδει απορριπτική απόφαση μετά τον έλεγχο του αποτελέσματος.

Τι θα χρειαστείς

Για την υποβολή αίτησης για τη λήψη επιδόματος μητρότητας, θα χρειαστείτε τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση Εργοδότη: Αυτή η βεβαίωση πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ενεργός εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και, σε περίπτωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, πρέπει να αναφέρει τη λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας και τον φορέα επικουρικής ασφάλισης με το ύψος των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου.
  2. Αντίγραφο απόφασης επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ: Αυτό περιλαμβάνει το επίδομα για κυοφορία και λοχεία.
  3. Βεβαίωση Τοποθέτησης Ανηλίκου σε Θετή Οικογένεια: Χρησιμεύει στις περιπτώσεις θετών μητέρων.
  4. Συμβολαιογραφικό έγγραφο για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία: Απαιτείται στις περιπτώσεις φυσικής παράδοσης του παιδιού από τους φυσικούς γονείς προς τη θετή μητέρα.
  5. Αποδεικτικό της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που αναγνωρίζει αλλοδαπή απόφαση υιοθεσίας: Απαραίτητο για τις εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο.
  6. Άδεια Διαμονής: Εάν απαιτείται λόγω κατάστασης διαμονής.
  7. Άδεια Εργασίας: Επίσης, αν απαιτείται λόγω κατάστασης εργασίας.

Κάθε έγγραφο θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να είναι ενημερωμένο ώστε να είναι έγκυρο κατά την υποβολή της αίτησης.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στην Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας και όλα όσα χρειάζεσαι για να τη λάβεις.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση