ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Οδηγός

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων

Τι ισχύει σχετικά με το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων; Σε αυτό το άρθρο θα το εξετάσουμε αναλυτικά, μέσω των παρακάτω θεματικών:

  • Σχετικά με το Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων 
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Προϋποθέσεις
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Διαδικασία Υποβολής Αίτησης
  • Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων – Δικαιολογητικά

Σχετικά με το Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων

Οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στο εν λόγω βοήθημα είναι οι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ, που βάσει των ισχυουσών γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων μέχρι τις 31.12.2016, ήταν υποχρεωμένοι να ενταχθούν στον πρώην ΟΑΕΕ και στο πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Επίσης, πρέπει να καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά αναφορικά με τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένους – κλάδο ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όπως ορίζεται στο Νόμο 3986/11 (άρθρο 44 παρ. 2), όπως ισχύει, και ο λογαριασμός αυτός διαχειρίζεται από τη ΔΥΠΑ.

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Προϋποθέσεις

Για να είναι κάποιος επιλέξιμος για την παροχή αυτού του βοηθήματος, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία (3) χρόνια συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται κατά την περίοδο διακοπής της επαγγελματικής του δραστηριότητας και να έχει καταβάλει την ειδική εισφορά. Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 01.01.2012 και ήταν ασφαλισμένοι την 01.01.2011, η καταβολή εισφοράς στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας απαιτείται ως εξής:

    • Για τουλάχιστον ένα (1) έτος, εφόσον διέκοψαν τη δραστηριότητά τους μετά την 01.01.2012.

    • Για τουλάχιστον δύο (2) έτη, εφόσον διέκοψαν τη δραστηριότητά τους μετά την 01.01.2013.

    • Για τουλάχιστον τρία (3) έτη, για όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους από την 01.01.2014 και εφεξής. Στην περίπτωση ασφαλισμένων που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν την 01.01.2011 και επαναδραστηριοποιούνται μετά από αυτή την ημερομηνία, οι ίδιες ελάχιστες προϋποθέσεις ισχύουν, με τη διαφορά ότι ο χρόνος καταβολής της εισφοράς καθορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητας.

  2. Το συνολικό ατομικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο προηγούμενων φορολογικών ετών πριν από το έτος υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα τριάντα χιλιάδες Ευρώ (30.000,00 €). Επιπλέον, το συνολικό οικογενειακό καθαρό φορολογητέο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των ίδιων ετών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα σαράντα χιλιάδες Ευρώ (40.000,00 €).

  • Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για το βοήθημα μέσα στο ημερολογιακό έτος 2023, θα λαμβάνονται υπόψη τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τα φορολογικά έτη 2021 και 2022. Επίσης, για τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην αρχή κάθε έτους και μέχρι να είναι δυνατή η υποβολή της δήλωσης φορολογίας για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, οι αιτήσεις θα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μόλις γίνει διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην έκδοση αποφάσεων. Αν δεν γίνει η υποβολή, η αίτηση μπορεί να απορριφθεί λόγω μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

  • Για τον υπολογισμό του συνολικού ατομικού καθαρού εισοδήματος ανά έτος λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα: το συνολικό δηλωθέν εισόδημα από κάθε πηγή, η προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών, τα απαλλασσόμενα ποσά και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά. Αντίστοιχα, για τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού καθαρού εισοδήματος ανά έτος λαμβάνονται υπόψη τα αντίστοιχα ποσά του υπόχρεου προσώπου, του/της συζύγου και των ανηλίκων τέκνων.

  1. Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας.

  2. Μετά τη διακοπή του επαγγέλματος, ο/η δικαιούχος:

    • Δεν πρέπει να παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να αυτοαπασχολείται, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή.

    • Δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

    • Δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή να μην έχει υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση, εκτός από περιπτώσεις συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης λόγω θανάτου.

  3. Ο/η δικαιούχος δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει την επιχείρηση ή το μερίδιο ή τις μετοχές του/της στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού συγγένειας.

  4. Ο/η δικαιούχος δεν πρέπει να έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ή για να μετάσχει σε πανεπιστημιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

  5. Απαιτείται μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

  6. Σε περίπτωση διακοπής δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, ο/η ασφαλισμένος/-η δικαιούται βοηθήματος από μόνο έναν φορέα, τον οποίο θα επιλέξει μέσω υπεύθυνης δήλωσης.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για το βοήθημα πρέπει να γίνει εντός της ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Ειδικής βεβαίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Η υποβολή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  1. Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-services) της ΔΥΠΑ.

  2. Μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όσον αφορά την παραλαβή της απόφασης, αυτή μπορεί να γίνει είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού του αιτούντα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ είτε από την αρμόδια υπηρεσία.

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Δικαιολογητικά

α) Απαιτείται ένα επίσημο έγγραφο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, το οποίο θα επιβεβαιώνει τρία σημαντικά στοιχεία: πρώτον, την ημερομηνία στην οποία διακόπηκε η ασφάλιση, δεύτερον, τη συνολική περίοδο ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ (πρώην τομέα του ΟΑΕΕ ή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και τρίτον, την περίοδο που ο ασφαλισμένος κατέβαλλε εισφορές για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

β) Απαιτείται επίσης η βεβαίωση διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΟΥ.

γ) Τέλος, απαιτούνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα των δύο τελευταίων φορολογικών ετών πριν την υποβολή της αίτησης, όπου θα πρέπει να δηλώνεται το παγκόσμιο εισόδημα του δικαιούχου, η διεύθυνση κατοικίας, το ΑΦΜ και το εισόδημα του συζύγου (εφόσον υπάρχει). Σε περίπτωση εισοδήματος από την αλλοδαπή, απαιτείται και η σχετική βεβαίωση από την αλλοδαπή φορολογική αρχή, επικυρωμένη και μεταφρασμένη.

  • Αυτά τα έγγραφα θα πρέπει να παραδίδονται μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ.

δ) Για την επικύρωση της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα, τα απαιτούμενα έγγραφα διαφέρουν ανάλογα με την υπηκοότητα του ατόμου:

  • Πολίτες της ΕΕ χρειάζονται το “Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης” (σύμφωνα με το άρθρο 16 Π.Δ. 106/07), το οποίο εκδίδεται από τη Δ/νση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πενταετή συνεχή και νόμιμη διαμονή.

  • Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα απαιτούν είτε την “Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος” (άρθ. 90 Ν. 4251/14), είτε άδεια διαμονής γονέα ανηλίκου ημεδαπού (άρθ. 87 Ν. 4251/14), είτε δεκαετή άδεια διαμονής (άρθ. 138 Ν. 4251/14), είτε άδεια διαμονής συζύγου πολίτη της ΕΕ (άρθ. 13 Π.Δ. 106/07).

  • Για πολίτες τρίτων χωρών με πολιτικό άσυλο, απαιτείται η Άδεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή ταξιδιωτικό έγγραφο (titre de voyage) βάσει του άρθ. 28 της Σύμβασης της Γενεύης.

  • Για ομογενείς από τρίτες χώρες, απαιτείται το “Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς”, ή άλλος τίτλος διαμονής ή αυτοτελής άδεια διαμονής επαναπατρισθέντος ή παλιννοστήσαντος ή ομογενούς.

ε) Απαιτούμενο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (Στην περίπτωση υποβολής αίτησης μέσω ΚΕΠ)

Για Έλληνες πολίτες: Δελτίο Ταυτότητας Αστυνομίας ή αντίστοιχη προσωρινή επιβεβαίωση από την αρμόδια αρχή, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας

Για πολίτες κρατών μελών της ΕΕ: Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

Για πολίτες τρίτων χωρών: Διαβατήριο ή άλλο έγγραφο που επιτρέπει την είσοδο στη χώρα ή τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές

στ) Υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/86 από τον/την δικαιούχο, δηλώνοντας ότι πληρούνται οι όροι για την χορήγηση του βοηθήματος και ότι έχει ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του/της κατά τη διάρκεια της επιδότησης (δείτε εδώ το κείμενο της ΥΔ). (Η ΥΔ ενσωματώνεται στην ηλεκτρονική αίτηση. Σε περίπτωση υποβολής μέσω ΚΕΠ, χορηγείται από το ΚΕΠ).

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων, στις προϋποθέσεις και στα δικαιολογητικά. 

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση