ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Αναλυτικός Οδηγός (2024)

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ) και τι χρειάζεται να γνωρίζεις; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρεις το 2024. 

Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.);

  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης του Κ.Ο.Τ.;

  • Πώς και πότε υποβάλλεται η αίτηση για χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

  • Ποιες είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ.;

  • Ποιες είναι οι τιμές του Κ.Ο.Τ.;

  • Τί γίνεται στην περίπτωση δικαιούχου Κ.Ο.Τ. με μετρητή νυχτερινού ρεύματος;

  • Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

Τι είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.);

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αποτελεί ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, σχεδιασμένο για να παρέχει μειωμένη τιμή ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εφαρμογή του ΚΟΤ ξεκίνησε το 2011, σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι κύριοι δικαιούχοι του ΚΟΤ περιλαμβάνουν:

  • Άτομα με χαμηλό εισόδημα

  • Γονείς με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα

  • Μακροχρόνια άνεργοι

  • Άτομα με αναπηρία

  • Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης

  • Πρόσφατα άνεργοι και οικονομικά επιβαρυμένοι που αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω χρεών

Το ΚΟΤ παρέχεται μόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, και η τιμή του είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές. Το κόστος του ΚΟΤ καλύπτεται μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες επιβαρύνουν όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ απαλλάσσονται από αυτή τη χρέωση. Το ΚΟΤ αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε σχέση με το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης του Κ.Ο.Τ.;

Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Κύρια Κατοικία: Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αφορά την κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του καταναλωτή.

  2. Παροχή στο Όνομά του ή του/της Συζύγου: Η παροχή ρεύματος πρέπει να είναι καταχωρημένη είτε στο όνομα του καταναλωτή είτε στο όνομα του/της συζύγου του.

  3. Όρια Κατανάλωσης: Η 4μηνιαία κατανάλωση στην κύρια κατοικία πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 kWh και να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχων ΚΟΤ. Η νυχτερινή κατανάλωση δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

  4. Κατηγορίες Καταναλωτών: Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις κατηγορίες καταναλωτών που καθορίζονται από το ΚΟΤ, με βάση την εκκαθαρισμένη φορολογική του δήλωση του προηγούμενου έτους.

Αυτές οι προϋποθέσεις στοχεύουν στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων και εξασφαλίζουν ότι η μειωμένη τιμή ρεύματος παρέχεται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Η κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε καταναλωτής και τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και άλλους παράγοντες.

Πώς και πότε υποβάλλεται η αίτηση για χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

Για να υποβάλετε αίτηση για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Υποβολή Ηλεκτρονικά: Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος της Η.ΔΙ.Κ.Α., το οποίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www.idika.gr/.

  2. Υποχρεωτική Προϋπόθεση: Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι στο όνομα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού ή του/της συζύγου του/της.

  3. Ετήσια Υποβολή: Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης κάθε χρόνο.

  4. Προθεσμία Υποβολής: Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός ενός μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και οποιασδήποτε παράτασης της.

Η επανεξέταση των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ γίνεται με βάση τις πληροφορίες που δηλώνονται κάθε χρόνο στη φορολογική δήλωση του δικαιούχου. Είναι σημαντικό να γίνεται η υποβολή εγκαίρως για να διασφαλίζεται η συνεχής ένταξη στο ΚΟΤ και η απόλαυση των προνομίων που παρέχει.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ.;

Οι κατηγορίες των δικαιούχων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) είναι δύο:

  1. Α’ Κατηγορία – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α:

    • Πρέπει να πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής του άρθρου 235 του ν. 4389/2016.

    • Αυτά τα κριτήρια καθορίζονται στην απόφαση Γ.Δ.5 οικ.2961-10/24.1.2017 και περιλαμβάνουν τα όρια εισοδήματος και περιουσίας που ορίζονται για την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

  2. Β’ Κατηγορία – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β:

    • Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εισόδημα εντός των ορίων που ορίζονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

    • Τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται από 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη.

    • Υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εισοδηματικών ορίων για νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία ή άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

    • Επίσης, προβλέπονται προσαυξήσεις για κάθε επιπλέον ενήλικα ή ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Οι δικαιούχοι των δύο κατηγοριών Κ.Ο.Τ. πρέπει να πληρούν επιπλέον κριτήρια σχετικά με την ακίνητη περιουσία τους και τις δαπάνες διαβίωσης, όπως ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις αποσκοπούν στην εξασφάλιση ότι η μειωμένη τιμή ρεύματος χορηγείται σε άτομα και νοικοκυριά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ποιες είναι οι τιμές του Κ.Ο.Τ.;

Οι τιμές του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) προβλέπουν εκπτώσεις στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ως εξής:

  • Για την Κ.Ο.Τ. Α: Η έκπτωση ανέρχεται σε 0,075 ευρώ ανά kWh.

  • Για την Κ.Ο.Τ. Β: Η έκπτωση ανέρχεται σε 0,045 ευρώ ανά kWh.

Αυτές οι εκπτώσεις εφαρμόζονται στη χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις υπόλοιπες χρεώσεις, εφαρμόζονται οι τιμές του ισχύοντος οικιακού τιμολογίου του προμηθευτή και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία. Ειδικά οι δικαιούχοι της κατηγορίας Κ.Ο.Τ. Α απαλλάσσονται πλήρως από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος και δικτύου για την κατανάλωση εντός των ορίων 4μηνιαίας κατανάλωσης που τους αντιστοιχούν.

Το Κ.Ο.Τ. εφαρμόζεται για το τμήμα της 4μηνιαίας κατανάλωσης μέχρι το όριο κατανάλωσης, εφόσον η κατανάλωση αφορά στην κύρια κατοικία του δικαιούχου και είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης, ισχύουν ειδικοί όροι για την εφαρμογή του Κ.Ο.Τ.

Τί γίνεται στην περίπτωση δικαιούχου Κ.Ο.Τ. με μετρητή νυχτερινού ρεύματος;

Στην περίπτωση δικαιούχου του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) με μετρητή νυχτερινού ρεύματος, οι κανόνες εφαρμογής των εκπτώσεων είναι οι εξής:

  1. Έκπτωση Κ.Ο.Τ. σε Ημερήσια και Νυχτερινή Κατανάλωση: Αν το άθροισμα της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης είναι εντός των ορίων ημερήσιας κατανάλωσης που ορίζονται για τον δικαιούχο, τότε η έκπτωση του Κ.Ο.Τ. και οι απαλλαγές από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις εφαρμόζονται και στη νυχτερινή κατανάλωση.

  2. Υπέρβαση Ορίων Κατανάλωσης: Αν το άθροισμα της ημερήσιας και της νυχτερινής κατανάλωσης υπερβαίνει τα ορισμένα όρια, η έκπτωση του Κ.Ο.Τ. και οι απαλλαγές από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις εφαρμόζονται μόνο για την ποσότητα κατανάλωσης εντός των ορίων. Η υπερβάλλουσα νυχτερινή κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο του προμηθευτή.

  3. Χρέωση Προμήθειας για Νυχτερινή Κατανάλωση: Η χρέωση προμήθειας για τη νυχτερινή κατανάλωση λογίζεται βάσει της χρέωσης προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας του προμηθευτή.

  4. Κατανάλωση Κάτω από 200 kWh ανά Τετράμηνο: Αν η κατανάλωση είναι μικρότερη από 200 kWh ανά τετράμηνο, το Κ.Ο.Τ. δεν εφαρμόζεται για το συγκεκριμένο τετράμηνο.

  5. Ειδικές Διατάξεις για Δικαιούχους με Μηχανική Υποστήριξη: Για τους δικαιούχους που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. γίνεται ανεξαρτήτως υπέρβασης κατανάλωσης.

Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

 Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.) οφείλουν να προσέχουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μην ξεπερνούν τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται ανά κατηγορία.

Για την 4μηνιαία κατανάλωση (120 ημέρες), τα όρια για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Β καθορίζονται ως εξής:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 1.400 kWh

  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 1.600 kWh

  • Νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 1.700 kWh

  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη: 1.800 kWh

  • Νοικοκυριό με τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη: 1.900 kWh

  • Νοικοκυριό με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη: 2.000 kWh

Στα παραπάνω όρια προστίθενται επιπλέον 300 kWh για κάθε νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και 600 kWh για νοικοκυριό με άτομο ή άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών κατ’ οίκον. Επιπροσθέτως, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 100 kWh, με το συνολικό όριο να μην ξεπερνά τα 2.400 kWh ανεξαρτήτως αριθμού μελών του νοικοκυριού.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το 2024.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση