ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επιτόκιο Υπερημερίας: Τι είναι και πως υπολογίζεται;

Επιτόκιο Υπερημερίας

Τι είναι το επιτόκιο υπερημερίας και πως υπολογίζεται; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Επιτόκιο – Ορισμός
  • Τι είναι το Επιτόκιο Υπερημερίας;
  • Πώς Ορίζεται το Επιτόκιο Υπερημερίας
  • Πώς Υπολογίζεται το επιτόκιο υπερημερίας; 

Επιτόκιο - Ορισμός

Πριν αναφερθούμε στο τι είναι το επιτόκιο υπερημερίας ας δούμε το γενικό ορισμό του τι είναι ένα επιτόκιο.

Το επιτόκιο αντιπροσωπεύει το κόστος του κεφαλαίου στην αγορά, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για τη χρήση συγκεκριμένου ποσού χρήματος για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αποτελεί βασικό οικονομικό δείκτη που επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις τόσο των ατόμων όσο και των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια ακολουθεί ο ορισμός του επιτοκίου υπερημερίας.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Τι είναι το Επιτόκιο Υπερημερίας;

Το επιτόκιο υπερημερίας είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τις τράπεζες και άλλους δανειοδότες για να επιβραβεύσουν την έγκαιρη αποπληρωμή των δανείων και να αποθαρρύνουν τις καθυστερήσεις πληρωμών. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο κινδύνου και αποζημίωσης για τον δανειοδότη, καθώς αντικατοπτρίζει τον αυξημένο κίνδυνο που αναλαμβάνει όταν ο δανειολήπτης δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του εγκαίρως.

Πώς Ορίζεται το Επιτόκιο Υπερημερίας

Το επιτόκιο υπερημερίας μπορεί να οριστεί με νόμο, όπου ο νομοθέτης καθορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό για τις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών. Ωστόσο, συχνά αφήνεται χώρος για διαπραγμάτευση μεταξύ του δανειοδότη και του δανειολήπτη, ώστε να καθοριστεί μέσω συμφωνίας των μερών, ανάλογα με τους όρους της δανειακής σύμβασης.

Πώς Υπολογίζεται το επιτόκιο υπερημερίας;

Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής, το επιτόκιο υπερημερίας εφαρμόζεται επί του οφειλόμενου ποσού για την περίοδο της καθυστέρησης. Για παράδειγμα, αν το ονομαστικό επιτόκιο ενός δανείου είναι 7% και το επιτόκιο υπερημερίας είναι 2,5% επιπλέον, τότε σε περίπτωση καθυστέρησης, το συνολικό επιτόκιο που θα εφαρμοστεί στο δανειολήπτη για την περίοδο της καθυστέρησης θα είναι 9,5%.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο επιτόκιο υπερημερίας, στο πως υπολογίζεται αλλά και το πως ορίζεται. 

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση