ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη: Τι είναι και τι ισχύει;

Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη

Τι είναι το Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη και τι χρειάζεται να γνωρίζεις; Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά; Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη
  • Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Ποιες καταστάσεις ορίζουν την αφερεγγυότητα ενός εργοδότη;
  • Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Τι ισχύει με τις παροχές;
  • Διαδικασία υποβολής αίτησης – Παραλαβή απόφασης
  • Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Δικαιολογητικά 

Τι είναι το Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη

Ο «λογαριασμός προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη», ή αλλιώς το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη, έχει σκοπό να καλύψει τις απλήρωτες αποδοχές των εργαζομένων για έως τρεις (3) μήνες, που προκύπτουν από συμβάσεις εργασίας ή από εξαρτημένες εργασιακές σχέσεις, κατά το διάστημα των τελευταίων έξι (6) μηνών πριν την υποβολή της αίτησης ή τη δήλωση πτώχευσης. Αυτό εφαρμόζεται εάν εκδοθεί απόφαση πτώχευσης του εργοδότη, ή εάν ανακοινωθεί η ασφαλιστική εκκαθάριση σύμφωνα με τη νομοθεσία, ή εάν ανακοινωθεί ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού της και δεν είναι δυνατή η έναρξη διαδικασίας πτώχευσης.

Αν ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο επίδομα, μπορείς να πατήσεις εδώ και να επιλέξεις το πακέτο επιδόματος της εφαρμογής μας.

Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Ποιες καταστάσεις ορίζουν την αφερεγγυότητα ενός εργοδότη;

Καταστάσεις που ορίζουν την αφερεγγυότητα ενός εργοδότη περιλαμβάνουν: α) την παύση ή αναστολή πληρωμών από την πλευρά του, που μπορεί να οδηγήσει σε πτώχευση με απόφαση δικαστηρίου ή στο κλείσιμο της επιχείρησης λόγω ανεπάρκειας πόρων. β) Την υπαγωγή της σε ειδική εκκαθάριση σύμφωνα με συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις. γ) Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μιας ασφαλιστικής επιχείρησης και την υπαγωγή της σε ασφαλιστική εκκαθάριση λόγω παραβάσεων της νομοθεσίας. δ) Την εκκαθάριση της επιχείρησης με σκοπό την εξόφληση των δανειστών και τη λύση των εργασιακών σχέσεων με τους μισθωτούς.

Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Τι ισχύει με τις παροχές;

Οι παροχές που προσφέρονται στους εργαζομένους λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη αποσκοπούν στην προστασία τους από τις οικονομικές δυσχέρειες που προκύπτουν όταν ο εργοδότης δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος από το ταμείο αφερεγγυότητας είναι ισοδύναμο με τις αποδοχές τριών μηνών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν συναφθεί.

Ο όρος «αποδοχές» καλύπτει όχι μόνο τον κανονικό μισθό του εργαζομένου, αλλά και οποιεσδήποτε απλήρωτες αμοιβές για δώρα εορτών, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, καθώς και την αμοιβή για την άδεια ή το επίδομα αδείας, εφόσον αυτές οι παροχές ανήκουν στο εξάμηνο που ορίζει ο νόμος. Σημαντικό είναι ότι η αποζημίωση λόγω απόλυσης δεν συμπεριλαμβάνεται στις αποδοχές που καλύπτονται από το ταμείο αφερεγγυότητας.

Η ΔΥΠΑ λειτουργεί ως αντικαταστάτης του εργοδότη όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές τις παροχές και αναλαμβάνει την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Για να κριθεί κάποιος εργαζόμενος δικαιούχος των εν λόγω αποδοχών, πρέπει αυτές να ανήκουν στην περίοδο των τελευταίων έξι μηνών. Το εν λόγω εξάμηνο αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για την πτώχευση της επιχείρησης, ή, σε άλλες περιπτώσεις, από την ημερομηνία δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την ανάκληση λειτουργίας ή εκκαθάριση της επιχείρησης.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Διαδικασία υποβολής αίτησης - Παραλαβή απόφασης

Ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη μπορεί να διεκδικήσει την πληρωμή των μη καταβληθεισών αποδοχών του/της από τον “Λογαριασμό προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη” με τους ακόλουθους τρόπους:

α) Αποστέλλοντας έγγραφη αίτηση ή Υπεύθυνη Δήλωση, η οποία εκδίδεται μέσω της Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (www.gov.gr), στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΔΥΠΑ. Αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης μέσω των e-services της ΔΥΠΑ.

Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός εξαμήνου από: α) τη δημοσίευση της απόφασης κήρυξης της επιχείρησης σε πτώχευση, β) την ημερομηνία εκκαθάρισης της επιχείρησης, ή γ) την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης λόγω παραβίασης νομοθετικών διατάξεων.

ή

β) Μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Μετά την πάροδο της προθεσμίας του εξαμήνου, το δικαίωμα για την αίτηση αυτή παύει να ισχύει.

Η ενημέρωση για την απόφαση που αφορά την αίτηση γίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ.

Επίδομα Αφερεγγυότητας Εργοδότη – Δικαιολογητικά

Για την αίτηση επιδότησης λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα απαραίτητα δικαιολογητικά:

  1. Βεβαίωση από τον συνδίκο της πτώχευσης ή από τον Γραμματέα του πτωχευτικού δικαστηρίου, σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, ή βεβαίωση από τον αρμόδιο εκκαθαριστή για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Σε αυτή τη βεβαίωση θα πρέπει να διευκρινίζονται το ποσό των ανεξόφλητων αποδοχών που έχουν δηλωθεί για επαλήθευση ή ικανοποίηση, καθώς και η χρονική περίοδος της οποίας αφορούν.

  2. Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τον νόμο 1599/86, όπου ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώσει το ποσό των ανεξόφλητων αποδοχών που διεκδικεί, καθώς και την ακριβή χρονική περίοδο στην οποία αυτές αναφέρονται.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση