ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Ενεργός και Ανενεργός ΑΜΚΑ: Τι Πρέπει να Γνωρίζεις

ενεργός και ανενεργός ΑΜΚΑ

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αποτελεί κεντρικό στοιχείο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1η Απριλίου 2024, ο ΑΜΚΑ μπορεί να καταχωρίζεται ως ενεργός, ανενεργός, ή αδρανοποιημένος, ανάλογα με την κατάσταση του κατόχου του. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό για τους δικαιούχους και τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι ο ΑΜΚΑ;

  • Ενεργός ΑΜΚΑ

  • Ανενεργός ΑΜΚΑ

  • Απενεργοποίηση και Εκ νέου Ενεργοποίηση

  • Αδρανοποίηση ΑΜΚΑ

Τι είναι ο ΑΜΚΑ;

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αναφέρεται σε έναν έντεκαψήφιο κωδικό που λειτουργεί ως η ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο στην Ελλάδα.

Έγινε αναγκαίος για όλους τους εργαζόμενους ή ασφαλισμένους στην Ελλάδα από το 2009, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο Αριθμό Μητρώου (ΑΜ).

Ο ΑΜΚΑ αποτελείται από έντεκα ψηφία, με τα πρώτα έξι να βασίζονται στην ημερομηνία γέννησης του κατόχου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1997, ο ΑΜΚΑ του θα αρχίζει με τα ψηφία 150697.

Ο κύριος στόχος του ΑΜΚΑ είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει την εξυπηρέτηση εργαζομένων, συνταξιούχων ή μελών που προστατεύονται, σχετικά με θέματα εργασίας και ασφάλισης.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον ΑΜΚΑ και τις χρήσεις του, διάβασε εδώ.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Ενεργός ΑΜΚΑ

Ο ενεργός ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για την πρόσβαση σε μια σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες και διαδικασίες. Απαιτείται για την ασφάλιση, την καταβολή εισφορών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και για την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ενεργοποίηση του ΑΜΚΑ επιτυγχάνεται με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη νομιμότητα παραμονής και την πραγματική διαμονή του κατόχου στη χώρα.

Ανενεργός ΑΜΚΑ

Ο ανενεργός ΑΜΚΑ εκδίδεται για άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αν και επιτρέπει ορισμένες διαδικασίες, όπως την ασφάλιση και την καταβολή εισφορών, η πλήρης υγειονομική κάλυψη παρέχεται μόνο με ενεργό ΑΜΚΑ.

Απενεργοποίηση και Εκ νέου Ενεργοποίηση

Ο ΑΜΚΑ μπορεί να απενεργοποιηθεί αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας παραμονής ή πραγματικής κατοικίας. Σε περίπτωση απενεργοποίησης, ο κάτοχος έχει τη δυνατότητα μιας προσωρινής εκ νέου ενεργοποίησης για ένα μήνα, με την προϋπόθεση της εκ νέου προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αδρανοποίηση ΑΜΚΑ

Ο ΑΜΚΑ αδρανοποιείται οριστικά με το θάνατο του κατόχου του, σηματοδοτώντας την τελική φάση της διαδικασίας.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο ασχοληθήκαμε με τον ΑΜΚΑ και συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στον ενεργό και τον ανενεργό ΑΜΚΑ. Επίσης είδαμε περισσότερα σχετικά με την ενεργοποίηση, απενεργοποίηση και αδρανοποίηση του.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση