ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Τι Είναι ο ΦΠΑ και Πώς Λειτουργεί; (Οδηγός 2023)

τι-είναι-ο-ΦΠΑ-Παρασκευάς-Φορολογάς

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, στην Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι φόροι.

Ως εκ τούτου, συχνά κυριαρχεί μια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο καθένας και πώς λειτουργεί.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε έναν από τους βασικότερους φόρους, ο οποίος είναι ο ΦΠΑ, και πιο συγκεκριμένα:

Καθώς και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον φόρο αυτό, ώστε να μην έχεις άλλες απορίες.

Τι Είναι ο ΦΠΑ;

Ο ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) είναι ένας έμμεσος φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά και επιβαρύνει τον αγοραστή τους.

Βέβαια, δεν επιβάλλεται μονάχα σε φυσικά αγαθά, αλλά και σε υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν λέμε “αγοραστή” δεν εννοούμε μονάχα τον τελικό καταναλωτή, αλλά τον αγοραστή σε κάθε στάδιο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΦΠΑ Ελλάδα

Επιπλέον, ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος κατανάλωσης και το ύψος του δεν επηρεάζεται βάσει το εισόδημα του καθενός, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ούτε ακολουθεί μια φορολογική κλίμακα.

Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σταθερός και ίδιος για όλους. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24%.

Επομένως, όταν εσύ σαν καταναλωτής αγοράζεις ένα προϊόν για 124€, αυτό δεν σημαίνει πως η επιχείρηση από την οποία αγοράζεις το προϊόν αυτό κρατά ολόκληρό το ποσό, αλλά το 24% πρέπει να αποδοθεί στο κράτος.

Δηλαδή, η επιχείρηση θα “βάλει στην τσέπη της” 100€ και τα υπόλοιπα 24€ θα δοθούν στο κράτος, επειδή 100 + 24% = 124.

Με τον τρόπο αυτό, ναι μεν επιβαρυνόμαστε εμείς σαν καταναλωτές, αλλά το κράτος έχει άλλη μια καλή πηγή εισοδήματος.

Πώς Λειτουργεί ο ΦΠΑ;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν επιβαρύνεται μονάχα ο τελικός καταναλωτής με τον ΦΠΑ, αλλά κάθε αγοραστής σε όλα τα στάδια παραγωγής ενός προϊόντος.

Έτσι, το σύνολο του ΦΠΑ που πληρώνει κανείς εξαρτάται από το κόστος του προϊόντος μείον τον φόρο που πληρώθηκε στο προηγούμενο στάδιο της αλυσίδας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μπλούζας.

Για να παραχθεί, ο παραγωγός αγοράζει τις πρώτες ύλες για 4€ συν ΦΠΑ 24%, οπότε πληρώνει στον προμηθευτή 4.96€, από τα οποία τα 0.96€ πρέπει να αποδοθούν στο κράτος.

Έπειτα, ο παραγωγός πουλάει τη μπλούζα σε κατάστημα λιανικής για 8€ συν ΦΠΑ 24%, οπότε το κατάστημα πληρώνει στον παραγωγό 9.92€, από τα οποία τα 0.96€ πρέπει να αποδοθούν στο κράτος, και όχι τα 1.92€ (γιατί 1.92 – 0.96 = 0.96).

Στη συνέχεια, το κατάστημα πουλάει τη μπλούζα στον καταναλωτή για 15€ συν ΦΠΑ 24%, οπότε ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει 18.6€, από τα οποία τα 2.64€ πρέπει να αποδοθούν στο κράτος, και όχι τα 3.6€ (γιατί 3.6 – 0.96 = 2.64).

Σε γενικές γραμμές, εάν ο αγοραστής είναι υποκείμενος στο φόρο, ο ΦΠΑ των αγορών του εκπίπτει από το ΦΠΑ των πωλήσεων που πραγματοποιεί (και αποδίδεται μόνο η διαφορά) ή επιστρέφεται.

Τώρα που είδαμε τι είναι ο ΦΠΑ και πώς λειτουργεί, ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος του φόρου αυτού.

Πόσο Είναι ο ΦΠΑ;

Στα παραπάνω παραδείγματά μας αναφέραμε πως ο ΦΠΑ είναι 24%.

Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24% και εφαρμόζεται στην πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών. Ωστόσο, ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται σε μειωμένους συντελεστές.

Συγκεκριμένα, σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως  ψωμί, γάλα, κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά κτλ, εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13%, όπως και στις διαμονές σε τουριστικά καταλύματα.

Επίσης, υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% εφαρμόζεται σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο κτλ.

Μειωμένος ΦΠΑ

Με λίγα λόγια, αυτοί είναι οι βασικότεροι συντελεστές ΦΠΑ που συναντούμε στην Ελλάδα.

Είδαμε λοιπόν τι είναι ο ΦΠΑ και πώς λειτουργεί, επομένως ελπίζουμε να σου λύθηκαν ορισμένες απορίες που ενδεχομένως να είχες για τον φόρο αυτό.

Αν πουλάς προϊόντα ή υπηρεσίες, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς και πότε να αποδίδεις τον ανάλογο ΦΠΑ στο κράτος, κάτι με το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει ένας έμπειρος και έμπιστος λογιστής.

Φυσικά, αν έχεις και άλλες υποχρεώσεις σαν ιδιώτης, όπως η υποβολή της φορολογικής σου δήλωσης, η δήλωση επιδομάτων, τυχόν οφειλές προς το δημόσιο και άλλα πολλά, τότε μη διστάσεις να ρίξεις μια ματιά στα πακέτα του Παρασκευά Φορολογά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καταβάσεις την εφαρμογή για iOS ή Android, για να σου λυθούν τα φορολογικά σου προβλήματα!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.