ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Τι Είναι ο Freelancer και Πώς Φορολογείται;

τι-είναι-ο-freelancer-Παρασκευάς-Φορολογάς

Η επιλογή να γίνει κανείς freelancer είναι κάτι συχνό για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν μια υπηρεσία σαν ανεξάρτητοι ιδιώτες.

Η έννοια του freelancer γενικότερα είναι κάτι που θα αναλύσουμε στο σημερινό άρθρο, καθώς υπάρχουν διάφορες απορίες σχετικά με:

Καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι συνυφασμένο με αυτό.

Τι Είναι ο Freelancer;

Ο freelancer είναι ένα φυσικό πρόσωπο που αμείβεται προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε άλλα άτομα ή επιχειρήσεις, όντας ανεξάρτητος και όχι σαν μισθωτός μιας επιχείρησης.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό γνώρισμα του freelancer είναι πως εργάζεται και αμείβεται βάσει κάθε project και όχι με μηνιαίο μισθό, σαν δηλαδή να ήταν υπάλληλος.

Είναι εφικτό τις υπηρεσίες του να τις προσφέρει full time (είναι δηλαδή freelancer πλήρης απασχόλησης), είτε part time σε συνδυασμό με την κύρια απασχόλησή του.

Για παράδειγμα, freelancer μπορεί να είναι ένας φωτογράφος, ένας γραφίστας ή ένας προγραμματιστής, οι οποίοι δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και μπορεί να χρεώνουν τη δουλειά τους με την ώρα ή ακόμα με βάση ολόκληρο το project.

Αυτό είναι και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν οι freelancers, αφού έχουν την ελευθερία να καθορίζουν αυτοί την τιμολογιακή πολιτική τους, τις ώρες που θα δουλεύουν καθώς και με ποιους πελάτες εν τέλει θα συνεργαστούν.

Επιπλέον, συνδέονται και με την επιχειρηματικότητα καθώς το εισόδημά τους “δεν έχει ταβάνι”. Το καθορίζουν δηλαδή αυτοί και όχι κάποιος εργοδότης.

Μπορεί όμως να γίνει οποιοσδήποτε freelancer;

Θεωρητικά ναι, αλλά το πόσο επιτυχημένος είναι θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της δουλειάς του, επομένως πρέπει να είναι καλός γνώστης του αντικειμένου του.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς μπορείς και εσύ να γίνεις freelancer.

Πώς να Γίνεις Freelancer

Όπως αναφέραμε, για να γίνεις καλός freelancer πρέπει να προσφέρεις και ποιοτικές υπηρεσίες.

Επομένως, είναι σημαντικό να εκπαιδευτείς κατάλληλα σε ένα αντικείμενο, το οποίο μπορεί να γίνει μέσω:

  • Σπουδών
  • Εμπειρίας
  • Online courses
  • Βιβλίων

Ή ιδανικά μέσω ενός συνδυασμού όλων των παραπάνω.

Υποθέτοντας τώρα πως έχεις καλύψει τα παραπάνω, είναι σημαντικό να βρεις και πελάτες που θα σε εμπιστευτούν.

Αυτό μπορεί να γίνει κάλλιστα μέσω μιας πλατφόρμας όπως το Fiverr ή το UpWork, όπου μπορείς να διαφημίσεις τις υπηρεσίες σου σε ένα marketplace με πολλούς άλλους freelancers.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορείς να κερδίσεις χρήματα ως freelancer, στο Fiverr, διάβασε εδώ.

Ένας ακόμα τρόπος είναι δημιουργώντας περιεχόμενο για τον εαυτό σου, όπως είναι τα social media posts, τα βίντεο, τα newsletter και οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου θα σε προωθήσει online στο κοινό στόχο σου.

Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα referrals, καθώς μέσω word of mouth μπορείς να αποκτήσεις πολλούς πελάτες, μέσω ήδη υπαρχόντων πελατών που σε σύστησαν.

Επομένως, αν ξέρεις καλά την εξειδίκευσή σου το να γίνεις freelancer δεν είναι κάτι δύσκολο, ειδικά όταν βρεις τους πρώτους σου πελάτες και σε μάθει η αγορά.

Κάτι όμως που σίγουρα πρέπει να σε απασχολεί είναι το πώς φορολογείται ένας freelancer και πότε.

Πάμε να δούμε.

Πώς Φορολογείται Ένας Freelancer

Η φορολογία εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλή υπόθεση και συχνά μπερδεύει τον κόσμο, όπως ενδεχομένως και εσένα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να τονίσουμε ότι ένας freelancer μπορεί να ιδρύσει την δικιά του ατομική επιχείρηση και να είναι ελεύθερος επαγγελματίας που χρεώνει με μπλοκάκι και το εισόδημά του φορολογείται είτε ως μισθωτή  (από τα έσοδα αφαιρούνται μόνο οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές) είτε ως επιχειρηματική δραστηριότητα (από τα έσοδα αφαιρούνται και τα υπόλοιπα έξοδα). 

Στην πρώτη περίπτωση όπου εκδίδεις μπλοκάκι (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών), αυτό είναι σχεδόν συνώνυμο με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς συνάπτεις σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών με τον εκάστοτε εργοδότη, στην οποία δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του εργατικού δικαίου και παρέχεις έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες σου, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται προς τις εντολές και οδηγίες τους εργοδότη.

Για τον ελεύθερο επαγγελματία με μπλοκάκι, η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει ότι παρέχει τις υπηρεσίες του υπό ιδιαίτερες συνθήκες, για αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε ένα ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης (δηλαδή να υπάρχει η ωφέλεια του αφορολόγητου που έχουν και οι μισθωτοί), εφόσον συμμορφώνεται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προϋποθέσεων:

  • Θα πρέπει να έχει κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ με ΚΑΔ ο οποίος να εντάσσεται στα Ελευθέρια Επαγγέλματα και μόνο.
  • Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την οικία του.
  • Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετήσιων αμοιβών του μόνο από έναν.
  • Να έχει  Συμβάσεις Ανεξάρτητων Υπηρεσιών με όλους τους εργοδότες του.
  • Να μην απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός (ΙΚΑ – ΕΦΚΑ) μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος.  

Να πούμε ότι ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να είναι ένας γιατρός, ψυχολόγος, δικηγόρος, καθηγητής, γραφίστας, προγραμματιστής, διαιτολόγος και άλλες πολλές ειδικότητες.

Στη δεύτερη περίπτωση, το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται από το 1ο ευρώ, χωρίς δηλαδή να ισχύει το αφορολόγητο.

Σε κάθε περίπτωση, όπου ένας ελεύθερος επαγγελματίας θέλει να ανοίξει τη δική του ατομική επιχείρηση για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τότε το εισόδημά του θα φορολογείται ξεκινώντας από 9% για κέρδη έως 10.000€, φτάνοντας ακόμα και 44% για κέρδη άνω των 40.000€ ετησίως.

Συγκεκριμένα, για την ατομική επιχείρηση η φορολογία έχει ως εξής:\

  •  9% για φορολογητέο εισόδημα 0 – 10.000€
  •  22% για φορολογητέο εισόδημα 10.001 – 20.000€
  •  28% για φορολογητέο εισόδημα 20.001 – 30.000€
  •  36% για φορολογητέο εισόδημα 30.001 – 40.000€
  •  44% για φορολογητέο εισόδημα 40.001+ €

Με λίγα λόγια, έτσι φορολογούνται οι freelancers.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμφισβήτητα σε ενδιαφέρει αν ασχολείσαι με αυτό στην Ελλάδα, επομένως είναι σημαντικό να είσαι ενήμερος όσον αφορά τις φορολογικές σου υποχρεώσεις προς το κράτος.

Αυτές είναι κάτι που μπορείς να διευθετείς με τη βοήθεια του λογιστή σου ή ακόμα καλύτερα μέσω της εφαρμογής του Παρασκευά Φορολογά.

Με αυτή μπορείς να υποβάλεις τη φορολογική σου δήλωση μόνος σου από την οθόνη του κινητού σου, μέσα σε μόλις 10 λεπτά!

Επιπλέον, λαμβάνεις ειδοποιήσεις για διάφορα επιδόματα για τα οποία μπορείς να κάνεις αίτηση, καθώς και για τυχόν οφειλές προς το κράτος.

Αν θες λοιπόν να κανονίζεις τις λογιστικές σου υποχρεώσεις εύκολα και γρήγορα, ρίξε μια ματιά στα πακέτα του Παρασκευά Φορολογά και κατέβασε την εφαρμογή για Android ή iOS.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Comment (1)

  1. Γιάννης
    10 Δεκεμβρίου, 2023

    Οποτε για να παρέχουμε υπηρεσίες μέσω fiverr ή upwork πρέπει να ανοίξουμε μπλοκακι αν εργαζομαστε και ως ιδιωτικός υπάλληλος;

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.