ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Επίδομα Ασθενείας: Προϋποθέσεις, Διάρκεια & Υποβολή Αίτησης

Ανάμεσα στη πληθώρα επιδομάτων για τα οποία έχουμε κάνει λόγο, δεν θα μπορούσε να λείπει το επίδομα ασθενείας

Πρόκειται για ένα επίδομα που σε ενδιαφέρει είτε είσαι εργαζόμενος, είτε εργοδότης, και είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε το δικαιούσαι.

Για τον λόγο αυτό θα δούμε:

Αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το θέμα αυτό.

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό, πριν εμβαθύνουμε στο επίδομα ασθενείας.

Τι Είναι το Επίδομα Ασθενείας και Πότε το Δικαιούσαι

Το επίδομα ασθενείας είναι ένα επίδομα που χορηγείται σε έναν εργαζόμενο ο οποίος αναγκάζεται να απουσιάσει από την εργασία του, λόγω κάποια ασθένειας ή άλλου προβλήματος υγείας.

Το επίδομα αυτό χορηγείται από τον ΕΦΚΑ και ισχύουν οι εξης προϋποθέσεις για να το λάβεις:

  • Να έχεις πραγματοποιήσει τουλάχιστον 120 ημέρες ασφαλισμένης εργασίας το έτος αμέσως πριν την αναγγελία της ασθένειας
  • Να έχει πιστοποιηθεί η ανικανότητά παρουσίας σου στην εργασία από αρμόδιο γιατρό του ΕΦΚΑ
  • Η ασθένεια να μην έχει προκληθεί από δικά σου πταίσματα
  • Η αποχή από την εργασία να είναι μεγαλύτερη των 3 ημερών
  • Να μην λαμβάνεις σύνταξη από τον ΕΦΚΑ
Κριτήρια Χορήγησης Επιδόματος Ασθενείας

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται για την ανικανότητα εργασίας όλων των ημερών αποχής, συμπεριλαμβανομένων των μη εργάσιμων.

Επίσης, το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται ολόκληρο από τον ΕΦΚΑ ανεξάρτητα από τον εάν ο εργοδότης έκανε μερική ή πλήρη καταβολή των αποδοχών του εργαζομένου.

Σημείωση: Εξαίρεση αποτελούν οι οικοδόμοι οι οποίοι πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει:

  • 100 ημέρες ασφαλισμένης εργασίας το προηγούμενο έτος ή 15 μήνες
  • 200 ημέρες εργασίας, σε οικοδομικές εργασίες, μέσα στα 2 προηγούμενα έτη ή 30 μήνες

Τώρα που είδαμε ορισμένα βασικά πράγματα για το επίδομα ασθενείας, ας δούμε τι ισχύει με τα ποσά του.

Πώς Καθορίζεται το Ποσό του Επιδόματος Ασθενείας

Όσον αφορά το ποσό του ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, αυτό ανέρχεται στο μισό του ημερομισθίου βάσει του μέσου όρου αποδοχών τις τελευταίες 30 ημέρες πριν την αναγγελία της ασθένειας.

Έτσι λοιπόν υπολογίζεται το ποσό του βασικού επιδόματος ασθενείας. Όσον αφορά μερικές ειδικές κατηγορίες, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σου, με ανώτατο όριο το 70% του ημερομισθίου.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το επίδομα καταβάλλεται από την 4η ημέρα που γίνεται αναγγελία της ανικανότητας εργασίας στον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται δηλαδή χρόνος αναμονής 3 ημερών ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στο ποσό του επιδόματος.

Παρόλα αυτά, αν σαν εργαζόμενος αρρωστήσεις και δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, τότε στη περίπτωση αυτή δικαιούσαι το επίδομα ασθενείας από την πρώτη ημέρα αναγγελίας στον ΕΦΚΑ (αν η αποχή από την εργασία διαρκέσει πάνω από 3 ημέρες).

Από τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι το επίδομα ασθενείας καταβάλλεται μόνο όταν η αποχή από την εργασία είναι μεγαλύτερη των 3 ημερών, και όχι μικρότερη.

Επομένως, αν για παράδειγμα αρρωστήσεις και απέχεις από την εργασία σου για 10 ημέρες, τότε δικαιούσαι επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ για τις 7 ημέρες.

Από την πλευρά του εργοδότη, πρέπει να καταβληθεί για τις 3 πρώτες ημέρες το μισό του ημερομισθίου, και για τις υπόλοιπες 4 ημέρες υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του ημερομισθίου και του επιδόματος ασθένειας που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ.

Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να απέχεις από την εργασία του λόγω εργατικού ατυχήματος. Στη περίπτωση αυτή το επίδομα καταβάλλεται την ημέρα που γίνεται και η αναγγελία, χωρίς την αναμονή των 3 ημερών.

Τι ισχύει όμως σχετικά με τη διάρκεια του επιδόματος ασθενείας;

  1. Αρχικά, καταβάλλεται μέχρι 182 ημέρες για την ίδια πάθηση ή για διαφορετικές παθήσεις μέσα στο ίδιο έτος (για τουλάχιστον 120 ημέρες εργασίας το προηγούμενο έτος)
  2. Μπορεί επίσης να καταβάλλεται και μέχρι για 360 ημέρες για την ίδια πάθηση (για τουλάχιστον 300 ημέρες εργασίας τα 2 προηγούμενα έτη)
  3. Για την ίδια πάθηση, το επίδομα καταβάλλεται μέχρι 720 ημέρες εφόσον:

3α) Έχεις κλείσει 1.500 ημέρες εργασίας από τις οποίες 600 τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια, ή

3β) 4.500 ημέρες εργασίας μέχρι την ημέρα αναγγελίας της ασθένειας

Συνοπτικά, αυτά ισχύουν για το επίδομα ασθενείας. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ας δούμε λοιπόν πώς μπορείς να κάνεις την αντίστοιχη αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Πώς να Κάνεις Αίτηση Επιδόματος Ασθενείας

Για να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας, πρέπει αρχικά να κάνεις είσοδο στην αντίστοιχη υπηρεσία του ΕΦΚΑ με τους κωδικούς TAXISNET.

Στη συνέχεια επιβεβαιώνεις ότι τα προσωπικά σου στοιχεία είναι σωστά και επιλέγεις τον αντίστοιχο φορέα ασφάλισης που ανήκεις (ΙΚΑ, ΤΣΕΥΠ, ΟΠΑΔ κτλ).

Αίτηση Επιδόματος Ασθενείας μέσω e-ΕΦΚΑ

Έπειτα, επιλέγεις τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς σου (αν υπάρχουν) προσθέτοντας το ΑΜΚΑ τους. Αυτό είναι σημαντικό για την προσαύξηση του επιδόματος ασθενείας κατά 10%/μέλος που αναφέραμε παραπάνω.

Αίτηση Επιδόματος Ασθενείας μέσω e-ΕΦΚΑ

Τέλος, προσθέτεις ορισμένα στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο), καθώς και το IBAN όπου επιθυμείς να γίνει η καταβολή του επιδόματος.

Μόλις επιλέξεις “επιβεβαίωση”, η αίτησή σου θα σταλεί στον ΕΦΚΑ επιτυχώς!

Αίτηση Επιδόματος Ασθενείας μέσω e-ΕΦΚΑ

Φυσικά, πρέπει και ο εργοδότης από πλευράς του να χορηγήσει βεβαίωση, κάνοντας είσοδο στην αντίστοιχη υπηρεσία και ακολουθόντας τα βήματα.

Συνοπτικά

Με λίγα λόγια, αυτά ισχύουν όσον αφορά το επίδομα ασθενείας.

Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, επομένως πρέπει να είσαι ενήμερος τόσο για τα κριτήρια χορήγησης, όσο και για τον τρόπο υποβολής της αίτησης.

Φυσικά, αν θες η διαδικασία αυτή να γίνει πιο εύκολη, καθώς και να ενημερώνεσαι με ειδοποίηση για όλα τα επιδόματα που δικαιούσαι, μπορείς να τα κάνεις αυτά μέσω της εφαρμογής του Παρασκευά Φορολογά μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψεις ποιο πακέτο σου ταιριάζει και να κατεβάσεις την εφαρμογή για iOS ή Android!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.