ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας – Κριτήρια, Παροχές και Επιδόματα

Η ψηφιακή Κάρτα ανεργίας, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί την ψηφιακή μορφή της παραδοσιακής κάρτας ανεργίας, την οποία και αντικαθιστά. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθούμε στην νέα Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας ενώ συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τις παρακάτω θεματικές.

  • Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας;

  • Έκδοση της ψηφιακής κάρτας ανεργίας

  • Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας – Εισοδηματικά Κριτήρια

  • Ψηφιακή κάρτα ανεργίας – Ποιες είναι οι παροχές

  • Πως κάνουμε ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας

  • Επίδομα εργασίας

  • Επίδομα 300€ 

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας;

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας; Η ψηφιακή Κάρτα ανεργίας αποτελεί την νέα έκδοση, και εξέλιξη της έντυπης κάρτας ανεργίας, την οποία και καταργεί αυτόματα. Η ψηφιακή κάρτα ανεργίας, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet, θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο. Στόχος της ψηφιακής κάρτας ανεργίας είναι να γίνεται ξεκάθαρο με ευκολία και σαφήνεια, ποιος δικαιούται ποια επιδόματα. Ο κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας, θα μπορεί να ενημερωθεί, εύκολα, για το τι είδους παροχές, βοηθήματα, επιδόματα και διευκολύνσεις θα δικαιούται πάντα μέσω του Gov.gr Wallet και του ειδικού QR code, τον οποίο μπορεί να σκανάρει με την κάμερα του κινητού του.  

Η ψηφιακή Κάρτα ανεργίας μπορεί να παρέχεται και σε όσους είναι εγγεγραμμένοι, οι οποίοι, φυσικά, υπάγονται στα επιμέρους μητρώα της ΔΥΠΑ. Μόνο όμως εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.  

Για να ενημερωθείτε αναλυτικότερα σχετικά με τις νόμιμες προϋποθέσεις, καθώς και για το επίδομα ανεργίας, πατήστε εδώ. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας ΔΥΠΑ είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου του 2023, μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet για κινητά τηλέφωνα Android και iOS, και πρόκειται για την τέταρτη αμιγώς ψηφιακή υπηρεσία μετά την ψηφιακή ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας.

Screenshot ΔΥΠΑ

Έκδοση της ψηφιακής κάρτας ανεργίας

Η αρχική έκδοση της ψηφιακής κάρτας ανεργίας, μπορεί να γίνει είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δ.Υ.Π.Α, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, ή αλλιώς taxisnet, είτε μέσω ΚΕΠ, διαμέσου αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, είτε με κάθε άλλο διαθέσιμο τρόπο. Σε περίπτωση μη ανανέωσης, η ισχύς της Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ λήγει.

Ειδικότερα, ο εγγεγραμμένος σε επιμέρους μητρώο ΔΥΠΑ, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία ΑμεΑ, και ο οποίος δεν λαμβάνει κάποιο επίδομα ανεργίας, δεν έχει την υποχρέωση να ανανεώσει τη ψηφιακή κάρτα, για διάστημα έως και τριών (3) μηνών, μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας.

Ακολούθως θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να κατεβάσει το Gov.gr Wallet από τα αντίστοιχα app stores για Android και iOS ακολουθώντας τα βήματα όμως αναφέρονται εδώ.

Ψηφιακή Κάρτα ανεργίας – Εισοδηματικά Κριτήρια

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια στις παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ; Ουσιαστικά, τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν, είναι εκείνα τα οποία ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 79 του ν. 4756/2020. Τα κριτήρια αυτά είναι:

 

  • οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει

  • οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

  • οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Ψηφιακή κάρτα ανεργίας –  Ποιες είναι οι παροχές;

Η ψηφιακή κάρτα ανεργίας έρχεται με ορισμένες παροχές πέρα από τη τακτική επιδότηση ανεργίας. Συγκεκριμένα οι παροχές και τα ωφελήματα στα οποία θα εφαρμόζονται τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για όσους είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες, αλλά και όσα θα συνεχίσουν να αποδίδονται χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο είναι:

Για όσους έχουν εισοδηματικά κριτήρια:

 

  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας

  • Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων

  • Μπόνους 300 € για  μακροχρόνια ανέργους

  • Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού

  • Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

  • Πρόγραμμα Επιταγών Θεάματος

  • Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

  • Ειδικό βοήθημα διακοπής των εργασιών της επιχείρησης/επίσχεσης

  • Βοήθημα Αποφυλακισμένων

  • Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη σε Ανέργους έως 29 ετών

  • Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών

  • Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω

  • Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος

  • Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

  • Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία

Για όσους δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια

 •  
 • Επίδομα ανεργίας
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε ενεργητικές Πολιτικές (απασχόληση, κατάρτιση, συμβουλευτική)

Πως κάνουμε ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας

Οι άνεργοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι, και οι οποίοι λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρονίως ανέργων ή βοήθημα αυτοτελώς απασχολούμενων, έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά την παρουσία τους. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα λόγω Covid-19. Σημειώνεται επίσης, πως η ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας, μπορεί να γίνει μόνο εντός προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων, τα οποία σας έχουν γνωστοποιηθεί.

Ακολουθεί η διαδικασία την οποία χρειάζεται να ακολουθήσετε ώστε να κάνετε ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας.

Εισέρχεστε στην υπηρεσία. Στην αίτηση σας, καταγράφεται το πρώτο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παρουσίας. Τα επόμενα, αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης σας στην επιδότηση. Με τη δήλωση της παρουσίας σας εξασφαλίζετε την ομαλή καταβολή των επιδομάτων σας. 

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε τους κωδικούς TAXISnet, ή εναλλακτικά τους κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους χρησιμοποιείτε για την είσοδο σας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Μόλις εισέλθετε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα.

Επίδομα εργασίας

 

Το επίδομα εργασίας απευθύνεται στους επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι βρίσκουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησης τους. Συγκεκριμένα, το επίδομα εργασίας, το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά, απευθύνεται σε επιδοτούμενους ανέργους οι οποίοι βρίσκουν εργασία, και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το επίδομα ανεργίας, πατήστε εδώ.

Επίδομα 300€ 

Ως μέτρο ενεργοποίησης των μακροχρόνια ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, για 5 και πλέον έτη, αποφασίστηκε η απονομή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης η οποία φτάνει το ύψος των 300€. Σκοπός του μέτρου, είναι η δημιουργία ενός επικαιροποιημένου, για τους ανέργους,  Ψηφιακού ΑΣΔ, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητας τους ή ακόμα και εύρεση κάποιας εργασίας, άμεσα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το επίδομα των 300€, και αν το δικαιούστε, πατήστε εδώ.

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.