ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Δήλωση Ε9 – Τι πρέπει να προσέξεις

Δήλωση Ε9

Οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν από τις 31 Μαρτίου. Για να ενημερωθείς σχετικά με το πως μπορείς να υποβάλεις τη φορολογική σου δήλωση εύκολα και γρήγορα, μπορείς να διαβάσεις εδώ (εδώ θα μπει link από αυτό που ανεβαίνει Δευτέρα), το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει.

Σε αυτό το άρθρο θα επισημάνουμε ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέχεις σχετικά με το Ε9, ενώ θα αναλύσουμε συγκεκριμένα τις εξής θεματικές:

  • Ε9 – Τι είναι
  • Τι πρέπει να προσέξω την υποβολή της δήλωσης Ε9;
  • Ποια είναι η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 για μεταβολές εντός του τρέχοντος έτους;
  • Εάν υποβάλλω μία δήλωση Ε9 σε ένα έτος, μέχρι ποιο έτος θα πρέπει να τη μεταφέρω;
  • Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορώ να υποβάλω για το ίδιο έτος

Ε9 – Τι είναι; 

Το έντυπο Ε9 είναι ένα φορολογικό έγγραφο που κατατίθεται στην ελληνική φορολογική αρχή και αφορά όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα που βρίσκονται υπό την κατοχή μας.

Σε αυτό το έντυπο δηλώνουμε όλες τις ιδιοκτησίες, όπως σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια κλπ., είτε βρίσκονται εντός ειδικών περιοχών, είτε εκτός αυτών.

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, παρέχουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

• Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και Κωδικός Ακινήτου (Κ.Α.Ε.Κ.),

• Τοποθεσία του ακινήτου (διεύθυνση και άλλες λεπτομέρειες),

• Ο δρόμος και η θέση του ακινήτου μέσα στο οικοδομικό τετράγωνο,

• Διάφορες λεπτομέρειες για το κτίριο (καθαρά τετραγωνικά μέτρα, βοηθητικοί χώροι, κατηγορία, έτος κατασκευής, ποσοστό συνιδιοκτησίας, κλπ.) ή το οικόπεδο (τετραγωνικά μέτρα κλπ.).

Πλέον, το έντυπο Ε9 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (γνωστό ως Taxisnet), που αποτελεί την “ηλεκτρονική εφορία” για τους πολίτες. Αυτό επιτρέπει μια πιο εύκολη και γρήγορη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σχετικά με τα ακίνητα και την παρακολούθηση των διαδικασιών από τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή του φορολογούμενου.

Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και πως υπολογίζεται, διάβασε εδώ.

Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9;

Κατά τη διάρκεια υποβολής της δήλωσης Ε9 πρέπει να συμπληρώσεις με ιδιαίτερη προσοχή τα απαιτούμενα στοιχεία:

  • λόγου εισαγωγής / αλλαγής / διαγραφής ακινήτου
  • και ιδιαίτερα τις ημερομηνίες (ημερομηνία συμβολαίου, ημερομηνία δημοσίευσης διαθήκης κ.λπ.).

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 για μεταβολές εντός του τρέχοντος έτους;

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, για την ίδρυση, απόκτηση ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στα δικαιώματα του άρθρου 23 παράγραφος 1 του ν.3427/2005, ο υποχρεωμένος στην υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να την υποβάλει μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημερομηνία ίδρυσης, απόκτησης ή οποιασδήποτε άλλης αλλαγής στα δικαιώματα αυτά. 

Ωστόσο, για την κληρονομική διαδοχή, ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, μετά τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.

Εάν υποβάλλω μία δήλωση Ε9 σε ένα έτος, μέχρι ποιο έτος θα πρέπει να τη μεταφέρω;

Πρέπει να μεταφέρεις τη δήλωση μέχρι το τελευταίο έτος κατά το οποίο ισχύει αυτή η αλλαγή, ώστε να ενημερωθεί σωστά η περιουσιακή κατάσταση για αυτά τα έτη. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεταφέρεις μια δήλωση, θα πρέπει να ελέγξεις την προεπισκόπηση της περιουσιακής κατάστασης το έτος μεταφοράς και, εάν συμφωνείτε με αυτή, να προχωρήσεις στην οριστικοποίηση της μεταφερόμενης δήλωσης.

Η δήλωση μεταφέρεται στο επόμενο έτος ως “προσωρινά” υποβληθείσα και θα πρέπει να επιλέξετε αυτό το έτος και, στη συνέχεια, την καρτέλα “υποβολή δήλωσης Ε9” ώστε να μπορέσεις να την επεξεργαστείς  και να την οριστικοποιήσεις. Όταν οριστικοποιηθεί η δήλωση, εμφανίζεται ένα μήνυμα για τη μεταφορά της στο επόμενο έτος και ούτω καθεξής.

Πόσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μπορώ να υποβάλω για το ίδιο έτος

Όταν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη, μπορείς να υποβάλεις όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 θεωρείς απαραίτητες για τη διαμόρφωση μιας σωστής περιουσιακής κατάστασης.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στο έντυπο Ε9, στο τι περιλαμβάνει αλλά και τι ισχύει σχετικά με την προθεσμία υποβολής του Ε9. Επίσης εξετάσαμε περιπτώσεις που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης του Ε9.

Ο Παρασκευάς Φορολογάς, το πρώτο ψηφιακό λογιστήριο, σου επιτρέπει να κάνεις τη φορολογική σου δήλωση εύκολα, γρήγορα και χωρίς άγχος.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις το ΠΦ app για Android ή iOS, ώστε να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για ό,τι σε αφορά!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.