ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

ETFs: Τι είναι και πως φορολογούνται

etfs

Τι είναι τα ETFs και πως φορολογούνται; Ποιες κατηγορίες ETFs υπάρχουν; 

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι τα ETFs;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε μερίδια ETF;
  • Ποιες κατηγορίες ETFs υπάρχουν; 
  • Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ETF και επενδυτικό κεφάλαιο;
  • Πως φορολογούνται τα ETFs;

Τι είναι τα ETFs;

Τα ETFs είναι μέρη αμοιβαίων κεφαλαίων που εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και προσφέρονται για συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Η αγοραπωλησία τους διεξάγεται κατά τις ώρες λειτουργίας του χρηματιστηρίου, μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές. 

Τα ETFs επιτρέπουν στον επενδυτή να διαφοροποιήσει τον κίνδυνο της επένδυσής του, εξασφαλίζοντας έκθεση σε ένα διαφοροποιημένο πορτφόλιο αξιών, ενώ ο βασικός επενδυτικός στόχος τους είναι η αναπαραγωγή της απόδοσης ενός συγκεκριμένου δείκτη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε μερίδια ETF;

Αφού αναφερθήκαμε στον ορισμό των ETFs, αξίζει να δούμε καλύτερα και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έρχονται μαζί με την επένδυση σε αυτά. Συγκεκριμένα:

#1 Διαφοροποίηση

Αυτό σημαίνει ότι κατέχουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές ή ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χάσετε όλα τα χρήματά σας εάν μια μεμονωμένη εταιρεία ή ένας τομέας έχει κακές επιδόσεις.

#2 Ευελιξία

Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία αγοράζονται και πωλούνται μόνο στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης, τα ETFs μπορούν να διαπραγματεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι μετοχές. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεστε γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς.

#3 Προσβασιμότητα

Υπάρχει ένα ETF για σχεδόν κάθε τομέα, εμπόρευμα ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που μπορείτε να φανταστείτε. Είτε σας ενδιαφέρει να επενδύσετε σε χρυσό, εταιρείες τεχνολογίας ή αναδυόμενες αγορές, υπάρχει πιθανότατα ένα ETF που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε έκθεση.

#4 Αποδοτικότητα κόστους

Τα ETFs έχουν συνήθως χαμηλότερους συντελεστές εξόδων σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα από τα χρήματά σας πηγαίνουν σε έξοδα διαχείρισης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

#5 Διαφάνεια

Τα ETFs γνωστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε καθημερινή βάση, ώστε να γνωρίζετε πάντα ακριβώς σε ποια περιουσιακά στοιχεία επενδύετε. Αυτό το επίπεδο διαφάνειας είναι υψηλότερο από τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία συνήθως γνωστοποιούν τις συμμετοχές τους ανά τρίμηνο.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Ποιες κατηγορίες ETFs υπάρχουν;

#1 ETFs δεικτών

Όπως ο S&P 500 ή ο Nasdaq 100. Επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν ευρεία έκθεση στην αγορά χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουν μεμονωμένες μετοχές.

#2 ETFs τομέων και κλάδων

Αυτά τα ETF εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς ή κλάδους, όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη ή η ενέργεια. Επιτρέπουν στους επενδυτές να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε τομείς που πιστεύουν ότι θα έχουν καλές επιδόσεις.

#3 ETFs εμπορευμάτων

Αυτά τα ETF επενδύουν σε φυσικά εμπορεύματα, όπως ο χρυσός, το ασήμι, το πετρέλαιο ή τα γεωργικά προϊόντα. Επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στις αγορές εμπορευμάτων χωρίς να χρειάζεται να χειρίζονται ή να αποθηκεύουν φυσικά αγαθά.

#4 Ομολογιακά ETFs

Αυτά τα ETF επενδύουν σε ομόλογα και άλλους τίτλους σταθερού εισοδήματος. Παρέχουν έναν τρόπο στους επενδυτές να προσθέσουν σταθερό εισόδημα στο χαρτοφυλάκιό τους και συχνά καταβάλλουν τακτικά έσοδα από τόκους στους κατόχους τους.

#5 ETFs διεθνών και αναδυόμενων αγορών

Αυτά τα ETF παρέχουν έκθεση σε ξένες αγορές ή αναδυόμενες οικονομίες. Αποτελούν έναν απλό τρόπο διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

#6 ETFs μερισμάτων

Αυτά τα ETF επικεντρώνονται σε μετοχές που καταβάλλουν μερίσματα. Μπορούν να αποτελέσουν πηγή τακτικού εισοδήματος για τους επενδυτές, ιδίως τους συνταξιούχους.

#7 Μοχλευμένα και αντίστροφα ETFs

Πρόκειται για πιο σύνθετα και συχνά πιο ριψοκίνδυνα ETF. Τα μοχλευμένα ETF αποσκοπούν στον πολλαπλασιασμό της ημερήσιας απόδοσης ενός δείκτη, ενώ τα αντίστροφα ETF προσπαθούν να επιτύχουν την αντίθετη ημερήσια απόδοση ενός δείκτη.

#8 Θεματικά ETFs

Αυτά τα ETF επενδύουν σε εταιρείες που επικεντρώνονται γύρω από συγκεκριμένα θέματα ή τάσεις, όπως η καθαρή ενέργεια, τα πρότυπα ESG (Environmental, Social, Governance) ή η τεχνητή νοημοσύνη.

#9 Ενεργά ETFs

Σε αντίθεση με τα περισσότερα ETFs, τα οποία διαχειρίζονται παθητικά και παρακολουθούν έναν συγκεκριμένο δείκτη, τα ενεργά ETFs διαχειρίζονται από διαχειριστές χαρτοφυλακίου που λαμβάνουν ενεργά αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο κατανομής των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ETF και επενδυτικό κεφάλαιο;

Τα ETFs (Exchange Traded Funds) και τα επενδυτικά κεφάλαια είναι δύο διαφορετικές μορφές αμοιβαίων κεφαλαίων που επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράσουν ένα πακέτο περιουσιακών στοιχείων ή χρηματοοικονομικών προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια βασική διάκριση μεταξύ των δύο, που αφορά τη διαχείριση και τη στρατηγική επένδυσης.

Σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο, υπάρχει ένας διαχειριστής που αναλύει τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία και συχνά επιδιώκει ενεργά να υπερβεί την απόδοση της αγοράς. Αυτό συνεπάγεται ότι συμβαίνουν πιο συχνά αγοραπωλησίες μέσα στο κεφάλαιο, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα κόστη.

Από την άλλη πλευρά, τα ETFs επιδιώκουν κυρίως να αντιγράψουν την απόδοση ενός δείκτη ή ενός συγκεκριμένου κλάδου της αγοράς. Η διαχείριση είναι παθητική, καθώς ο διαχειριστής του ETF δεν επιδιώκει να υπερβεί την αγορά, αλλά απλώς να την ακολουθήσει. Ως αποτέλεσμα, τα κόστη των ETFs είναι συνήθως χαμηλότερα από αυτά των επενδυτικών κεφαλαίων.

Πως φορολογούνται τα ETFs;

Πως φορολογούνται λοιπόν τα ETFs; Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πως φορολογούνται τα ETFs μπορούμε να τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες, ETFs της ΕΕ και ETFs εκτός της ΕΕ. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

#1 ETFs της ΕΕ

Όσον αφορά τα ETFs της ΕΕ, τότε αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως υπάρχει 0% φορολόγηση όσον αφορά τα εισοδήματα υπεραξίας, και για τα εισοδήματα μερισμάτων και τόκων.

Θα χρειαστεί όμως να τα δηλώσεις στη Φορολογική Δήλωση σου στον κωδικό 659 ως απαλλασσόμενο εισόδημα.

#2 ETFs εκτός ΕΕ

Από την άλλη έχουμε τα ETFs που δεν είναι Ευρωπαϊκά. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση; Φορολογούνται έχοντας συντελεστή 15% για την υπεραξία και με συντελεστή 5% για τα μερίσματα.

Τα δηλώνεις στους κωδικούς 865 και 295.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στα ETFs, στις κατηγορίες και τα πλεονεκτήματα τους. Επίσης εξετάσαμε το πως φορολογούνται αλλά και το ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ETF και επενδυτικό κεφάλαιο.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση

Comment (1)

  1. Michalis M
    9 Νοεμβρίου, 2023

    Τα μερίσματα φορολογούνται σίγουρα με 5%; Μόλις έλαβα μέρισμα από Αμερικανικό ETF που κατέχω και η πλατφόρμα μου έκανε παρακράτηση 30%.
    Έχει σχέση που δεν έχω συμπληρώσει ακόμη την w8ben?

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.