ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

ΑΦΜ για ανήλικους άνω των 12 ετών από σήμερα

ΑΦΜ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβαίνει στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα που είναι άγαμα και άνω των 12 ετών. Από τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, τα ανήλικα που έχουν ή θα έχουν κλείσει τα 12 τους χρόνια μέχρι τις 31/12/2023, θα λάβουν αυτόματα ΑΦΜ, με βάση τα στοιχεία από τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα δεδομένα ΑΜΚΑ των γονέων τους, τα οποία θα έχουν επιβεβαιωθεί μέσω του Μητρώου Πολιτών.

ΑΦΜ - Τι είναι;

Το ΑΦΜ ή αλλιώς Αριθμός Φορολογικού Μητρώου είναι ένας υποχρεωτικός αριθμός που εκδίδει η εφορία για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί σαν τη “ταυτότητά” του. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτός τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα είναι εννιαψήφιος και φυσικά μοναδικός για το κάθε ένα.

Για να μάθετε περισσότερα διαβάστε εδώ.

Σχετικά με την Διαδικασία Ταυτοποίησης

Η διαδικασία ταυτοποίησης των ανηλίκων και των γονέων γίνεται μέσω μιας ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ανταλλαγή δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς την ανάγκη κάποιας ενέργειας από τους γονείς.

Ολοκλήρωση διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

  • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Με λίγα λόγια

Αναφερθήκαμε στην Ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και στην απόδοση ΑΦΜ, σε εξαρτώμενα άγαμα τέκνα άνω των 12 ετών. Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση