ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Φορολοταρία: Οδηγός σχετικά με το πρόγραμμα των Δημόσιων Κληρώσεων

φορολοταρία

Γνώριζες σχετικά με τη φορολοταρία; Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους λαχνούς και το τι ισχύει και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Σχετικά με τη Φορολοταρία

  • Φορολοταρία – Οι Λαχνοί

  • Φορολοταρία – Τι ισχύει σχετικά με τα Έπαθλα

Σχετικά με τη Φορολοταρία

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων, με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (ΔΑΦΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) να αναλαμβάνει την υλοποίηση, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα. 

Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με μηνιαία συχνότητα για τις συναλλαγές που έγιναν τον προηγούμενο μήνα και μία ετήσια κλήρωση στο τέλος κάθε χρόνου. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και είναι άνω των 18 ετών συμμετέχουν αυτόματα, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής τον προηγούμενο μήνα και να έχουν υποβάλει την απαραίτητη φορολογική δήλωση. Για τις ετήσιες κληρώσεις, λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκεντρώνονται από τις μηνιαίες κληρώσεις του ίδιου έτους.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολοταρία – Οι Λαχνοί

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (ΔΑΦΕ) αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των στοιχείων συναλλαγών, τα οποία λαμβάνει από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών με μηνιαία βάση, και τα μετατρέπει σε λαχνούς για τις δημόσιες κληρώσεις. Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει, δηλαδή το πλήθος και την αριθμοσειρά τους, μέσω μιας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον myAADE της ΑΑΔΕ. Αυτή η πληροφόρηση βρίσκεται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, στην ενότητα «Δημόσιες κληρώσεις».

φορολοταρία

Για τον υπολογισμό των λαχνών που δικαιούνται οι πολίτες στις δημόσιες κληρώσεις, η ΔΑΦΕ εφαρμόζει τους εξής κανόνες:

  1. Το ανώτατο όριο των συναλλαγών που λαμβάνεται υπόψη για κάθε μήνα και για κάθε συμμετέχοντα είναι 10.000 ευρώ.

  2. Για κάθε 1 ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, υπολογίζεται 1 λαχνός.

  3. Εάν το ποσό που καταναλώνεται μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής μέσα σε έναν μήνα υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, τότε οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα. Το μηνιαίο εισόδημα θεωρείται ως το 1/12 του ετήσιου, ατομικού, πραγματικού καθαρού εισοδήματος.

  4. Πολίτες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ ή χωρίς υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης λαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς επιπλέον προσαυξήσεις.

  5. Οι λαχνοί αυξάνονται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως αυτό προκύπτει από τη δήλωση εισοδήματος των γονέων.

  6. Τέλος, πολίτες με ετήσιο εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ λαμβάνουν έναν λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις ανωτέρω προσαυξήσεις.

Φορολοταρία – Τι ισχύει σχετικά με τα Έπαθλα

Στις μηνιαίες κληρώσεις του προγράμματος της ΑΑΔΕ, αναδεικνύονται συνολικά 556 τυχεροί λαχνοί με τα εξής χρηματικά έπαθλα:

  • 1 λαχνός κερδίζει 50.000 ευρώ.

  • 5 λαχνοί κερδίζουν από 20.000 ευρώ.

  • 50 λαχνοί κερδίζουν από 5.000 ευρώ.

  • 500 λαχνοί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Τα έπαθλα κατανέμονται ανάλογα με τη σειρά ανάδειξης των τυχερών λαχνών. Εάν ένας πολίτης κερδίσει περισσότερα από ένα έπαθλα στην ίδια κλήρωση, λαμβάνει μόνο το μεγαλύτερο σε ποσό έπαθλο και οι επιπλέον λαχνοί αντικαθίστανται από τους επόμενους στη λίστα.

Επίσης, διεξάγεται μια ετήσια κλήρωση στο τελευταίο δεκαήμερο κάθε έτους, όπου συμμετέχουν όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν από τους πολίτες κατά τις 12 μηνιαίες κληρώσεις του έτους. Σε αυτή την κλήρωση:

  • 12 λαχνοί κερδίζουν από 100.000 ευρώ.

  • Άλλοι λαχνοί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με το πλήθος τους να καθορίζεται από το συνολικό χρηματικό ποσό που παρέμεινε αδιάθετο στις μηνιαίες κληρώσεις του έτους.

Τέλος, πολίτες που κερδίζουν έπαθλο τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε μια μηνιαία κλήρωση εξαιρούνται από την καταβολή επάθλου στις υπόλοιπες μηνιαίες κληρώσεις για το ίδιο ημερολογιακό έτος. Επιπρόσθετα, όσοι κερδίζουν το έπαθλο των 50.000 ευρώ σε μια μηνιαία κλήρωση εξαιρούνται από τη συμμετοχή στην ετήσια κλήρωση του ίδιου έτους.

Αποτελέσματα και πληρωμή επάθλων

Μετά την διεξαγωγή κάθε κλήρωσης από την ΑΑΔΕ, οι τυχεροί λαχνοί αναρτώνται στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στην ενότητα «Δημόσιες κληρώσεις». Οι νικητές ενημερώνονται μέσω ενός προσωποποιημένου μηνύματος στον προσωπικό τους λογαριασμό στο myAADE, καθώς και μέσω μηνύματος στο e-mail που έχουν δηλώσει στη φορολογική διοίκηση.

φορολοταρία

Όσον αφορά την πληρωμή των επάθλων, αυτή πραγματοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα καταβάλλονται ατόκως στον λογαριασμό πληρωμών που ο δικαιούχος έχει δηλώσει ή θα δηλώσει για το σκοπό αυτό στο myAADE της ΑΑΔΕ, εντός της επιλογής «Μητρώο & Επικοινωνία». Είναι απαραίτητο ο δικαιούχος να εμφανίζεται ως ο κάτοχος του λογαριασμού για να λάβει το έπαθλο.

Εξαίρεση από το πρόγραμμα των Δημοσίων Κληρώσεων της ΑΑΔΕ

Οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της ΑΑΔΕ ή να αποποιηθούν ενός έπαθλου που κέρδισαν. Για να το πράξουν αυτό, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέσω email στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ στη διεύθυνση dafe@aade.gr. Στην αίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνονται τα προσωπικά τους στοιχεία μητρώου, όπως ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, η ημερομηνία γέννησης και η διεύθυνση κατοικίας τους.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα των Δημοσίων Κληρώσεων, ή αλλιώς την φορολοταρία, τα έπαθλα αλλά και την πληρωμή τους.

Αν θες να μάθεις ακόμη περισσότερα σχετικά με τη φορολοταρία, διάβασε εδώ.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση