ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Πότε κληρονομείται η σύνταξη; – Προϋποθέσεις και Δικαιούχοι 

πότε κληρονομείται η σύνταξη

Πότε κληρονομείται η σύνταξη και τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη σύνταξη λόγω θανάτου; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά πότε κληρονομείται η σύνταξη και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Πότε κληρονομείται η σύνταξη; – Προϋποθέσεις

  • Πότε κληρονομείται η σύνταξη όσον αφορά τα τέκνα;

  • Πότε κληρονομείται η σύνταξη – Ποιοι είναι ο Δικαιούχοι; 

  • Από πότε αρχίζει να καταβάλλεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Πότε κληρονομείται η σύνταξη; - Προϋποθέσεις

Πότε κληρονομείται η σύνταξη; Η σύνταξη λόγω θανάτου αποτελεί σημαντικό μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς παρέχει οικονομική υποστήριξη στους επιζώντες συγγενείς ενός ασφαλισμένου ή συνταξιούχου που έχει απεβιώσει. 

Οι κύριοι δικαιούχοι περιλαμβάνουν επιζώντες συζύγους, εταίρους συμφώνου συμβίωσης και διαζευγμένους, χωρίς ηλικιακό περιορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης είχε διάρκεια τουλάχιστον τρία έτη μέχρι την ημερομηνία θανάτου.

Οι περιπτώσεις που δεν απαιτείται η ελάχιστη διάρκεια γάμου/συμφώνου συμβίωσης περιλαμβάνουν τον θάνατο από ατύχημα στην υπηρεσία, ανθρωποκτονία, τη γέννηση ή νομιμοποίηση τέκνου κατά τη διάρκεια του γάμου, εγκυμοσύνη της χήρας κατά τον χρόνο θανάτου, και ανασύσταση προηγούμενου γάμου με συνολική διάρκεια πέντε έτη.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Πότε κληρονομείται η σύνταξη όσον αφορά τα τέκνα;

Όσον αφορά τα τέκνα, η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγείται σε νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και εξομοιωμένα τέκνα του αποβιώσαντος, με την προϋπόθεση ότι είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Αυτή η υποστήριξη αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να παρέχει οικονομική βοήθεια στα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειας ενός ασφαλισμένου που έχει απεβιώσει, εξασφαλίζοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της απώλειας του γονέα.

Πότε κληρονομείται η σύνταξη – Ποιοι είναι ο Δικαιούχοι;

Αφού εξετάσαμε το πότε κληρονομείται η σύνταξη ας δούμε τώρα από ποιους κληρονομείται πιο αναλυτικά.
Από την 13η Μαΐου 2016 και εντεύθεν, η νομοθεσία προβλέπει ότι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι:

  1. Επιζών/-ώσα Σύζυγος: Ο/Η επιζών σύζυγος του ασφαλισμένου ή της συνταξιούχου που απεβίωσε, δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πληρωθεί οι ανάλογες εισφορές και ικανοποιούνται τα κριτήρια διάρκειας γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, όπως προαναφέρθηκε.

  2. Έτερο Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης: Αναγνωρίζεται η ισότιμη μεταχείριση του εταίρου συμφώνου συμβίωσης με τον επιζώντα σύζυγο όσον αφορά τη δικαιοδοσία λήψης σύνταξης λόγω θανάτου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

  3. Τέκνα του Θανόντος: Τα νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και τα εξομοιωμένα με αυτά τέκνα, δικαιούνται επίσης σύνταξη λόγω θανάτου. Υπάρχει συνήθως ηλικιακό όριο για τη λήψη αυτής της σύνταξης, που είναι συνήθως μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας, εκτός εάν τα τέκνα είναι άτομα με αναπηρία, όπου ισχύουν διαφορετικές προβλέψεις.

  4. Διαζευγμένος/-η Σύζυγος: Οι διαζευγμένοι σύζυγοι μπορούν επίσης να έχουν δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου, ανάλογα με τις συνθήκες του διαζυγίου και υπό προϋποθέσεις που καθορίζονται από τη νομοθεσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απόδειξη ότι ο διαζευγμένος σύζυγος λάμβανε ή δικαιούταν διατροφή κατά τη στιγμή του θανάτου.

Από πότε αρχίζει να καταβάλλεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Το δικαίωμα για λήψη σύνταξης εξαιτίας θανάτου ενός ασφαλισμένου ή ενός συνταξιούχου αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από αυτόν του θανάτου. Παρόλα αυτά, εάν η αίτηση για την έναρξη συνταξιοδότησης υποβληθεί αρκετά καιρό μετά, η έναρξη της συνταξιοδότησης δεν μπορεί να υπολογιστεί για περίοδο που υπερβαίνει το ένα έτος πριν από τη λήξη του μήνα κατά τον οποίο κατατίθεται η αίτηση, και σε καμία περίπτωση πριν από την πρώτη μέρα του μήνα που ακολουθεί την ημερομηνία του θανάτου.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο ασχοληθήκαμε με το πότε κληρονομείται η σύνταξη αλλά και με το ποιοι είναι τελικά οι δικαιούχοι. Επίσης είδαμε περισσότερα σχετικά με το από πότε αρχίζει να καταβάλλεται η σύνταξη λόγω θανάτου;

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση