ΝΕΑ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ

Δικαίωμα Υψούν: Τι είναι και τι ισχύει ανάλογα με τις περιπτώσεις

Δικαίωμα Υψούν

Τι είναι το Δικαίωμα Υψούν και τι ισχύει; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για το δικαίωμα υψούν στην οριζόντια ιδιοκτησία και τι στην κάθετη; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα και θα εξετάσουμε τις εξής θεματικές:

  • Τι είναι το Δικαίωμα Υψούν
  • Δικαίωμα Υψούν στην Οριζόντια Ιδιοκτησία
  • Δικαίωμα Υψούν στην Κάθετη Ιδιοκτησία

Τι είναι το Δικαίωμα Υψούν

Το δικαίωμα υψούν αναφέρεται στην ικανότητα ανέγερσης ορόφων σε ένα οικόπεδο, έως ότου εξαντληθεί ο καθορισμένος συντελεστής δόμησης. Στο πλαίσιο της φορολογικής δήλωσης Ε9, το δικαίωμα υψούν θεωρείται ισοδύναμο με οικόπεδο. Ένας από τους παγίδες του Ε9 είναι η λανθασμένη καταγραφή αυτού του δικαιώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διορθώσεις και επιπλέον φορολογία.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Δικαίωμα Υψούν στην Οριζόντια Ιδιοκτησία

Στην περίπτωση της οριζόντιας ιδιοκτησίας, το δικαίωμα υψούν:

  • Δημιουργείται μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου ως αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία.

  • Περιλαμβάνεται στη σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας της οικοδομής ως διακριτή ιδιοκτησία.

  • Αφορά τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί για κατασκευή και μπορούν να κτιστούν στο μέλλον (π.χ., 200 χιλιοστά είναι άκτιστα ενώ τα υπόλοιπα 800 χιλιοστά έχουν ήδη κτιστεί).

  • Καταγράφεται σε χωριστή γραμμή της δήλωσης Ε9 ως οικόπεδο, με ένδειξη του ποσοστού συνιδιοκτησίας σε σχέση με το συνολικό οικόπεδο.

  • Τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας που αντιστοιχούν σε αυτό το δικαίωμα αναγράφονται στη στήλη 20 ως «ποσοστό ιδιοκτησίας», εκφραζόμενα σε εκατοστά.

  • Στη στήλη 9 (κατηγορία ακινήτου) συμπληρώνεται ο κωδικός 4 (οικόπεδο).

  • Στην στήλη 22 δεν πρέπει να αναγραφεί η συνολική επιφάνεια των άλλων κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο.

Η σωστή κατανόηση και καταχώριση του δικαιώματος υψούν στην φορολογική δήλωση Ε9 είναι κρίσιμη για την αποφυγή λανθασμένων καταγραφών και των συνακόλουθων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Δικαίωμα Υψούν στην Κάθετη Ιδιοκτησία

Δικαίωμα Υψούν – Καταγραφή στη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων

Όταν υπάρχει κάθετη ιδιοκτησία επί οικοπέδου, η δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να περιλαμβάνει την επιφάνεια του ολόκληρου οικοπέδου ως το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια της κάθετης ιδιοκτησίας. Επίσης, ως ποσοστό συνιδιοκτησίας αναγράφεται το ποσοστό που αναλογεί στην κάθετη ιδιοκτησία επί του συνόλου του οικοπέδου. Συμπληρώνεται, επιπλέον, η στήλη 22 με τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων που υπάρχουν σε όλες τις κάθετες ιδιοκτησίες.

Περίπτωση Δικαιώματος Υψούν με Μερική Ανέγερση

Στην περίπτωση που υφίσταται δικαίωμα υψούν ως αυτοτελής ιδιοκτησία με εξουσία ανέγερσης συγκεκριμένης επιφάνειας κτίσματος, αλλά έχει κτιστεί μόνο μέρος αυτής της επιφανείας, δηλώνεται το υφιστάμενο κτίσμα και, στην ίδια γραμμή, το οικόπεδο με το αντίστοιχο ποσοστό συνιδιοκτησίας που αφορά το δικαίωμα υψούν. Η στήλη 22 μπορεί να περιλαμβάνει την επιφάνεια όλων των κτισμάτων της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας που έχουν ήδη ανεγερθεί.

Με λίγα λόγια

Σε αυτό το άρθρο αναφερθήκαμε στο δικαίωμα υψούν και τον ορισμό του. Επίσης εξετάσαμε τι ισχύει για το δικαίωμα υψούν σε οριζόντια αλλά και κάθετη ιδιοκτησία.

Εάν θες να μαθαίνεις περισσότερα και επιθυμείς την υποστήριξη του Παρασκευά Φορολογά επικοινώνησε μαζί μας!

Κατέβασε τη Νο1 φορολογική εφαρμογή σε Android και iOS.

Συμπλήρωσε την φορολογική σου δήλωση μέσα απο την εφαρμογή μου εύκολα και γρήγορα!

Φορολογική Δήλωση